ADVERTISEMENT
News

SRI, avertisment informatic. Un virus periculos a atacat mai multe instituții

Autor: Adrian Baciu | 20.06.2020 | 20:29
SRI, avertisment informatic. Un virus periculos a atacat mai multe instituții
SRI, avertisment informatic. Un virus periculos a atacat mai multe instituții. Foto: hepta.ro

SRI transmite un avertisment în plină pandemie de Covid-19 și anunță că un virus extrem de periculos a atacat mai multe instituții.

ADVERTISEMENT

Tentativa de spionaj informatic a vizat mai multe structuri guvernamentale, în spatele acțiunilor fiind o serie de hackeri bine instruiți.

Acesta ofensive cibernetice au scopul de a sustrage informații confidențiale pentru a le oferi altor state.

ADVERTISEMENT

Tentativă de spionaj informatic asupra României. Un virus periculos sustrage informații, anunță SRI

Conform Serviciului Român de Informații (SRI), virusul în cauză este conceput de grupări profesioniste și are capacitatea de a fura informații sensibile fără să fie detectat.

Modalitatea prin care acționează ”pirații” cibernetici este cunoscut de autorități, dar virușii au evoluat și pot trece nedetectați. Țintele primesc momeli, iar angajații statului, cu minime cunoștințe de IT, pot să cadă în plasă foarte repede.

ADVERTISEMENT

Hackerii folosesc emailuri trimise către instituțiile statului, cu ajutorul cărora încearcă să ajungă în zone sensibile din punct de vedere informatic.

”Hackerii se folosesc de Poșta Română, de agenții bancare sau firme de curierat și trimit în numele lor emailuri infectate către instuții de stat. Agent Tesla este numele virusului care încearcă să se infiltreze.

ADVERTISEMENT

Cei care fac asta sunt parte a unor grupări de hackeri statali, angajați de unele state ca să le distrugă pe altele. Aceiași hackeri au încercat în ultimele luni să acceseze sistemele unor companii din industria petrolului. Au vrut să afle informații și să vadă care sunt politicile, mai ales după scăderea cotației petrolului. Evident, informațiile ar fi fost folosite pentru a câștiga sume mari de bani.”, spune jurnalistul Bogdan Onaru la Digi24.

SRI a trimis avertizări către instituții

Ofițerii specializați din SRI sunt în alertă în acest moment și acționează pentru a încerca să stopeze avansul acestui virus către instituțiile importante.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, sistemul conceput de hackeri nu afectează modul în care computerul atacat funcționează. Virusul stă ascuns, obține și trimite infomații confidențiale celui care l-a dezvoltat. Se instalează atunci când victima accesează link-ul pe care îl primește.

Agent Tesla poate capta toate caractele tastate, poate să extragă parole de acces și să facă și capturi ecranului. Amenințarea este reală, iar ofițerii SRI spun că au trimis avertizări către instituțiile statului. Până acum, această tentativă de spionaj nu a avut succes în România.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!