Somelierii consideră o blasfemie combinarea vinului cu apă minerală. Doamne ferește să cereți apă minerală la vin în Franța, de exemplu. Riscați ca ospătarul să… dispară iremediabil și să nu vă mai servească nimeni!
Cu toate acestea șprițul a rămas o opțiune de „licoare” foarte băută de români. Modul de a combina vinul cu apa minerală este o problemă pe care ar trebui să o… „studiem” mai „aplecat”, mai „dedicat” acestei băuturi minunate numită, atât de românesc, șpriț. Deși denumirea ne-a venit de prin Austria habsburgică.
Nu este deloc ușor de găsit acel echilibru perfect, scuzați pleonasmul, între mâncare și băutura potrivită și, apoi, între vin și apă minerală, așa încât să se pună în valoare reciproc avantajos și să nu-și umbrească în niciun fel gustul, savoarea, calitățile.
De preferat ar fi să beți separat vinul de apă. Dar dacă nu vreți sau nu puteți, potrivit „Ghidului apelor minerale”, publicat de patronatul APEMIN, puteți face combinația corectă între vin și apă minerală doar dacă țineți cont de câteva reguli.
Regula principală este că vinul trebuie combinat cu o apă plată la o temperatura ușor mai ridicată decât vinul. La vinurile albe se „asortează” o apă slab mineralizată, iar la cele roșii, cu cât vinul este mai taninos, merge o apă cu mineralizare mai mare.
Cu vinurile dulci sau demidulci, băute de obicei la desert, se „pupă” o apă minerală efervescentă sau carbogazoasă „fără corp” (mineralizată slab spre mediu).
Ca să combinați perfect vinul cu apă minerală, aveți în vedere că un șpriț bun se face cu apă minerală care are un conținut de dioxid de carbon ridicat (clasic sau forte), de tip bicarbonatat calcic și/sau magnezian, cu un conținut mediu de minerale (reziduu fix între 600 și 1600 mg/l).
„Șprițul nu este o greșeală… Își are originea pe la austrieci, dar dai de șpriț și la riguroșii nemți îndeosebi băutori de bere. Și, în general, în zonele care au avut legătură cu imperiul austro-ungar… Ungaria, Croația, nordul Italiei… Dacă ai pus mâna pe un vin foarte bun, este, totuși, de preferat fără nicio tăgadă să-l savurezi fără strop de apă, pentru a te bucura din plin de aromele lui intense” – Radu Anton Roman
Leo Messi are vinul lui, personalizat, produs, lansat și comercializat de o podgorie celebră în Argentina: „Valentin Bianchi”. Vinul „Leo” se găsește în 3 sortimente: două din struguri roșii, sec și demidulce, și unul din struguri albi, sec. Preferatul lui Messi este un Syrah (mai cunoscut la noi sub denumirea Shiraz), roșu, sec. Prețul este pe măsură: 149 de lei sticla de 750 ml..
Podgoria „Valentin Bianchi” a fost fondată în 1928 și este condusă acum de urmaşii acelui Valentin Bianchi, Eduardo şi Ricardo Bianchi. „Casa Valentin Bianchi exportă vinuri în 48 de ţări din America de Sud, America de Nord și Europa. Printre care și România, unde vinul „Leo” a ajuns în august 2012, fiind comercializat în magazinul propriu de fostul mijlocaș de la CFR Cluj, Florin Dan.
Dacă tot a venit vorba de Messi, pasul către… Barcelona se face lesne. Fostul său coechipier Andres Iniesta a cumpărat și el o podgorie. Cu dedicație specială pentru tatăl său. Care visa de-o viață să aibă vie. Iniesta a „inventat” un vin special pentru botezul fetiţei sale, Valeria Do Manchuela, produs într-o ediţie limitată, 1.400 de sticle, pe care le-a făcut cadou prietenilor şi invitaţilor.
Mereu la concurență, în luptă directă în orice domeniu, vedetele marii rivale Real Madrid din celebra „La quinta del Buitre” – Emilio Butragueno, Manolo Sanchis, Martin Vasquez, Michel şi Karanka – au creat „Casalobos”, un cupaj de Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot şi Tempranillo.
Cristiano Ronaldo iubește golul, copii, pe Georgina, peștele și carnea de pui (pe care o consideră, pur și simplu, „mágica”) și… un vin portughez! „Meandro” îl cheamă, este roșu și lasă un gust răcorors, vag dulceag în gură.
„Meandro” este originar din partea continentală a Portugaliei, nu din insula Madeira, unde s-a născut CR7. Celebrul vin de Madeira este diferit de „Meandro”, mai roze, mei dulce, nu poate fi considerat niciodată un vin „de masă”.
Serghei Bunescu provine dintr-o familie din Republica Moldova cu tradiție în producerea de vinuri. A venit în România în 1990 și a pus bazele unei afaceri din care s-a născut un adevărat brand, bine-cunoscut și în străinătate.
Serghei Bunescu are o colecție impresionantă de vinuri, cu peste 250.000 de sticle, conform mediafax.ro.
Din uriașa colecție de vinuri a lui Serghei Bunescu nu lipsesc vinurile preferate ale lui Nicolae Ceaușescu: Busuioaca de Bohotin și Zghihara de Huși. Pe care „Casa de Vinuri Huși” a lui Serghei Bunescu le exportă cu mare succes și… profit în toată lumea și în special în China, unde au „prins” foarte bine la uriașul popor asiatic.