News

Spray nazal care protejează împotriva COVID-19 și îi împiedică transmisia, dezvoltat de britanici

19.11.2020 | 17:45
Spray nazal care protejeaza impotriva COVID19 si ii impiedica transmisia dezvoltat de britanici
ADVERTISEMENT

Un spray nazal despre care se spune că este capabil să prevină infecția cu COVID-19, precum și să oprească transmisia virusului, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham.

Cercetătorii britanicii susțin că serul cu aplicare nazală are și rolul de a preveni infectarea cu coronavirus.  Odată aplicat, acesta blochează particulele de virus în nas.

ADVERTISEMENT

Întrucât virusul este încapsulat în spray, acesta este împiedicat să fie preluat de organism, astfel că, dacă particulele de virus sunt transmise unei alte persoane prin strănut sau tuse, persoana respectivă este mai puțin probabil să fie infectată cu particule active de virus, spun cercetătorii, conform Sky News.

Britanicii au dezvoltat un spray nazal care protejează împotriva COVID-19

Potrivit studiului prezentat în presa britanică, acest spray nazal prinde și acoperă virusul în interiorul nasului, de unde poate fi eliminat fie prin suflarea nasului, fie prin înghițire.

ADVERTISEMENT

Profesorul Liam Grover, unul dintre autori studiului, a declarat: ”Deși în interiorul nasului se filtrează mii de litri de aer în fiecare zi, nu există prea multă protecție împotriva infecțiilor, iar majoritatea virușilor aerieni sunt transmiși prin pasajul nazal.

”Acest spray pe care l-am realizat oferă această protecție, dar poate, de asemenea, împiedica transmiterea virusului de la persoană la persoană.”

ADVERTISEMENT

Echipa de cercetători din Birmingham și-a propus să creeze un spray care să acopere uniform interiorul nasului și să rămână acolo unde este pulverizat.

Produsul este compus din doi polimeri polizaharidici (substanțe cu masă moleculară mare, obținute de obicei din glucoză sau fructoză): caragenan (un agent antiviral folosit de obicei în alimente) și gellan – ales datorită proprietății de a se lipi de suprafețe.

ADVERTISEMENT

Utilitatea acestui spray

Cercetătorii afirmă că serul este foarte util în zonele în care se formează adesea aglomerări, în aeroporturi, avioane, trenuri sau săli de clasă. ”Nu ține loc măsurilor sanitare deja cunoscute (masca de protecție, spălatul de mâini), ci poate fi considerat un al doilea strat de protecție”, precizează cercetătorii.

Experimentele de laborator au arătat că produsul poate să prevină infectarea până la 48 de ore în urma unei aplicări.

Echipa de cercetători și-a propus să producă un spray care să acopere uniform cavitatea nazală, să nu mai fie inhalat și să persiste. Trebuie menționat faptul că produsul nu a fost încă evaluat și de o altă echipă de cercetare.

ADVERTISEMENT
Tags: