News

SRI avertizează asupra unor noi atacuri cibernetice. Hackerii folosesc adrese de mail ale unor instituții

Serviciului Român de Informații (SRI) avertizează asupra faptului că posibile atacuri cibernetice, prin utilizarea unor adrese de mail aparținând unor instituții, ar putea avea loc în următoarea perioadă.
01.05.2022 | 10:29
SRI avertizeaza asupra unor noi atacuri cibernetice Hackerii folosesc adrese de mail ale unor institutii
Avertisment sever din partea SRI. Noi atacuri cibernetice ar putea avea loc în România. Sursa foto: Inquam Photos/George Călin
ADVERTISEMENT

Numai în ultimele trei zile, mai multe site-uri importante din țară au fost ținta unor atacuri cibernetice externe. SRI avertizează că hackerii își vor diversifica ofensiva în următoarea perioadă.

Avertisment sever din partea SRI. Noi atacuri cibernetice ar putea avea loc în România

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, Serviciul Român de Informaţii avertizează asupra unor posibile atacuri de tip ransomware la scară largă.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor din SRI, atacatorii ar putea utiliza adrese de mail aparţinând unor instituţii din România.

”La nivelul Centrului Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii au fost obţinute date cu privire la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing care vizează infectarea sistemelor informatice cu aplicaţii malware de tip ransomware.

ADVERTISEMENT

Atacatorii intenţionează să utilizeze adrese de mail aparţinând unor instituţii din România pentru a încerca să inducă în eroare potenţialele victime”, se arată în informarea transmisă sâmbătă seara de SRI.

Recomandările SRI pentru cetățeni

Dată fiind această amenințare, cei de la SRI recomandă să nu se utilizeze link-uri sau fişiere ataşate mesajelor de tip mail care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute.

ADVERTISEMENT

În plus, astfel de măsuri de precauţie sunt recomandate cu privire la accesarea link-urilor sau a ataşamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp, Signal, Telegram sau alte site-uri asemănătoare.

”De asemenea, este obligatorie realizarea de copii de siguranţă (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum şi stocarea acestor copii pe suporţi de memorie separaţi fizic pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic”, se mai menţionează în comunicat.

ADVERTISEMENT

Site-uri ale unor instituţii publice şi bancare din România, atacate cibernetic în ultimele zile

Vineri și sâmbătă, mai multe site-uri importante din țară au fost atacate cibernetic. Au căzut platformele Guvernului, gov.ro, al Armatei, mapn.ro, al Poliției de Frontieră, politiadefrontiera.ro, al CFR călători, cfrcalatori.ro și al unei instituții financiare.

Se pare că Killnet, un grup de hackeri pro-rus, a fost autorul care a atacat cibernetic aceste site-uri din țară.

ADVERTISEMENT