News

Squid Game face victime și în viața reală. Câți bani au furat creatorii monedei virtuale inspirate de serial

Creatorii unei monede virtuale inspirate de serialul Squid Game s-au făcut nevăzuți cu o sumă importantă.
02.11.2021 | 18:46
Squid Game face victime si in viata reala Cati bani au furat creatorii monedei virtuale inspirate de serial
Squid Game face victime și în viața reală. Câți bani au furat creatorii monedei virtuale inspirate de serial. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

Serialul-fenomen Squid Game face victime și în viața reală, nu doar pe micul ecran.

Astfel, mii de oameni s-au trezit cu banii luați și… cam atât, după ce au investit în moneda virtuală inspirată de producția Netflix. Criptomoneda a fost cunoscută drept $SQUID și a devenit rapid foarte populară, crescând nesperat de mult într-un interval de timp relativ scurt.

De notat este și faptul că nu e prima monedă virtuală inspirată de un show TV care se dovedește a fi o fraudă. La începutul lui 2021, un alt proiect similar a apărut și a dispărut: Mando, inspirat de serialul Mandalorian produs de Disney.

ADVERTISEMENT

Un proiect presărat cu semnale de alarmă pentru potențialii investitori

Unul dintre cele mai evidente semne că $SQUID se anunța a fi doar o fraudă care să-i îmbogățească pe creatori a fost modul de distribuire a monedei. Aveai posibilitatea de a cumpăra cu bani reali această criptomonedă, însă nu aveai nicio modalitate de a o vinde mai departe și de a face profit.

Moneda nu era de găsit pe platformele mari și cunoscute în domeniu, ca Binance sau Coinbase. Aveai posibilitatea de a cumpăra $SQUID prin intermediul unui serviciu denumit Pancake Swap, care nu oferă garanții pentru tranzacțiile ce au loc pe platformă. Coin Market Cap a lansat un avertisment referitor la faptul că oamenii nu își pot retrage banii investiți în aceasă monedă.

ADVERTISEMENT

Site-ul monedei Squid Game a dispărut între timp, însă cât a fost activ, a încercat să fie cât mai legitim cu putință. Cu toate acestea, pentru un ochi avizat, semnele de fraudă au fost prezente încă de la bun început. Site-ul a fost construit într-un stil similar cu cel al monedei Mando și a fost înregistrat abia în data de 12 octombrie 2021.

Pe site apăreau o serie de documente aparent oficiale, între care și o carte albă ce descria proiectul. Aceasta, însă, era plină de erori gramaticale, astfel că oricine o citea în detaliu și-ar fi putut da seama că e ceva necurat la mijloc. Tot pe site se regăsea și un aparent mesaj de susținere din partea lui Elon Musk, care nu a vorbit vreodată despre monedă, ci despre serial. Înșelăciunile cu monede virtuale îi caută îndeosebi pe fanii lui Elon Musk, care par a fi victime sigur, conform gizmodo.com.

ADVERTISEMENT

Au mai fost și alte semne care anunțau frauda iminentă. Canalul de Telegram asociat proiectului era restricționat, astfel încât utilizatorii de rând nu puteau comenta. Nici pe Twitter situația nu era foarte diferită.

Creșterea amețitoare a monedei și dispariția fără urmă a $SQUID

În urmă cu doar câteva zile, moneda ajunsese deja la un apogeu al popularității. Valoarea $SQUID crescuse cu 2.000% între miercuri și vineri, ajungând la aproximativ 4,5 dolari pentru o monedă. Creșterea accelerată a continuat până la 310.000%, astfel că înainte de a se prăbuși, moneda a atins un vârf de 2.856 dolari.

ADVERTISEMENT

Odată ce $SQUID a ajuns la maximum, creatorul sau creatorii monedei s-au făcut nevăzuți cu banii celor ce au investit. S-a întâmplat ceea ce în lumea crypto se numește ”rug-pull” – această ”tragere a covorului” se referă la o monedă fraudulentă, ai cărei creatori fug cu banii investitorilor într-o clipă.

Nu este clară valoarea pagubei, însă cele mai modice estimări arată că aceștia ar fi fugit cu cel puțin două milioane de dolari. Cifra ar putea fi mai mare, însă, de până la 3,38 de milioane de dolari.

Incidentul de acum reprezintă încă un semnal de alarmă pentru industria monedelor virtuale, una foarte volatilă și plină de pericole pentru cei neavizați. Monedele bazate pe meme, ca Dogecoin, sau pe alte fenomene culturale pot crește foarte rapid în popularitate, dar la fel de bine pot dispărea aproape instantaneu.

Monedele-meme atrag atenția investitorilor mari, care își permit să pompeze bani într-un astfel de proiect. Astfel, valoarea reală a unei monede este supraevaluată masiv, iar prețul ce suferă de o inflație foarte mare se poate ajusta, în viitor, lovindu-i pe mulți acolo unde îi doare mai tare, la buzunar.

ADVERTISEMENT