Sport

Stadioanele din Cluj, Craiova și Ploiești nu fac cât noua Sală Polivalentă anunțată de primarul Capitalei! Cât au costat arenele

12.03.2019 | 12:25
Stadioanele din Cluj Craiova si Ploiesti nu fac cat noua Sala Polivalenta anuntata de primarul Capitalei Cat au costat arenele
Noua Sală Polivalentă din București va avea un cost fantastic

Infrastructura este cu siguranță „călcâiull ui Ahile” pentru România, iar infrastructura sportivă cu siguranță nu face excepție. Cu o singură sală la standarde în care poate găzdui un turneu final – BTarena din Cluj-Napoca -, România are nevoie și de spații pentru desfășurarea sporturilor de echipe, altele decât fotbalul. Prin niciun alt oraș nu se simte însă nevoia unei polivalente mai mult decât în Capitală. Din cauza unor promisiuni neonorate care țin de mandate bune, Bucureștiul a rămas să se bazeze doar pe „bătrâna” Polivalentă din Tineretului.

Noua Sală Polivalentă a fost anunțată de primarul Capitalei, Gabriela Firea

Primarul General al Bucureștiului, Gabriela Firea, a anunțat costurile imense pe care le va avea noua Sală Polivalentă din Capitală, arenă care va avea o capacitate de 20.000 de locuri: “Vom avea o nouă Sală Polivalentă în București. Arena va avea o capacitate de 20.000 locuri şi se va întinde pe  60.000 de metri pătraţi. Va fi dotată şi cu o parcare subterană de 380 locuri, iar pe lângă sală, vor mai fi încă 5 terenuri de sport. Costul sălii va fi de 138 de milioane de euro şi asta pentru că este o capacitate nemaintâlnită în România. Am solicitat tuturor Federaţiilor să transmită necesarul de dotări ca sala să fie omologată la standarde internaţionale. Termenul de construcţie este de 3 ani de zile”, a spus Firea.

Din informațiile FANATIK, sala va fi ridicată în complexul Lia Manoliu, la aceeași adresă cu cea a Bulevardului Basarabia, nr. 37-39, probabil în apropierea turnului de parașutism de lângă Arena Națională.

Noul Ion Oblemenco a costat 52 de milioane de euro

Costul noii Polivalente depășește cele mai importante trei stadioane construite în ultimii ani!

Dacă noua Polivalentă chiar va fi construită în acești parametri, atunci sala va deveni a doua construcție de sport din România din punct de vedere al prețului! Cele 138 de milioane de euro anunțate de Gabriela Firea sunt umbrite numai de cele 234 de milioane de euro care au reprezentat prețul final al Arenei Naționale, stadion cu 55.000 de locuri.

Totuși, cele mai noi stadioane de fotbal din România au costat toate mai puțin decât suma anunțată pentru Polivalentă. Astfel, noul „Ion Oblemenco” a costat 52 de milioane de euro, stadionul din Cluj a avut un preț de 44 de milioane de euro în timp ce pentru noul „Ilie Oană” s-au plătit 17,5 milioane euro. Așadar, cele trei stadioane ale naționalei României pe care se mai joacă partidele tricolorilor când nu merg pe Arena Națională costă în total 113,5 milioane.

Spre comparație, cea mai mare sală din România, Polivalenta din Cluj-Napoca, a costat 20 de milioane de euro, cu tot cu modernizările pricinuite de găzduirea unei grupe de EuroBasket, în 2017. Așadar și dacă luăm în calcul sala numită acum „BTarena” nu reușim să adunăm costul total al noii polivalente!

BTArena din Cluj, cea mai mare sală polivalentă din România

Cele mai scumpe 5 stadioane și săli din țară:

  1. Arena Națională – 234 milioane euro 
  2. Noua Polivalentă din București – 138 milioane euro
  3. Noul „Ion Oblemenco” – 52 milioane euro 
  4. Cluj Arena – 44 milioane euro 
  5. Polivalenta Cluj-Napoca „BTarena” – 20 milioane euro