Life

Șprițuri de poveste. Vinul preferat al lui Cornel Dinu. Amintiri savuroase de când Dinamo se bătea cu Steaua pentru „1, 2, 3, 4 / Cupa și campionatu’!”

Șprițuri de poveste povestite de Cornel Dinu din vremurile în care Dinamo se bătea cu Steaua și pentru campionat, și pentru Cupă. Ce vin i-a plăcut cel mai mult.
13.09.2023 | 17:20
Sprituri de poveste Vinul preferat al lui Cornel Dinu Amintiri savuroase de cand Dinamo se batea cu Steaua pentru 1 2 3 4  Cupa si campionatu
Șprițuri de poveste. Vinul preferat al lui Cornel Dinu. Amintiri savuroase de când Dinamo se bătea cu Steaua pentru „1, 2, 3, 4 Cupa și campionatu’!”
ADVERTISEMENT

Șprițurile de poveste trăite și povestite de Cornel Dinu pot umple lejer a patra carte a sa dacă se hotărăște s-o scrie. „Procuroru’” a fost nu numai printre cei mai buni fotbaliști ai lui Dinamo și ai României, dar și unul dintre cei mai buni… „les connaisseurs et les consommateurs” ai vinului. Șprițul subțire și rece, băut în mediul elevat al protipendadei artistico-literare a Bucureștiului anilor 70-80 îi era un coechipier de nădejde în afara terenului.

Șprițuri de poveste. Vinul preferat al lui Cornel Dinu. Amintiri savuroase de când Dinamo se bătea cu Steaua și pentru campionat, și pentru Cupă

Până la amintirile savuroase ale lui Cornel Dinu, trebuie spus că unul dintre prea puținele domenii „productive” cu care România se mai poate lăuda în anii grei ai „democrației originale” care distruge programat țara, este „industria” vinurilor.

ADVERTISEMENT

Calitatea vinurilor românești este de notorietate în toată lumea, licorile mioritice concurând de la egal la egal cu vinuri din țările din fruntea topului, cu o mare tradiție viticolă, ca Franța, Italia, Spania, Argentina, Portugalia și, atenție, nu în ultimul rând, Republica Moldova.

Podgoriile renumite din România și vinurile lor

Muntenia

  • Podgorii: Ceptura, Cricov, Dealu Mare, Dealurile Buzăului, Greaca, Pietroasa, Ștefănești-Argeș, Tohani, Urlați, Valea Călugărească.
  • Vinuri: Crâmpoșie, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră.
ADVERTISEMENT

Oltenia

  • Podgorii: Calafat, Dealurile Craiovei, Drăgăşani, Plaiurile Drâncei, Podgoria Dacilor, Sadova-Corabia, Segarcea, Sâmbureşti, Severin, Vânju Mare.
  • Vinuri: Crâmpoșie, Tămâioasa Românească, Sauvignon Blanc, Negru de Drăgăşani, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră.

Transilvania

  • Podgorii: Aiud, Alba, Banat-Recaș, Diosig, Jidvei, Lechința, Miniş-Măderat, Sebeş-Apold, Silvania, Târnave, Valea lui Mihai.
  • Vinuri: Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling Italian, Traminer, Ezerfrut, Mustoasă, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarcă, Pinot Noir, Fetească Neagră.
ADVERTISEMENT

Moldova

  • Podgorii: Colinele Tutovei, Cotești, Cotnari, Covurlui, Dealul Bujorului, Dealurile Fălciului, Dealurile Buzăului, Dealurile Vrancei, Iași, Ivești, Huși, Nicorești, Odobești, Panciu, Valea Călugărească, Zeletin.
  • Vinuri: Frâncușă, Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Fetească Regală, Șarbă, Plăvaie, Riesling, Zghihara de Huși, Băbească și Galbenă de Odobești, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Suvignon.

