News

SRI suspectează că hackerii chinezi ar fi spart site-urile spitalelor

21.06.2019 | 16:09
SRI suspecteaza ca hackerii chinezi ar fi spart siteurile spitalelor

Specialiștii din cadrul Serviciului Român de Informații suspectează că autorii atacurilor cibernetice asupra spitalelor din România ar fi hacker din China. Reamintim că în seara de miercuri spre joi seara, serverele mai multor spitale din București, Huși, Dorohoi și Alba Iulia au fost afectate de un atac cibernetic.

SRI: Hackerii chinezi au fost autorii atacului cibernetic asupra

Cei care au anunțat posibila proveniență a atacului cibernetic sunt specialiștii Centrului Național Cyberint din cadrul SRI: „Au fost luate în calcul luând orele la care hackerii chinezi au fost activi și indiciile lăsate în mesajele de răscumpărare”, a precizat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, pentru Mediafax.

„Studiem să vedem exact tipul de ransomware, e posibil să nu fie badrabbit. Spitalele afectate sunt stiute exact de certRo si de Ministerul Sanatatii. Noi stim ce ne spun cele doua institutii. Cu alte cuvinte, neavand o lege a securitatii cibernetice nu putem afla de infectii ale sistemelor decat daca ne anunta cel infectat”, transmite SRI. Din datele pe care le detinem pana acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la nr special 1911 si transmise mai departe catre Centrul National Cyberint am constatat ca sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes – Bucuresti, Husi, Dorohoi si Carbunesti”, a anunțat SRI, printr-un comunicat, imediat după atacul hackerilor.

SRI suspectează hackerii chinezi că ar fi vinovați pentru site-urile spitalelor sparte *foto: sri.ro
SRI suspectează hackerii chinezi că ar fi vinovați pentru site-urile spitalelor sparte *foto: sri.ro

Ce a spus Sorina Pintea despre atacurile comise de hackeri la spitale

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a intervenit la scurt timp după anunțul privind hackingul site-urilor spitalelor, care s-a dovedit a fi făcut de către chinezi. Ea a explicat faptul că cinci spitale au fost atacate 5 spitale:

„În acest context, Centrul național de răspuns atrăgea atenție personalului să ia măsuri. Existența unui back-up a fișierelor care nu este conectat la rețea este obligatorie. Dispozitivele utilizate să fie utilizate și să aibă soluții de securitate. Raportarea incidentelor trebuie făcută la 911. Pacienții pot fi afectați. Toate documentele eliberate din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic, iar activitatea de internare, de externare, de eliberare a rețetelor  este afectată. Pierderea datelor este de neconceput”, a declarat Sorina Pintea.