EURO 2024 a ajuns în faza sferturilor de finală. Fără România, din păcate… Granzii și-au tăiat „partea leului. Meciurile care vor da semifinalistele sunt Spania – Germania, Portugalia – Franța, Anglia – Elveția și Țările de Jos (pe românește Olanda) – Turcia. FANATIK vă propune meciurile… vinurilor cele mai reprezentative din țările amintite. Vinuri de poveste pentru… șprițuri de poveste!
Principalele favorite la trofeul EURO 2024. Greu de ales dintre vinurile spaniole… De fapt, greu de ales din toate vinurile „naționale”. Tot ce ține de… gust este subiectiv și contestabil. Hai să intrăm pe teren cu mult curaj, arbitrii sunteți voi.
Rioja, Ribera del Duero și Sherry sunt cele mai cunoscute tipuri de vin spaniol. Un Sherry, Castillo Ygay este considerat de majoritatea specialiștilor cel mai bun vin spaniol. Nume complet: Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2012. Al zecelea cel mai bun vin din lume, după peste 39.000 de degustări efectuate de o echipa de șapte critici oenologi, conform www.infobae.com/espana. Este urmat de încă 3 vinuri Sherry, 14 vinuri Ribera del Duero și 11 vinuri Rioja în clasamentul celor mai bune 100 de vinuri din lume din 2023.
De partea cealaltă, Scharzhofberger Trockenbeerenauslese Egon Müller-Scharzhof este un riesling dulce de la cramele Egon Müller, valea Saar, regiunea Mosel, conform www.falstaff.com. Riesling cristalin, aromat, cu note de citrice, ceară și lanolină, cu un corp ușor până la mediu și multă aciditate proaspătă. Fructat, combină ideal aromele de salcâm, mango, piersici și măr verde.
„Obsesia” Cristiano Ronaldo vs „țestoasa” Kylian Mbappe. Trecutul vs. Viitorul, cu ceva adaos de prezent la amândoi. Au șchiopătat ambele până acum. Acum e „care pe care”.
Este fără niciun dubiu faptul că atunci când auzim cuvântul „Porto” primul lucru la care ne gândim este emblematicul vin de Porto. Gust încântător, dulce și bogat, „merge” de minune ca vin digestiv și de desert.
Cu arome de caramel, fructe de pădure, ciocolată și condimente, vinul de Porto autentic se produce doar în Valea Douro, centrată pe râul Douro în regiunea Trás-os-Montes e Alto Douro, în zona central-nordică Portugaliei, la 97 km de orașul Porto.
Cele mai multe vinuri de Porto sunt cupaje din peste 50 de soiuri de struguri și pot fi roșii, albe și rosé. Vinurile de Porto de calitate superioară sunt maturate minim 7 ani în butoaie de lemn şi mai apoi învechite în sticle pentru o perioadă maximă de 50 de ani, conform www. lusowines.ro.
La Mbappe acasă, caracterul clasic și îndrăzneț al sortimentelor Dom Perignon este un simbol al vinurilor franceze. Numele faimosului brand produs de Moet & Chandon vine din secolul 17, de la călugărul benedictin Pierre Perignon, care și-a propus să creeze „cel mai bun vin din lume” în provincia Champagne.
Primul „vintage” Dom Perignon a fost creat în 1921, dar s-a lansat pe piață abia în 1936. Buchetul său era dominat de note de vanilie, praline și lemn de santal. Dom Perignon Blanc este o șampanie de epocă, un cupaj cu 60% Chardonnay și Pinot Noir, 40%.
Nu putem trece prin Franța fără să degustăm și campionul vinurilor roșii: Charmes de Kirwan Margaux, un cupaj de Merlot (40%), Cabernet Sauvignon (43%), Cabernet franc (10%) și Petit Verdot (7%). Roșu spre rubiniu închis, buchet deosebit, cu note de vișine, mure, coacăze negre și roșii, conform www. winedeals.ro.
O națională engleză dezamăgitoare și datoare la geru fotbalului vs o trupă helvetă exactă ca un ceas „Swiss Made”, fie că e Rolex, Omega sau Tissot.
Cum echipa națională nu impresionează la EURO 2024, nici vinurile britanice nu „sparg” piața mondială. Apropierea de mare asigură un climat blând, iar strugurii cu aciditate dominantă sunt potriviți pentru vinurile spumante. Așa că o să lăsăm să reprezinte „coroana” un vin spumant: Gusbourne Blanc de Blancs Brut, de la Gusbourne Estate, din struguri Chardonnay. Culoare galben-aurie, strălucitoare, arome de mere verzi, lămâi și brioșe. „Postgust” fondant persistent. Se recomandă să fie băut… pardon, savurat răcit la 8 – 10°C, conform www.vinello.ro.
„Grand Prix du Vin Suisse” poate fi considerat Oscarul vinurilor elvețiene. Acolo a fost încununat „le meilleur vin suisse” Ticino DOC Merlot Ligornetto. Caracterizat, conform www.blick.fr, astfel:
„Un monument al eleganței. Buchet complex de arome de fructe negre, prune coapte și condimente mediteraneene. Gustul are o aciditate uluitoare, o structură echilibrată, taninuri suple și un final care pare nesfârșit. Analizat prin retro-olfactiv, vinul impresionează prin note lemnoase bine amestecate și un final plin de ierburi fine și mirodenii. Ideal se bea cu saltimbocca alla romana sau mămăliga cu ragoût de ciuperci”.
După ce au început împiedicați, „caii” grei, mari, de povară din Țările de Jos au măturat pe jos cu „cavaleria ușoară” (prea ușoară…) a României în optimi și acum visează la semifinale. Îi stă în drum Turcia, surprinzătoare învingătoare din optimi în fața favoritei Austriei care jucase fotbal adevărat înainte de optimi, dar a fost surprinsă de vivacitatea și ambiția turcilor, începând cu cel mai rapid gol în fazele eliminatorii în istoria Campionatului European: Merih Demiral în secunda 57.
Vinurile olandeze suportă handicapul prejudecății că sunt inferioare calitativ (dar nu ca… prețuri!) vinurilor din alte țări europene. Cu greu am găsit documentație despre vinurile din Țările de Jos, prea… jos în atenția majorității specialiștilor.
Am găsit referințe despre un Riesling de la Wijngoed Thorn pe www.bestwineroutes.com, pe care vi le împărtășesc cu rezerva competenței acestui site.
„Rieslingul de la Wijngoed Thorn din Limburg este o combinație frumoasă, cu o culoarea galben închisă izbitoare, specifică vinului curat, de calitate. Oferă un buchet de caise uscate, care se recunoaște și la gust, alături de măr. La final vă lasă să gustați și niște citrice. Și așa aveți acel tipic de Riesling: echilibru frumos între puțin dulce și puțin acru. Odată desfăcut, câteva zile mai târziu devine mai fructat, prea fructat, echilibru fin amintit dispare. Așa că nu păstrați acest vin prea mult timp! Oricum merită băut din prima!”
De partea cealaltă (nu numai a continentului european…), în Turcia, Cappadocia este vestită pentru peisajele sale din altă lume, istoria bogată și cultura unică. Una dintre cele mai semnificative părți ale acestei culturi este tradiția vinificatoare.
Vinuri remarcabile, care merită atenție oricărui iubitor de licori stoarse chiar din… struguri 😊 conform www.vinuldincluj.com.
Pronosticurile în ceea ce privește câștigătoarele sferturilor de finală de la EURO 2024, atât cele din teren, cât și cele din… pahare, le faceți dumneavoastră!