Sport

Belgia închide stadioanele, de teama variantei Omicron. Reacția Pro League: „Această măsură generează nelinişte în rândul echipelor”

Stadioanele și sălile de sport din Belgia se vor închide din nou, începând cu acest weekend. Decizia autorităților naște îngrijorări în rândul echipelor din Pro League.
23.12.2021 | 14:00
Belgia inchide stadioanele de teama variantei Omicron Reactia Pro League Aceasta masura genereaza neliniste in randul echipelor
ADVERTISEMENT

Temerile privind răspândirea variantei Omicron au determinat autoritățile din Belgia să recurgă la noi măsuri radicale. Prin urmare, începând de duminică, 26 decembrie, toate evenimentele publice – atât în interior, cât și în aer liber – vor fi strict interzise.

Omicron închide stadioanele din Belgia. Cluburile din prima ligă sunt îngrijorate

Am adoptat de trei săptămâni un set de măsuri stabile pentru a lupta împotriva variantei Delta şi acele măsuri au avut efect, dar este clar că acum trebuie să ne preocupăm de noua tulpină Omicron”, a anunțat premierul Alexander de Croo.

ADVERTISEMENT

Cum decizia afectează și competițiile, ultima etapă din 2021 se va desfășura fără spectatori, spre nemulțumirea cluburilor. „Această închidere generează nelinişte în rândul echipelor, întrucât nu-şi vor mai putea vinde biletele de intrare la meciuri”, a reacționat Pierre Francois, administratorul delegat al Pro League, Pierre Francois.

Cazurile de infectare sunt în scădere de trei săptămâni

Restricțiile impuse din acest weekend pot părea surprinzătoare, în condițiile în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 a suferit o scădere semnificativă în ultimele trei săptămâni. Potrivit datelor oficiale, rata de incidenţă a ajuns de la 2,100 – cât era în ultimele zile din noiembrie – la 1,293.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că Omicron este „mult mai contagioasă decât variantele anterioare”, autoritățile se așteaptă, însă, ca aceasta să devină dominantă până la începutului anului 2022.

Ne confruntăm cu o nouă realitate: progresul rapid al noii variante Omicron, care reprezintă deja peste 27% din contaminările din țara noastră”, a mai spus prim-ministrul belgian.

ADVERTISEMENT

Pauză de iarnă mai scurtă în Scoția. Ce se întâmplă cu derby-ul Celtic – Rangers

Tot de teama noii variante, Scoția a decis ca la evenimentele publice desfășurate în aer liber să nu participe mai mult de 500 de spectatori, în vreme ce în spațiile închise vor avea acces fie 100 de de persoane în picioare, fie 200 așezate.

Pe cale de consecință, prima ligă va intra în pauza de iarnă mai devreme, imediat după etapa de „Boxing Day și se va relua pe 17 ianuarie, ceea ce înseamnă că echipele vor avea parte de o vacanță mult mai scurtă decât în mod obișnuit. De asmenea, derby-ul Celtic – Rangers a fost reprogramat pe 2 februarie, la 21:45.

ADVERTISEMENT

Am avertizat cluburile că orice amânare ar creşte riscul de dezorganizare viitoare din cauza unui calendar deja congestionat.

Totodată, majoritatea a preferat să decaleze meciurile prevăzute cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an, pentru a avea o şansă de a le disputa în faţa suporterilor, odată ce perioada de restricţii de trei săptămâni va trece”, a declarat directorul executiv al Ligii de fotbal scoţiene (SPFL), Neil Doncaster.

Scoția a devenit, alături de Londra, unul dintre focarele Omicron din Regatul Unit al Marii Britanii. De altfel, specialiștii în sănătate publică se așteaptă ca aceasta să depășească Delta la nivel național până la finele anului.

ADVERTISEMENT