Sondajul arată că încetarea negociată a războiului cu Rusia este opțiunea preferată în patru din șapte țări. Potrivit cercetării, disponibilitatea de a sprijini Ucraina „până la victorie” a scăzut brusc în Europa de Vest, într-un moment critic pentru țară, în timp ce apropiata revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ridică semne de întrebare cu privire la viitorul asistenței militare americane pentru Kiev.
Un sondaj realizat în decembrie de YouGov în Franța, Germania, Italia, Spania, Suedia, Danemarca și Regatul Unit a arătat că dorința publicului de a sprijini Ucraina până la victorie – chiar dacă aceasta înseamnă prelungirea războiului – a scăzut în toate cele șapte țări în ultimele 12 luni.
Conform sondajului, sprijinul pentru o soluție alternativă la conflict – o încetare negociată a luptelor, chiar dacă aceasta ar lăsa părți din Ucraina sub controlul Rusiei – a crescut în fiecare țară și a fost opțiunea preferată în patru dintre acestea, scrie The Guardian.
A existat o oarecare nemulțumire față de ideea unei soluționări care ar implica cedarea de teritorii Ucrainei către Rusia, dar și convingerea larg răspândită că noul președinte al SUA va abandona Ucraina după ceremonia sa de învestitură din 20 ianuarie 2025.
Trump s-a lăudat, fără a oferi și detalii, că poate pune capăt războiului „în 24 de ore”, iar emisarul său pentru Ucraina, Keith Kellogg, urmează să călătorească în capitalele europene la începutul lunii ianuarie. Analiștii și-au exprimat îndoiala că președintele rus, Vladimir Putin, va intra în discuții în condiții care să fie în vreun fel acceptabile pentru Kiev.
Rezultatele sondajului vin la aproape trei ani după invazia pe scară largă a lui Putin și într-un moment critic pentru Ucraina. Anul acesta, Rusia a avansat în cel mai rapid ritm din primăvara anului 2022, când coloanele sale de blindate au făcut o încercare nereușită de a cuceri Kievul.
Trupele ruse au cucerit mai multe orașe din estul regiunii Donbas, iar forțele armate ucrainene se străduiesc să apere așezările urbane în fața lipsei de trupe în prima linie și a superiorității militare continue a Rusiei.
Kievul recunoaște că tacticile Kremlinului au fost eficiente, inclusiv desfășurarea aviației pentru a ținti pozițiile defensive cu bombe planetare, apoi folosind baraje de artilerie și grupuri mici de infanterie. Rusia a fost, de asemenea, expertă în identificarea brigăzilor ucrainene mai slabe.
Sondajul a arătat că disponibilitatea de a sprijini Ucraina până când aceasta va învinge Rusia a rămas ridicată în Suedia (50%) și Danemarca (40%), iar în Regatul Unit a fost de 36%, însă aceste niveluri au scăzut cu 14 puncte față de cifrele din ianuarie.
În aceeași perioadă, procentele celor care declară că preferă o pace negociată au crescut de la 45% la 55% în Italia, 46% (38%) în Spania, 43% (35%) în Franța și 45% (38%) în Germania, la care se adaugă scăderi corespunzătoare în ceea ce privește disponibilitatea de a sprijini Ucraina până la victoria acesteia.
În Franța, Germania și Suedia, proporțiile celor care doresc victoria Ucrainei – și cărora le pasă de aceasta – au rămas stabile de la începutul anului 2023.
La mai puțin de o lună de la realegerea lui Trump, cei mai mulți respondenți din toate țările, cu excepția uneia, au considerat că este probabil ca președintele ales al SUA să întrerupă sprijinul pentru Ucraina: 62% dintre germani, 60% dintre spanioli, 56% dintre britanici, 52% dintre francezi și 48% dintre italieni.
Aceștia au fost mai puțin siguri că Trump va retrage SUA din alianța defensivă NATO, danezii, germanii, italienii, spaniolii și suedezii fiind mai înclinați să creadă că acest lucru nu se va întâmpla, în timp ce britanicii și francezii sunt împărțiți în mod egal.
Oamenii au fost, de asemenea, împărțiți în ceea ce privește părerea lor despre un acord de pace care ar permite Rusiei să controleze cel puțin o parte din teritoriile Ucrainei pe care le-a ocupat ilegal de la invazia din februarie 2022, așa cum se pare că ar plănui Trump.
Majoritățile din Suedia (57%), Danemarca (53%) și Regatul Unit (51%) și o minoritate considerabilă (43%) din Spania au declarat că ar avea o părere negativă despre un astfel de acord, comparativ cu doar 37% în Franța și 31% în Germania și Italia.