News

SRI a desecretizat toate documentele deținute privind Revoluția de la 1989. Hellvig: „Unul dintre idealurile eroilor era adevărul”

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a anunțat că instituția a desecretizat dosarul cu documente legate de Revoluția de la 1989
22.12.2022 | 16:24
SRI a desecretizat toate documentele detinute privind Revolutia de la 1989 Hellvig Unul dintre idealurile eroilor era adevarul
Eduard Hellvig, director al Serviciului Roman de Informatii (SRI)/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Eduard Hellvig, directorul SRI, a precizat că documentele au fost desecretizate pentru a oferi cercetătorilor instrumente suplimentare pentru a afla ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în zilele Revoluției din 1989, precum și răspunsuri pentru familiile celor care au murit atunci.

Adevărul nu are un început sau un final. Tot aşa cum el nu aparţine cuiva anume. Noi toţi, însă, suntem responsabili pentru rezultatul lui deplin, iar acela va fi istorie. Avem, astfel, obligaţia de a-l căuta continuu, cu toată energia. Astăzi, SRI face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers naţional. Am desecretizat şi publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituţia noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluţia din 1989”, a anunțat Hellvig, printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Eduard Hellvig susține că demersul este necesar pentru ca oamenii să afle prețul care a fost plătit pentru obținerea libertății de către români.

Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc”, a afirmat șeful SRI.

ADVERTISEMENT

Dosarul desecretizat are 13 volume

Un alt argument este că publicarea acestor documente reprezintă încă un demers prin care statul român se leapădă de trecutul său comunist, precum și distanțarea Serviciului față de instituția care l-a precedat, Departamentul Securității Statului.

Și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor”, crede directorul serviciului de contrainformații.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, publicarea este un gest de omagiu față de cei care și-au dat viața pentru o Românie democratică.

Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice. În fapt, eroii nu au ideologie. Dar au avut idealuri, iar unul dintre ele era adevărul. Tineri, civili sau militari, oameni nevinovați care au pierit în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989 sunt sigur că s-au regăsit în același rai al oamenilor buni. Pentru familiile celor care au pierdut atunci un om drag este în continuare crucial ca responsabilitățile să fie partajate clar și asumate fără echivoc”, a conchis Hellvig.

ADVERTISEMENT

Dosarul publicat de SRI are 13 volume, fiind creat ca urmare a anchetei comisiei senatoriale din 1991-1992, cu privire la evenimentele din decembrie 1989. Documentele care au fost puse atunci la dispoziția comisiei sunt publicate astăzi, fiind vorba de informații detaliate legate de acțiunile Securității din acele zile.

Documentele desecretizate pot fi consultate AICI.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"Măcar Roger și Serena s-au retras cu demnitate!" Rafael Nadal, "mitraliat" după ultima apariție: "E oribil! Rușine!"
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
"Câinele s-a oprit, a înţepenit. În faţa lui era o vietate care umbla în patru labe". O femeie care se crede pisică, apariţie şocantă într-un parc din Arad
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de...
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor” VIDEO
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea...
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea pregătită de parlamentari
Dinu Săraru și-a pregătit mormântul la Slătioara. Ce scrie pe lespedea scriitorului
Dinu Săraru și-a pregătit mormântul la Slătioara. Ce scrie pe lespedea scriitorului
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite...
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite să se culce cu el