SSC Napoli

Pe FANATIK, stiri la minut despre echipa de suflet a lui Maradona, program si rezultate. Vezi meciul ONLINE SSC Napoli LIVE VIDEO in timp real

Fotbalul fost adus pentru prima dată pe meleaguri napoletane la începutul secolului al XX-lea de către marinari englezi. Marinarul englez William Poths, a fost inițiatorul creării unuei club de fotbal. Prin urmare, în 1904 s-a stabilit o întrunire la via San Severino 43 din Napoli, între William Poths, Hector M. Bayon și alți trei napoletani: Conforti, Catterina and Amedeo Salsi.

Prin urmare a luat ființă primul club de fotbal Naples Cricket & Foot-Ball Club condus de președintele Amedeo Salsi. Primele culori ale clubului privind echipamentul erau: tricouri bleu-ciel și bleu-marin și short-uri negre. Primul meci al clubului napoletan s-a jucat împotriva marinarilor britanici de pe nava Arabik.

Clubul avea însă să fie trecut în acte ca dată de înfiinţare 25 august 1926, la iniţiativa industriaşului Giorgio Ascarelli, care avea să devină şi primul preşedinte.

Perioada de aur, era Maradona

SSC Napoli este una dintre echipele cu mulţi suporteri în fotbalul italian şi nu numai deşi numărul trofeelor aflate în vitrina clubului nu depăşeşte cifra 10, unul singur la nivel european, o Cupă UEFA câştigată în 1989. De altminteri, cele două titluri, 1987 şi 1990 precum şi Cupa UEFA au fost obţinute în cea mai prolifică perioadă din istoria clubului, dominată de prezenţa inegalabilă a lui Diego Armando Maradona, jucătorul argentinian care se bate cu brazilianul Pele pentru titlul de cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor. Preşedinte al clubului era inginerul Corrado Ferlaino, cel de numele căruia este aşadar legată perioada maximă de glorie a azzurrilor.

Plecarea lui Maradona pe uşa din dos

Din păcate, în 1990 Maradona avea să fie nevoit să părăsească Napoli ca urmare a faptului că a fost depistat pozitiv, cu cocaină, la un control antidoping, răzbunarea italienilor pentru faptul că argentinianul contribuise major la eliminarea squadrei azzurra în semifinalele CM 1990.  Maradona avea să revină abia după două decenii în oraşul de la poalele Vezuviului, după ce ura şi supărarea italienilor se risipiseră.

Di Laurentiis, salvatorul clubului

Dacă perioada maximă de glorie a fost în anii 1986-90 cea situată la polul opus a apărut în 2004, când a fost declarat falimentul şi echipa trimisă în a treia ligă. Atunci a apărut în scenă producătorul de filme Aurelio De Laurentiis, care a salvat şi practic a făcut să renască acest club. De atunci marşul spre Serie A a fost unul rapid, în 2007 echipa revenind în primul eşalon şi devenind una dintre formaţiile de prim plan din fotbalul italian, chiar dacă au fost câştigate doar două Cupe ale Italiei.

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT