Fotbal international

Stadioanele din România care pot găzdui CM 2030. Din șase, două sunt în paragină și unul încă nu e construit!

02.11.2018 | 22:08
Stadioanele din România care pot găzdui CM 2030. Cluj Arena este unul dintre ele

Un campionat mondial de fotbal în România? Pare greu de crezut, dar dacă se aliniază astrele și propunerea anunțată de premierul grec Alexis Tsipras se materializează, atunci țara noastră ar putea fi nominalizată să găzduiască, alături de Bulgaria, Grecia și Serbia, mondialul de fotbal din 2030.

Astfel, pentru România ar fi al doilea turneu final găzduit în parcurs de un deceniu, după ce țara noastră va primi pe Arena Națională patru partide din cadrul Euro 2020, trei în faza grupelor și un meci în optimile competiției. La turneul din 2030 cel mai probabil ar trebuie să participe 48 de echipe, din moment ce la Mondialul din 2026 se va oficializa acest număr de formații participante. Astfel, cel mai probabil va fi nevoie de 16 stadioane pe care să se dispute competiția. Cum Mondialul din 2030 va fi organizat de patru țări gazdă, un număr record, atunci cel mai probabil fiecare țară va avea meciuri pe patru arene.

Care sunt stadioanele din România care pot găzdui meciuri la CM 2030

Pentru a putea găzdui partide de o asemenea anvergură, este clar că o arenă ar trebui să aibă măcar o capacitate de 30.000 de locuri. În acest moment, în România, doar cinci stadioane pot primi atât de mulți spectatori, iar două dintre ele sunt într-o stare jalnică.

Astfel, stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara și stadionul Iftimie Ilisei din Mangalia sunt depășite, fiind ridicate în 1960 și 1978, pentru primul fiind și planuri să fie demolat. Astfel, ar fi nevoie de bani grei pentru a putea fi ridicate la standardele FIFA și capabile să găzduiască meciuri de Mondial. Celelalte trei stadioane care rămân sunt Național Arena, noul Ion Oblemenco din Craiova și Cluj Arena.

Stadioanele din România care pot găzdui CM 2030
Arena Națională este unul dintre stadioanele din România care pot găzdui CM 2030

Național Arena – cel mai mare stadion din România

Printre candidaturi se va afla sigur Arena Națională. Stadionul construit în 2011 are o capacitate de peste 55.000 de locuri, a găzduit finala Europa League din 2012 dintre Atletico Madrid și Athletic Bilbao și, în cazul în care România ar găzdui CM 2030, ar avea în palmares o competiție internațională: cele patru partide de la Euro 2020. Național Arena a costat peste 234 de milioane de euro și a devenit neoficial stadionul de casă al celor de la FCSB. Cea mai mare prezență a fost la o partidă dintre România și Olanda, în preliminariile pentru Mondialul din 2014, când a strâns 53.329 de spectatori.

Ion Oblemenco – stadionul Craiovei este cea mai nouă arenă din țară

Craiova ar putea la rândul său să fie unul dintre orașele care să găzduiască meciuri la CM 2030. Noul Ion Oblemenco are o capacitate de aproape 31.000 de locuri, a fost inaugurat în noiembrie 2017 și a găzduit până acum mai multe meciuri importante, printre care amicalul cu Suedia, câștigat de România cu 1-0, dar și Supercupa României, pierdută de echipa locală în fața celor de la CFR Cluj. Noul Oblemenco a avut costuri totale de 51 de milioane de euro și a fost construit în doi ani, pe terenul fostului stadion din localitate.

Stadioanele din România care pot găzdui CM 2030
Noul stadiono Ion Oblemenco ar putea găzdui meciuri la un eventual CM 2030

Cluj Arena: arena lui „U” este recunoscută pentru activități extrasportive

A treia arenă din punct de vedere al capacității care ar putea găzdui meciuri la Mondialul din 2030 este Cluj Arena. Cu o capacitate de 30.200 de locuri, stadionul „Șepcilor Roșii” a devenit mai degrabă cunoscut pentru evenimentele extrasportive, cum ar fi Festivalul Untold sau concertele trupelor Scorpions, Smokie sau Depeche Mode. Cluj Arena a costat 45 de milioane de euro și printre meciurile importante de fotbal se numără amicalul României cu Spania și meciurile din preliminariile CM 2018, cu Muntenegru și Danemarca.

Surpriza pentru CM 2030: Stadionul Steaua, care în acest moment este în construcție

Astfel, România are în acest moment doar trei stadioane capabile să găzduiască meciuri de o asemenea anvergură internațională. Totuși, un al patrulea stadion pe care s-ar putea să se organizeze partide la Mondial este în acest moment în construcție. Este vorba despre noul stadion Steaua care se reclădește pentru Euro 2020. Noua arenă din Ghencea va avea o capacitate de 30.500 de locuri și va costa în jur de 50 de milioane de euro.