Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile și-ar dori ca suma să ajungă la 8.500 de euro față de 5.000 anul trecut, lucru care ar duce la creșterea vânzărilor de autoturisme noi, inclusiv cele ”verzi”.
O prognoză realizată până în 2030 arată că vor fi cumpărate tot mai multe mașini electrice chiar dacă valoarea tichetului scade. Cu toate că mașinile electrice nu mai sunt la mare căutare, cele hibrid au rămas vedeta acestui sezon.
”Vestea bună e că numărul de mașini electrice va crește bine, numărul de mașini full hibrid va crește foarte bine, chiar și plug-in hibrid-ul. Deci suntem într-o înverzire a pieții în 2025.
Ministerul Mediului a lucrat diverse scenarii inclusiv plecând de la 8500 de euro pe care am propus-o și pe care am susținut-o cu argumente în contextul României care este pe ultimul loc în vânzările de mașini electrice în întreaga Europă”, a declarat Dan Vardie, președintele APIA, conform Știrile PRO TV.
De asemenea, secretarul general ACAROM, Adrian Sandu, și-ar dori ca un voucher pentru mașini electrice să ajungă la 10.000 de euro, pentru a încuraja cu adevărat vânzarea lor. ”Ne-am dori ca acest program să înceapă cât mai repede deoarece există o așteptare în piață cu privire la data de începere a acestui program.
În al doilea rând, am observat cu toții anul trecut că din cauza scăderii valorii voucherului pentru vehicule electrice de la 10 la 5.000 de euro a fost o principală cauză de scădere a pieței pentru vehicule noi electrice cu circa 38%”, a declarat oficialul ACAROM.
Specialiștii din țara noastră se așteaptă ca piața auto să stagneze sau să înregistreze o creștere ușoară a numărului de mașini noi înmatriculate în 2025. ”Ideea este să diminuăm pe cât se poate acest conținut de Co2 care a devenit subiect extrem de aprins și incitant în ultimii 10-12 ani”, a completat și Mihai Ivănescu, prim vicepreședinte APIA.
În prima lună din 2025 au fost înmatriculate doar 11.000 de mașini, în scădere cu 6,38% față de ianuarie 2024. Din păcate, așa cum o arată cifrele, România este un cimitir al hârburilor. Aici vin anual sute de mii de autoturisme 2nd hand pe care străinii nu le mai folosesc.
Potrivit datelor oficiale, județele cu cel mai ridicat procent de autoturisme mai vechi de 15 ani sunt Buzău, Teleorman, Caraș-Severin și Mehedinți. La pol opus, București, Ilfov, Cluj și Argeș înmatriculează mașini predominant noi. Explicația e oarecum logică, vorbim despre cele mai sărace județe comparativ cu cele mai bogate.