Update, ora 14:12:
Într-o reacție pentru FANATIK, Serviciul Român de Informații a confirmat că a demarat verificări referitoare la situația de la hotelul Crișana din Olimp, acolo unde 18 persoane au ajuns la spital.
”În legătură cu situația de la hotelul Crișana din Olimp, vă precizăm că încă de la prima sesizare au fost demarate verificări de către structurile competente pentru a fi stabilită cauza care a dus la semnalările multiple de greață și stare de rău a persoanelor care se aflau în unitatea de cazare.
Verificările epidemiologice și sanitare sunt în curs de desfășurare iar toți pacienții inclusiv cei care au necesitat internare sunt stabili si nu au fost înregistrate cazuri grave”, se arată într-un răspuns al Bitoului de presă al SRI, pentru FANATIK.
Știre inițială:
Autoritățile au activat Planul Roșu de intervenție în Constanța, miercuri dimineața. Un număr de 18 tineri, cu vârste cuprinse între 21 și 22 de ani, au ajuns la spital, prezentând vărsături și dureri abdominale. Aceștia erau cazați la Hotel Crișana din Olimp, care funcționează cu circuit închis.
Surse neoficiale susțin că Hotelul Crișana din Olimp ar fi administrat de Serviciul Român de Informații. Un număr de 120 de persoane se aflau, miercuri dimineața, în imobil. Tinerii care au acuzat simptome grave au fost transportați la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Sursele FANATIK spun că tinerii care au ajuns la spital ar fi studenți ai Academiei Naționale de Informații.
FANATIK a încercat să ia legătura cu reprezentanții Serviciului Român de Informații pentru a confirma informația, însă aceștia nu au răspuns până la momentul publicării prezentului articol.
Hotelul Crișana din Olimp a fost administrat, de la mijlocul anilor ’90 de RA-APPS, alături de mai multe imobile de pe litoral. Din cauza stării avansate de degradare, acestea au fost transferate către diverse structuri din MAI, SRI și SIE, care au investit sume importante de bani în renovarea lor.
De exemplu, SRI a investit peste 5 milioane de euro în modernizarea hotelului Maramureș, tot din Olimp. Lucrările au durat până în 2018.
”Serviciul Român de Informaţii deţine în administrare imobile, aflate în proprietatea publică a statului, între care se regăsesc cămine de garnizoană destinate refacerii şi recuperării personalului Brigăzii Antiteroriste şi a celui operativ în condiţii de conspirativitate.
În funcţie de disponibilităţile existente pe parcursul anului, de aceste drepturi, respectiv refacere şi recuperare, pot beneficia şi alte categorii de personal“, au arătat reprezentanții SRI, pentru Capital, în anul 2008.
SRI ar mai fi deținut, de-a lungul timpului, Vila Fagul din Neptun, precum și alte imobile din Snagov sau stațiunea Cheia.
Pe de altă parte SIE își trimite angajații la relaxare la hotelul Arad din Neptun, în timp ce MAI ar deține hoteluri precum: Meridian din Mamaia sau Excelsior din Brașov.
Incidentul din dimineața zilei de 26 septembrie a debutat cu puțin după ora 07:00, când autoritățile au decis să activeze Planul Roșu. Anterior, situația fusese sesizată prin mai multe apeluri la 112.
Opt persoane au fost preluate de ambulanțe chiar de la hotel și transportate la spital pentru a fi supuse unor investigații suplimentare. Toți pacienții erau în stare de conștiență.
Alte zece persoane cazate la hotel s-au prezentat voluntar la CPU Mangalia, unde au ajuns cu propriile autoturisme. Cu toate că simptomele nu erau la fel de puternice, medicii au decis ca și aceștia să fie transferați la Constanța.
Incidentul vine la doar câteva zile după ce 100 de copii din patru localități din Mehedinți au acuzat stări de rău și toxiinfecție alimentară, după ce au consumat produse alimentare prin programul ”O masă caldă”.
Minorii au ajuns la Spitalul de Urgență Drobeta Turnu Severin. Elevii nu au acuzat simptome în timp ce se aflau la școală, ci abia după câteva ore, când au ajuns acasă.
Și în acest caz a fost activat Planul Roșu de intervenție. Patru echipaje SMURD și două autospeciale de transport personal și victime multiple au fost trimise în localitățile unde au fost înregistrate cazurile de toxiinfecție alimentară.