News

SRI, SIE, MAI și celelalte instituții de forță vor ști unde au fost cei ce apelează 112 – proiect

Toate instituțiile de forță din România, precum SRI, SIE sau MAI, vor ști unde au fost persoanele care apelează serviciul unic de urgență 112. Acest lucru este prevăzut într-un proiect adoptat de fostul Guvern.
07.01.2022 | 11:38
SRI SIE MAI si celelalte institutii de forta vor sti unde au fost cei ce apeleaza 112  proiect
ADVERTISEMENT

La finele anului trecut, fostul Guvern condus de Florin Cîțu, a adoptat, înainte de demitere, proiectul de lege pentru transpunerea directivei UE 2018/1972 – Codul european al comunicațiilor.

Acesta prevedea că toate instituțiile de forță vor putea obține acces la informațiile istorice de localizare a persoanelor care apelează numărul de urgență 112.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se poate obține pe bază de mandat de securitate națională, potrivit proiectului de modificare și completare a unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice, scrie Profit.ro.

Proiect. Instituțiile de forță vor putea obține acces la datele de localizare a celor care apelează 112

Actul adoptat de fostul Executiv introduce o extindere a domeniului şi a spectrului interceptării comunicaţiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conţinut şi la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate.

ADVERTISEMENT

În forma sa din prezent, OUG nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU) prevede la articolul 20, alineatul 3, că ”Accesul la datele de localizare primară este permis numai pe perioada deservirii apelului de urgență”.

După acest proiect, se modifică alineatul 3 al articolului 20, care în varianta votată de Camera Deputaților stipulează acum că ”Accesul la informațiile de localizare este permis numai în legătură cu gestionarea unui apel sau a unei comunicații de urgență” și că ”Informațiile de localizare se transmit instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, la solicitarea acestora, formulată, pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice, în baza mandatului de securitate națională obținut în condițiile Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României”.

ADVERTISEMENT

Legea spune că instituțiile de stat cu atribuții în domeniul securității naționale sunt: Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Protecție și Pază (SPP), precum și Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Justiției, prin structuri interne specializate.

Acest proiect de modificare și completare a unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice se află în prezent la comisiile Senatului, camera decizională.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că acesta are ca scop primordial declarat transpunerea în legislația națională a Directivei UE 2018/1972 – Codul european al comunicațiilor.

Alina Gorghiu anunța că va propune un amendament pentru eliminarea interceptării comunicațiilor pe rețelele de socializare

În decembrie 2021, senatoarea PNL Alina Gorghiu a anunțat că PNL va propune un amendament la Codul Comunicaţiilor prin care soluţia legislativă de interceptare a comunicaţiilor să fie eliminată din acest proiect.

Aceasta face referire la proiectul legislativ care ar permite interceptarea conversaţiilor pe WhatsApp, Messenger, Skype sau Telegram.

”Dezbaterea legitimă pe Codul Comunicaţiilor din spaţiul public a fost concentrată pe ideea că textul votat de Camera Deputaţilor, intrat în comisiile din Senat – Cameră decizională – lărgeşte mult spectrul de acţiuni de interceptări şi acces, pe care CPP nu le prevede.

Legea are multe părţi bune, este o transpunere a unei directive necesare, dar la Senat merită îmbunătăţită. Vom propune un amendament la art. 10 indice 2, prin care soluţia legislativă de interceptare a comunicaţiilor să fie eliminată din Proiectul de lege pentru transpunerea directivei UE 2018/1972 (Codul european al comunicaţiilor)”, a scris Gorghiu, atunci, pe Facebook.

ADVERTISEMENT