Sport

La noi se deschid stadioanele, la alții se închid! Din nou fără spectatori în cupele europene. Vezi echipele afectate de Covid!

În Europa centrală se închid din nou stadioanele pentru spectatori. Pentru RB Leipzig și reprezentantele Austriei decizia afectează inclusiv meciurile din cupele europene, Champions League, respectiv Europa League.
20.11.2021 | 01:18
La noi se deschid stadioanele la altii se inchid Din nou fara spectatori in cupele europene Vezi echipele afectate de Covid
Noul val al pandemiei o obligă pe RB Leipzig să joace fără spectatori. Inclusiv în Champions League. Credit foto: facebook RB Leipzig
ADVERTISEMENT

Austria este în carantină, iar restricțiile sunt mai aspre și nu mai vizează doar persoanele nevaccinate. Astfel că se va juca fără spectatori în toate competițiile. Lucru valabil și în cazul partidei Rapid Viena – West Ham, care a născut deja un imens scandal.

O decizie similară s-a luat și în Landul Saxonia. Guvernul acestuia a decis ca spectatorii nu vor mai avea voie pe stadioane până pe 12 decembrie. Decizia intră în vigoare de luni și este valabilă pentru toate competițiile. Inclusiv cele internaționale.

ADVERTISEMENT

RB Leipzig, fără spectatori în Bundesliga și UEFA Champions League

Potrivit Institutului Robert Koch, în Saxonia incidența a incidența cazurilor de Covid a fost în ultimele șapte zile cu puțin sub 5,94. Una dintre cele mai mari din Germania. În același timp, rata celor care s-au vaccinat cu a doua doză este cea mai scăzută la nivel național, cu puțin sub 58 la sută.

Drept urmare, au fost instituite restricții până pe 12 decembrie. RB Leipzig este singura echipă din 1.Bundesliga afectată. Însă noul regulament le privează de fani și pe cluburile din divizia secundă Dynamo Dresda și Erzgebirge Aue.

ADVERTISEMENT

RB Leipzig a jucat ultimul meci cu spectatori pe 6 noiembrie, atunci când s-a impus cu 2-1 în fața lui Dortmund. Și va avea parte de trei jocuri în care nu va putea beneficia de sprijinul fanilor.

Este vorba despre meciurile din Bundesliga cu Bayer Leverkusen (28 noiembrie) și Borussia Mönchengladbach (11 decembrie).  Dar și partida din Liga Campionilor, contra lui Manchester City, pe 7 decembrie.

ADVERTISEMENT

Planurile pentru fani în Germania

Se știe, la nivel federal, Germania este încă în tranziție între guverne. În urma alegerilor naționale din 26 septembrie, au fost declanșate negocieri între Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii (Grüne) şi liberalii (FDP). Dar acestea ar urma să se încheie, în cel mai optimist scenariu, abia săptămâna viitoare.

Din perspectiva restricțiilor legate de pandemie nu a existat o politică federală. Cele 16 state (Landuri) au fost lăsate să pună în aplicare propriile reglementări. Și, pentru că situația medicală nu ține cont de politică, iar cifrele s-au înrăutățit, a fost convocată o reuniune de urgență a reprezentanților celor 16 Landuri federale.

ADVERTISEMENT

În urma acestuia, există două concepte. 2G – “Geimpft” (vaccinat), “Genesen” (recuperat) sau 3 G – “Geimpft” (vaccinat), “Genesen” (recuperat), “Getestet” (testat). Fiecare Land are în vigoare un astfel de concept și doar persoanele incluse în aceste categorii au acces în spațiile restricționate. Inclusiv evenimente sportive.

Iată cum arată situația din momentul de față în fiecare Land și echipele din Bundesliga care sunt în fiecare situație:

  • Nordrhein-Westfalen (North-Rhine Westphalia) – 3G, se tinde către 2G. Echipe: Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach, Bayer 04 Leverkusen, Arminia Bielefeld, VfL Bochum, 1. FC Köln
  • Baden-Württemberg- 2G. Echipe: TSG 1899 Hoffenheim, VfB Stuttgart, SC Freiburg
  • Bayern (Bavaria)- 2G. Echipe: FC Bayern München, FC Augsburg, SpVgg Greuther Fürth.
  • Berlin City-State- 2G. Echipe: Hertha BSC, 1. FC Union Berlin.
  • Saxonia Inferioară – 3G, se tinde către “2G”. Echipe: VfL Wolfsburg.
  • Saxonia – carantină. Echipe: RasenBallSport Leipzig.
  • Rheinland Pfalz – 3G, trecere automată către 2 G. Echipe: FSV Mainz 05.
  • Hesse- 3G, opțiune pentru 2G. Echipe: Eintracht Frankfurt.

Rapid Viena – West Ham, fără spectatori, iar englezii scapă de pedeapsă

Un caz special este meciul dintre Rapid Viena și West Ham, din UEFA Europa League. Partida se va desfășura fără spectatori ca urmare a restricțiilor impuse de autoritățile din Austria. Care prevăd lockdown total după ce acesta îi viza doar pe cei fără certificat verde.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că Austria are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Centrul și Vestul Europei. dar și ca urmare a creșterii îngrijorătoare a cazurilor de Covid-19.

Pentru fanii lui West Ham, este vorba despre o veste bună. Aceștia au primit interdicție din partea UEFA să participe la acest joc și să restituie biletele deja achiziționate. Pedeapsă dictată după ce au aruncat cu obiecte în teren și, un grup de fani fără tichete, au forțat intrarea pe stadion cu ocazia meciului cu Genk, din Belgia. În plus, clubul a fost amendat cu 29,260 lire sterline.

Ei bine, sancțiunea vizează exclusiv acest meci, și nu este transmisibilă. Astfel că, deși partida se va juca din pricina restricțiilor cu porțile închise, suporterii ”ciocănarilor” își ispășesc pedeapsa.

ADVERTISEMENT