Șprițuri de poveste se beau în toată lumea. Asta credem noi, europenii, în general, noi, românii, în special. În ale locuri, cu alte concepții despre viață, cu alte religii, cu alte legi, nu prea este așa. În Qatar, locul unde se desfășoară cea mai importantă competiție sportivă a anului, Campionatul Mondial de fotbal numărul 22, șprițurile de poveste sunt doar… povești. Alcoolul nu este deloc un prieten al Islamului, religia care guvernează Qatarul. Plus alte „lucrări ale lui Șeitan”, interzise fanilor, și nu numai, la Campionatul Mondial din Qatar.
Alcoolul este considerat de religia islamică „flagelul societății de când lumea. Continuă să își spună cuvântul în numărul de pierderi de vieți omenești și să provoace multe nenorociri oamenilor din întreaga lume. Alcoolul este cauza principală a multor probleme cu care se confruntă societatea. Statisticile privind creșterea criminalității, cazurile de creștere a bolilor mintale și milioane de case destrămate sunt mărturia mută a puterii distructive a alcoolului”, conform religiaislamică.ro.
Cu două zile înainte de startul Campionatului Mondial din Qatar, vânzarea de bere cu alcool a fost interzisă în jurul și în incinta celor 8 stadioane ale Cupei Mondiale. Ceea ce, evident, a stârnit un uriaș val de nemulțumire al zecilor de mii de suporteri ai echipelor străine prezenți în Qatar.
…Chiar dacă au curs râuri de bere în Qatar la festivalul care a precedat primul meci al turneului final mondial, relatat de reporterul FANATIK prezent la Campionatul Mondial din Qatar.
Și atunci care este băutura preferată de locuitorii micului emirat guvernat de o monarhie constituțională din mica peninsulă Qatar de pe coasta de nord-est a Peninsulei Arabice din Golful Persic?
Karak este băutura națională a Qatarului. FANATIK v-a prezentat băuturile naționale din bătrâna Europă, ca și băuturile naționale din cele două Americi. Legate de… cea de a treia, America Centrală, nu putea lipsi tocmai tequila mexicană!
Karak este un amestec de ceai, lapte, apă, zahăr și cardamom, care sunt date în clocot împreună și apoi sunt fierte la foc mic pentru a intensifica aroma, conform whatsanswer.com. Acestea sunt ingredientele de bază, dar se mai pot adaugă și ghimbir, scorțișoară, cuișoare sau șofran pentru a „aduce” aromă. Totul ține de gustul personal, dar versiunea pură din Qatar are de obicei doar cardamom.
Karak este picant și gustos în același timp. Este oferit, fierbinte, în toate restaurantele, cafenele sau, evident, ceainăriile din regat, dar și în… parcări, de așa numiții „tea boys” – „băieții de ceai”. Karak este îndrăgit de toți qatarezii și străinii care au ales să-și ducă traiul acolo. Oriunde ați merge în Qatar, veți găsi această băutură națională peste tot.
Karak se „trage”, ca origini, din Asia de Sud, chiar dacă acest ceai aromat și cu lapte face parte din tradiția Qatarului de astăzi. Se spune că fost adus din India și Pakistan.
În Asia de Sud, Karak este cunoscut mai ales ca „Masala Chai”, în traducere liberă „ceai cu condimente”, sau „Karak Chai” („ceai puternic” în hindi), cu termenul „Chai” provenind din cuvântul chinezesc pentru ceai – „Cha”.
Cel mai popular lanț ceainării de pe marginea drumului din Qatar este „Teatime”, frecventate îndeosebi de studenți. Alte locuri foarte populare și populate pentru băut Karak sunt „Al Naimi” și „Al Bandar”, de pe promenada „Corniche” din Doha, „Chapati” și „Karak” situate la „Katara Cultural Village”, tot în capitala emiratului, și „Baba Chapter” din orașul Al Wakrah, la sud de Doha, tot pe țărmul Golfului Persic, conform arabamerica.com.
Pe lângă gust și tradiție, de dimineață, la prânz sau seara, mai este încă un motiv pentru care Karak este atât de popular în Qatar: oferă multe beneficii pentru sănătate.
Karak vă poate îmbunătăți sistemul digestiv și vă poate menține intestinul sănătos. Condimentele precum cardamomul și ghimbirul au multe proprietăți antiinflamatorii care pot preveni problemele digestive, cum ar fi balonarea și greața. Karak poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea arsurilor la stomac și la scăderea tensiunii arteriale.
Qatar are al treilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume (61.276 de dolari SUA în 2021), dar la fotbal este departe de „lumea bună”. În deschiderea Campionatului Mondial, naționala antrenată de spaniolul Felix Sanchez din 2017 a pierdut clar în fața Ecuadorului, scorul de 0-2 fiind blând în raport cu desfășurarea meciului de pe „Al-Bayt Stadium”. Cel mai îndepărtat stadion de Doha, 50 de kilometri, în plin deșert. Nici Karakul nu le-a putut îndulci qatarezilor amăreala înfrângerii, mult mai bun era un… șpriț de poveste!