Life

Șprițuri de poveste. Băuturile preferate ale românilor în 2022. La ce am fost campionii Uniunii Europene. Cu cât a crescut consumul de vin

Șprițuri de poveste în 2022. Ce au preferat românii să bea anul acesta. La ce am fost campionii Uniunii Europene. Cu cât a crescut consumul de vin. Șprițuit sau „neîndoit” cu apă.
21.12.2022 | 15:39
Sprituri de poveste Bauturile preferate ale romanilor in 2022 La ce am fost campionii Uniunii Europene Cu cat a crescut consumul de vin
Șprițuri de poveste. Băuturile preferate ale românilor în 2022. La ce am fost campionii Uniunii Europene. Cu cât a crescut consumul de vin
ADVERTISEMENT

Iată că suntem și noi, românii, în fruntea Uniunii Europene la ceva! Chiar dacă este… consumul de alcool! Haideți să vedem care au fost băuturile preferate pe plaiurile mioritice în 2022. Și cu cât a crescut consumul de vin. Șprițuit sau „neîndoit” cu apă.

Șprițuri de poveste. Băuturile preferate ale românilor în 2022. La ce am fost campionii Uniunii Europene. Cu cât a crescut consumul de vin

În 2022 am fost campionii Uniunii Europene la consumul de băuturi spirtoase. Pe românește, tării. Consumul de gin sau de rom, de exemplu, a crescut față de 2022 cu aproximativ 40 %, conform asociațiilor din domeniu, citate de stirileprotv.ro. 

ADVERTISEMENT

Statisticile acestora așază moldovenii și oltenii în fruntea românilor care consumă cel mai mult alcool. Fără supărare, asta „spun” datele, iar cifrele astea statistice nu prea mint niciodată…

Acum, că se apropie Sfintele Sărbători ale nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și tot românul se pregătește de cinstirea „cum se cuvine” a marelui eveniment, cu petreceri și ospețe pantagruelice, vă recomandăm cu drag să consumați alcool cu măsură. Iar măsura să nu fie… halba sau stacana!

ADVERTISEMENT

Revenind al băuturile preferate de români anul ce se scurge spre amintire, dintre tării, ginul a adunat cei mai mulți admiratori. Ginul este „lichior aromatizat, distilat , incolor până la galben pal, obținut din băuturi spirtoase purificate, obținute de obicei dintr-un piure de cereale și având boabe de ienupăr ca ingredient principal aromatizant”, conform britannica.com. 

Am ales această definiție, din foarte multele oferite pe universalul omniprezent internet pentru că ginul este băutura națională a Angliei, înaintea berii sau whisky-ului, cum puteți afla dintr-un alt episod al „Șprițurilor de poveste” de pe FANATIK.RO, și anume «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 1: Europa – de la țuica românească la votca poloneză, berea cehească și vinul italian».

ADVERTISEMENT

Șprițuri de poveste. Ginul este foarte… prietenos cu alte licori într-o mulțime de cocteiluri

Ginul este foarte… prietenos cu alte tării și sucuri și participă cu mult succes la o mulțime de cocteiluri. Așa că îl puteți întâlni în meniul tuturor restaurantelor, barurilor și cluburilor.

În fața acestei cereri exponențiale de gin, rom sau whisky, comercianții autohtoni s-au „aliniat” și au importat în 2022 cu aproape 6 milioane de litri mai mult decât în 2021, potrivit Institutului Național de Statistică. Este foarte interesant că reușim să acoperim din producția internă o mare parte din consumul de votcă sau brandy.

ADVERTISEMENT
  • „Dacă cele două mari categorii, votcă și brandy, sunt relativ stabile din punct de vedere volum, la gin, la rom și la whisky vedem o dinamică mult mai bună. Adică vedem creșteri de 30 până la 40% în anul acesta față de anul trecut” – Tudor Furir, președinte „Spirits România” („asociație non-guvernamentală și independentă, care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România”, conform spirits-romania.ro.)

Mădălin, barman într-un local din „Centrul Vechi” al Bucureștiului spune, conform acelorași „Știri ProTV” amintite mai sus, că „Rom folosim doar pentru longuri, votca pentru cocteiluri în mare parte. Depinde și de vârstă, dacă sunt studenți și până în 22, 23 de ani beau majoritatea bere și vin, în timp ce clienții mai în vârstă preferă cocteilurile”.

Iar Andreea, angajată la un restaurant din aceeași arie a Capitalei, explică: „Mai ales seara se consumă cocteilurile clasice, pe bază de gin, sau Hugo, pe bază de Prosecco, sau Mojito, pe bază de rom, de preferință cubanez. Dar se bea și bere, mai ales aici, în Centrul Vechi, în special turiștii străini”.

Șprițuri de poveste. Și consumul de vin a crescut anul acesta, cu 38% față de 2021

Și consumul de vin a crescut anul acesta, cu un spor de 38% în comparație cu 2021. Când deja un român „statistic” a băut o „medie” de 2,6 litri de vin în plus față de 2020. Când consumul a fost apropiat celui anterior pandemiei de COVID-19. Chiar dacă avem pe piață, normal, și vinuri din import, cea mare parte din consum este acoperită de vinurile românești, vestite, fără nicio exagerare patriotică, peste tot în lume. Sunt multe locuri de vizitat în România legate de vinurile noastre clebre.

  • 180.000 de hectare acoperite de podgorii are România, conform ziare.com.  Cele mai vestite sunt Cotnari, Odobești, Murfatlar, Recaș, Târnave, Huși.
  • 22.000 de hectare cultivate cu viță de vie are „Patria vinurilor”, județul Vrancea, cu celebrele podgorii de la Odobești, Cotești și Panciu.
ADVERTISEMENT