Dobrogea

  • Podgorii: Istria-Babadag, Măcin, Murfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel.
  • Vinuri: Aligote, Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Pinot Gris, Riesling italian, Chardonnay, Viognier, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Shiraz, Fetească Neagră și Băbească neagră.
ADVERTISEMENT

Ce vinuri „vede” Cornel Dinu în… play-off!

Cornel Dinu are în amintiri precizia paselor lungi, de 60-70 de metri cu care punea mingea în gheata coechipierilor din atac în urmă cu 40-50 de ani. Date, nume, locuri, polemici, pe toate le aduce în prezent de parcă le-a trăit ieri. Lista trebuie completată cu… șprițuri. Chiar de poveste!

I-am spus lui „Mister” la ceas de seară înghețată sub ninsoare că aș vrea să fac un clasament al celor mai bune vinuri românești. Mi-a pus talpă din prima: „E imposibil! E vorba aici de culoare, gust, sec, demi-sec, dulce, la ce mâncare se potrivesc… Noi suntem o țară cu o varietate imensă de vinuri. E imposibil să faci o clasificare imparțială, ce-ți place ție altul nu bea nici… beat! Mort de beat! Degustibus…”.

Și totuși, am insistat, au și vinurile un clasament al lor, care merg în Europa, care se acresc la retrogradarea în „maturile” din fundul țărișoarei… Cornel Dinu a stat, nu s-a repezit prin alunecare, a tatonat provocarea, a început să așeze „în teren” soiurile de licori bahice ale pământului strămoșesc, ca un mare iubitor de… istorie și vin ce este.

„Cele mai interesante, după părerea mea, sunt Pinot Gris și Feteasca Albă de Târnave, apoi, tot la vinuri albe mai este și Feteasca Regală de Cotnari… și cele din zona Vrancei, însorite, fine, ușoare, băubile seci, nu șpriț… Rieslingul de exemplu… Și nu poate fi uitată Zghihara de Huși, vinul scriitorimii române din anii ’70… ce-i mai plăcea lui Fănuș… (n.a. – Fănuș Neagu, nașul de cununie al lui Cornel Dinu) Vinurile astea ajung oricând în prelungiri cu orice vin italian sau franțuzesc”

„La vinurile roșii, unde, fără lipsă de modestie, sunt mare specialist, cele mai bune sunt în zona Prahovei, la Valea Călugărească, și la Vânju Mare, în Oltenia… Feteasca Neagră distanțată pe primul loc, apoi Merlot, Cabernet…”

Cornel Dinu: „Unul dintre cei mai mari oenologi ai țării spunea că ne batem de la egal la egal cu Franța în vinurile roșii”

Cornel Dinu a avut prilejul, ocazia, șansa, spuneți-i cum vreți fiecare în funcție de… afinități, de a învăța ce, cum și cât să „atace” vinul de la unul dintre cei mai mari oenologi ai țării. Într-o cramă de lângă Hala Traian.

„Eu am avut privilegiul să beau vreo 15 ani cele mai bune vinuri roșii din România, la cramă la unul dintre cei mai mari oenologi din România, Dumitru Creangă. Nea Mitică, mare povestitor, mare latinist… Avea în «pritocire», așa zicea, cele mai bune vinuri roșii din țară”

„Avea nea Mitică o cramă vestită… în strada Remus 15… pe lângă Hala Traian… Avea două etaje sub pământ, întinse pe două sute de metri pătrați, cu butoaie uriașe… cele mai bune vinuri roșii din țară. Colecție de vinuri roșii. Producea, vindea, dădea și la export. Prin 1968 m-a dus Corneliu Popa, fundașul nostru dreapta pe atunci, odihnească-l Domnul… și am rămas moștenitorul lui acolo până prin ’83…”

„Lunea aveam, de obicei, zi de pauză și mergeam la nea Mitică… Gașcă aleasă, cu Fănuș, cu Ion Băieșu, cu Conți Bărbulescu, Gheorghe Dinică, Dan Spătaru… Parcă-l aud și acum pe nea Mitică: «Ionica, butoiul 14! De acolo aduci vinul pentru domnii scriitori, domnii artiști și domnii fotbaliști… Acum!». Și asta a ținut până prin 1983, când nea Mitică a ieșit la pensie”

