Eduard Hellvig, directorul SRI, a precizat că documentele au fost desecretizate pentru a oferi cercetătorilor instrumente suplimentare pentru a afla ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în zilele Revoluției din 1989, precum și răspunsuri pentru familiile celor care au murit atunci.
„Adevărul nu are un început sau un final. Tot aşa cum el nu aparţine cuiva anume. Noi toţi, însă, suntem responsabili pentru rezultatul lui deplin, iar acela va fi istorie. Avem, astfel, obligaţia de a-l căuta continuu, cu toată energia. Astăzi, SRI face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers naţional. Am desecretizat şi publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituţia noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluţia din 1989”, a anunțat Hellvig, printr-un comunicat de presă.
Eduard Hellvig susține că demersul este necesar pentru ca oamenii să afle prețul care a fost plătit pentru obținerea libertății de către români.
„Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc”, a afirmat șeful SRI.
Un alt argument este că publicarea acestor documente reprezintă încă un demers prin care statul român se leapădă de trecutul său comunist, precum și distanțarea Serviciului față de instituția care l-a precedat, Departamentul Securității Statului.
„Și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor”, crede directorul serviciului de contrainformații.
Nu în ultimul rând, publicarea este un gest de omagiu față de cei care și-au dat viața pentru o Românie democratică.
„Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice. În fapt, eroii nu au ideologie. Dar au avut idealuri, iar unul dintre ele era adevărul. Tineri, civili sau militari, oameni nevinovați care au pierit în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989 sunt sigur că s-au regăsit în același rai al oamenilor buni. Pentru familiile celor care au pierdut atunci un om drag este în continuare crucial ca responsabilitățile să fie partajate clar și asumate fără echivoc”, a conchis Hellvig.
Dosarul publicat de SRI are 13 volume, fiind creat ca urmare a anchetei comisiei senatoriale din 1991-1992, cu privire la evenimentele din decembrie 1989. Documentele care au fost puse atunci la dispoziția comisiei sunt publicate astăzi, fiind vorba de informații detaliate legate de acțiunile Securității din acele zile.
Documentele desecretizate pot fi consultate AICI.