Life

Șprițuri de poveste. Cum se face un șpriț „profesionist”. Vinurile preferate ale lui Leo Messi, Cristiano Ronaldo și… Nicolae Ceaușescu!

Șprițul este o licoare foarte băută de români. Aflați cum se face un șpriț „profesionist” și care sunt, sau au fost, vinurile preferate Leo Mesi, Cristiano Ronaldo și Nicolae Ceaușescu.
09.03.2022 | 17:00
Sprituri de poveste Cum se face un sprit profesionist Vinurile preferate ale lui Leo Messi Cristiano Ronaldo si Nicolae Ceausescu
Șprițuri de poveste. Cum se face un șpriț „profesionist”. Vinurile preferate ale lui Leo Messi, Cristiano Ronaldo și... Nicolae Ceaușescu!
ADVERTISEMENT

Somelierii consideră o blasfemie combinarea vinului cu apă minerală. Doamne ferește să cereți apă minerală la vin în Franța, de exemplu. Riscați ca ospătarul să… dispară iremediabil și să nu vă mai servească nimeni!

Șprițuri de poveste. Cum se face un șpriț „profesionist”. Vinurile preferate ale lui Leo Messi, Cristiano Ronaldo și… Nicolae Ceaușescu!

Cu toate acestea șprițul a rămas o opțiune de „licoare” foarte băută de români. Modul de a combina vinul cu apa minerală este o problemă pe care ar trebui să o… „studiem” mai „aplecat”, mai „dedicat” acestei băuturi minunate numită, atât de românesc, șpriț. Deși denumirea ne-a venit de prin Austria habsburgică.

ADVERTISEMENT

Nu este deloc ușor de găsit acel echilibru perfect, scuzați pleonasmul, între mâncare și băutura potrivită și, apoi, între vin și apă minerală, așa încât să se pună în valoare reciproc avantajos și să nu-și umbrească în niciun fel gustul, savoarea, calitățile.

De preferat ar fi să beți separat vinul de apă. Dar dacă nu vreți sau nu puteți, potrivit „Ghidului apelor minerale”,  publicat de patronatul APEMIN, puteți face combinația corectă între vin și apă minerală doar dacă țineți cont de câteva reguli.

ADVERTISEMENT

Rețeta la îndemână pentru un șpriț perfect

Regula principală este că vinul trebuie combinat cu o apă plată la o temperatura ușor mai ridicată decât vinul. La vinurile albe se „asortează” o apă slab mineralizată, iar la cele roșii, cu cât vinul este mai taninos, merge o apă cu mineralizare mai mare.

Cu vinurile dulci sau demidulci, băute de obicei la desert, se „pupă” o apă minerală efervescentă sau carbogazoasă „fără corp” (mineralizată slab spre mediu).

ADVERTISEMENT

Ca să combinați perfect vinul cu apă minerală, aveți în vedere că un șpriț bun se face cu apă minerală care are un conținut de dioxid de carbon ridicat (clasic sau forte), de tip bicarbonatat calcic și/sau magnezian, cu un conținut mediu de minerale (reziduu fix între 600 și 1600 mg/l).

„Șprițul nu este o greșeală… Își are originea pe la austrieci, dar dai de șpriț și la riguroșii nemți îndeosebi băutori de bere. Și, în general, în zonele care au avut legătură cu imperiul austro-ungar… Ungaria, Croația, nordul Italiei… Dacă ai pus mâna pe un vin foarte bun, este, totuși, de preferat fără nicio tăgadă să-l savurezi fără strop de apă, pentru a te bucura din plin de aromele lui intense” – Radu Anton Roman

Vinul lui Leo Mesi costă 149 de lei sticla

Leo Messi are vinul lui, personalizat, produs, lansat și comercializat de o podgorie celebră în Argentina: „Valentin Bianchi”. Vinul „Leo” se găsește în 3 sortimente: două din struguri roșii, sec și demidulce, și unul din struguri albi, sec. Preferatul lui Messi este un Syrah (mai cunoscut la noi sub denumirea Shiraz), roșu, sec. Prețul este pe măsură: 149 de lei sticla de 750 ml..