„Nea Mitică spunea că vinurile roșii cele mai bune se fac în podgoriile de pe Valea Prahovei. Și mai avea un vin favorit, de la Vânju Mare. Spunea că ne batem de la egal la egal cu Franța în vinurile roșii”

„Când vorbea de vin, nea Mitică parcă strălucea… Ne spunea «Domnilor, în primul rând nu uitați niciodată: est modus in rebus! Este o măsură în toate. Vinul roșu are proprietăți extraordinare. Dacă-l bei cu măsură și nu te bea el pe tine, îți face mădularu’ ca paru’. Dacă nu, adormi la ușa p… plăcerii». Mă rog, exprimarea originală era mai directă, mai sexuală, nu se poate scrie…”

Cornel Dinu: „Am băut vinurile de colecție comandate de tovarășii din Comitetul Central al Partidului Comunist Român!”

Parafrazând două versuri din „Nunta Zamfirei” a lui George Coșbuc, „e greu Dinu de pornit, dar de-l pornești, e greu de-oprit”! Îi place să povestească, îi place să analizeze, în special momente importante din istorie, marea sa pasiune, îi place să nu… uite nimic dintr-o viață bogată în sentimente și evenimente. Așa că „ascultați-l”…

„Nea Mitică ne dădea vinurile sale de colecție, speciale, cum îmi amintesc că făcea și responsabilul cramei Știrbey, Florin… nu mai știu cum… era de pe la Drăgășani, și acolo sunt vinuri bune… Școlit de nea Mitică. La crama lui se țineau vinuri din marile colecții ale României, vechi de până la suta de ani. Era vinoteca de colecții a statului. Crama asta era, și este, vizavi de catedrala catolică Sfântul Iosif”

„Înainte de Crăciun asistam la un spectacol unic. Demnitarii partidului și statului comandau vinuri unice, de colecție. Tovarășii Manea Mănescu, Emil Bobu, Ilie Verdeț, Cornel Burtică, Paul Niculescu Mizil, toată protipendada… Florin se ducea și scotea vinurile din pivnița care mergea până sub Calea Victoriei, aproape de CSP. Scotea sticlele acoperite cu praf gros, îmbrăcate în plase de păianjen, sigilate cu ceară peste dop, vinuri de colecție, nu chimicale care n-au văzut strugurele”

„Desfăcea Florin dopul, ne servea cu vinul cel mai bun, le beam noi și apoi el făcea un cupaj din vinuri de bună calitate, se pricepea omul să-i facă buchet și gust fără pastile, era maestru oenolog, adăuga dopul și sigiliul și onora comenzile barosanilor. Era un adevărat spectacol”

„Noi am avut vinuri foarte bune și băutori de foarte mare calitate. Acuma avem vinuri contrafăcute și bețivi. Băutorii de calitate au dispărut cu desăvârșire. Alte vremuri, alți oameni”

  • 6 a fost locul României în UE la producția de vin în 2021
  • 12 a fost locul României în lume la producția de vin în 2021
  1. Italia – 50,2*
  2. Franta – 37,6
  3. Spania – 35,3
  4. SUA – 24,1
  5. Australia – 14,2
  6. Chile – 13,4
  7. Argentina – 12,5
  8. Africa de Sud – 10,6
  9. Germania – 8,00
  10. Portugalia – 7,3
  11. China – 5,9
  12. ROMÂNIA – 4,5

* milioane de hectolitri (1 hectolitru = 100 de litri)

  • 5 a fost locul României în UE la suprafață viticolă în 2021 (după Spania, Franța, Italia și Portugalia)
  • 5 a fost locul României în UE la producția de struguri în 2021 (după Italia, Spania, Franța și Germania)

(Date conform oiv.in)

ADVERTISEMENT