ADVERTISEMENT

Podgoria „Valentin Bianchi” a fost fondată în 1928 și este condusă acum de urmaşii acelui Valentin Bianchi, Eduardo şi Ricardo Bianchi. „Casa Valentin Bianchi exportă vinuri în 48 de ţări din America de Sud, America de Nord și Europa. Printre care și România, unde vinul „Leo” a ajuns în august 2012, fiind comercializat în magazinul propriu de fostul mijlocaș de la CFR Cluj, Florin Dan.

Barcelona – Real Madrid, derby-ul vinurilor

Dacă tot a venit vorba de Messi, pasul către… Barcelona se face lesne. Fostul său coechipier Andres Iniesta a cumpărat și el o podgorie. Cu dedicație specială pentru tatăl său. Care visa de-o viață să aibă vie. Iniesta a „inventat” un vin special pentru botezul fetiţei sale, Valeria Do Manchuela, produs într-o ediţie limitată, 1.400 de sticle, pe care le-a făcut cadou prietenilor şi invitaţilor.

Mereu la concurență, în luptă directă în orice domeniu, vedetele marii rivale Real Madrid din celebra „La quinta del Buitre” – Emilio Butragueno, Manolo Sanchis, Martin Vasquez, Michel şi Karanka – au creat „Casalobos”, un cupaj de Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot şi Tempranillo.

Vinul preferat al lui Cristiano Ronaldo nu este din Madeira natală!

Cristiano Ronaldo iubește golul, copii, pe Georgina, peștele și carnea de pui (pe care o consideră, pur și simplu, „mágica”) și… un vin portughez! „Meandro” îl cheamă, este roșu și lasă un gust răcorors, vag dulceag în gură.

„Meandro” este originar din partea continentală a Portugaliei, nu din insula Madeira, unde s-a născut CR7. Celebrul vin de Madeira este diferit de „Meandro”, mai roze, mei dulce, nu poate fi considerat niciodată un vin „de masă”.

Cum a ajuns vinul preferat al lui Nicolae Ceaușescu preferatul… chinezilor!

Serghei Bunescu provine dintr-o familie din Republica Moldova cu tradiție în producerea de vinuri. A venit în România în 1990 și a pus bazele unei afaceri din care s-a născut un adevărat brand, bine-cunoscut și în străinătate.

  • „Tradiția și pasiunea pentru vinuri o am din străbuni, toți ai mei au produs vin. În 1990 am trecut Prutul în România pentru că aici îmi sunt rădăcinile, neamul. M-am căsătorit la Huși și am fondat o companie care a creat un brand: «Casa de Vinuri Huși»” – Serghei Bunescu

Serghei Bunescu are o colecție impresionantă de vinuri, cu peste 250.000 de sticle, conform mediafax.ro.

  • „Colecția de vinuri este o mare pasiune, un adevărat tezaur al meu și al companiei mele. Am vinuri din Spania, din Italia, cel mai vechi vin este unul italian din 1908” – Serghei Bunescu
  • „Am și vinuri de-ale noastre, evident, de la Murfatlar, de exemplu, am vinuri din 1946-1948. Din 1960-1962 am peste 10.000 de sticle românești” – Serghei Bunescu
  • „Am în colecție câteva mii de sticle ci vin de-al nostru, de la Huși, medaliate la diferite concursuri internaționale” – Serghei Bunescu

„Beau chinezii Zghihara de Huși ca pe… apă!”

Din uriașa colecție de vinuri a lui Serghei Bunescu nu lipsesc vinurile preferate ale lui Nicolae Ceaușescu: Busuioaca de Bohotin și Zghihara de Huși. Pe care „Casa de Vinuri Huși” a lui Serghei Bunescu le exportă cu mare succes și… profit în toată lumea și în special în China, unde au „prins” foarte bine la uriașul popor asiatic.

  • „Zghihara de Huși, vinul numărul unu în preferințele tovarășului Nicolae Ceaușescu, a prins foarte bine în China pentru că am asociat vinul cu numele său și al altui tovarăș mult-iubit de chinezi, Mao Zedong. Chinezilor le plac poveștile adevărate și vinurile… seci” – Serghei Bunescu
  • „Zghihara de Huși este un vin sec care fermentează fără zahăr, e must rezidual în el. De-asta îl prefera Ceaușescu, că nu avea zahăr, el suferea de diabet. Îl beau chinezii ca pe… apă, am livrat milioane de sticle în China” – Serghei Bunescu
ADVERTISEMENT