Fotbal international

Stadioanele din Qatar sunt obiectiv militar! Controlul persoanelor, la fel de strict ca în aeroporturi. Video

Una dintre promisiunile organizatorilor din Qatar a fost să ofere o Cupă Mondială sigură. Controlul tuturor persoanelor care intră în stadion este la sânge, ca în aeroporturi.
26.11.2022 | 10:14
Stadioanele din Qatar sunt obiectiv militar Controlul persoanelor la fel de strict ca in aeroporturi Video
Poliţia călare, înarmată până în dinţi înainte de debutul la CM 2022. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cupa Mondială din Qatar este în plină desfăşurare. În niciun moment de până acum situaţia nu a scăpat de sub control, ciocnirile între suporteri fiind foarte rare. Organizatorii au promis o competiţie sigură, iar cel puţin momentan, totul merge conform planului.

Stadioanele din Qatar sunt obiectiv militar! Scannere ca la aeroport

Această siguranţă este adusă cu mult efort şi cu o organizare excelentă. La fiecare meci sunt sute, poate chiar mii de oameni de ordine, încă din staţiile din mijloacele în comun, care au grijă de bunul mers al lucrurilor. Voluntarii îi îndrumă pe oameni spre stadion, însă chiar şi aşa, marcajele sunt evidente.

ADVERTISEMENT

La intrarea în stadion sunt scannere ca în aeroport. Şi toată lumea, indiferent dacă este VIP, jurnalist sau spectator la meci, trebuie să treacă de acest control. Sunt mai multe obiecte interzise decât de obicei pe stadioane, aici se numără şi cremele de peste 100 de mililitri, aparate wi-fi pentru care nu există aprobare sau alte echipamente.

Porţi de verificare înainte de intrarea în stadion. Sursa: Fanatik
Porţi de verificare înainte de intrarea în stadion. Sursa: Fanatik

Fanii trebuie să dea jos etichetele de pe sticlă, ca să intre în arenă

Fanii au voie să intre cu sticlele de apă în arenă, însă acestea trebuie să fie fără etichetă. Dacă au etichetă, stewarzii îi vor cere respectivului să o dea jos, înainte să intre în incinta stadionului. După ce s-a trecut de controlul corporal, în fiecare zonă a stadionului sunt alţi oameni care se asigură de bunul mers al lucrurilor.

ADVERTISEMENT

Verifică conştiincios fiecare bilet, iar în cazul persoanelor acreditate se uită atent la poză şi la figură, astfel încât să nu există posibilitatea ca legitimaţia să fie transferată. În stadion, aceeaşi poveste. La fiecare sector de tribună există cel puţin un om de ordine sau steward care are grijă ca fiecare să stea la locul lui.

Fanii îşi pot face poze doar în pauza meciului sau la final în afara locurilor de pe scaune
Fanii îşi pot face poze doar în pauza meciului sau la final în afara locurilor de pe scaune. Sursa: Fanatik

Număr mare de forţe de ordine şi pe străzile din Doha!

În timpul meciului este interzis să te ridici în picioare când ceilalţi spectatori stau jos sau să îţi faci poze în faţa tribunei pentru că obturezi vederea spectatorilor. Oamenii de ordine intervin imediat şi cer amabil persoanei care iese din “rând” să îşi ocupe locul în tribună. Nu au existat episoade violente, de obicei fanii se supun la prima atenţionare.

ADVERTISEMENT

Pe străzi este foarte multă poliţie. Oamenii de ordine patrulează în special zonele aglomerate, fără să iasă prea mult în evidenţă. Un alt capitol la care punctează qatarezii este amabilitatea. Una ieşită din comun, cel puţin cu fanii şi persoanele care au venit pentru Campionatul Mondial.

Toate canalele din jurul stadioanelor sunt sigilate, astfel încât să nu poată fi ascunse acolo materiale interzise. Sursa: Fanatik
Toate canalele din jurul stadioanelor sunt sigilate, astfel încât să nu poată fi ascunse acolo materiale interzise. Sursa: Fanatik

Amabilitate “antrenată” foarte bine în Qatar! Un mare plus pentru turişti

Suporterii sunt primiţi cu zâmbete şi îndrumaţi spre locaţia pe care o caută. În mai mult de o săptămână petrecută în Doha nu am văzut aroganţă sau nepăsare pe faţa unui om pus acolo să ajute. Şi au fost foarte mulţi. Cu siguranţă nu este un lucru natural, ci antrenat, instruit înainte de turneul final.

ADVERTISEMENT

În concluzie, remarcabilă este disciplina de la acest turneu final. O organizare impecabilă pe cele opt stadioane, cu foarte mulţi poliţişti, stewarzi şi voluntari detaşaţi în toate zonele, pe toate arenele şi peste tot unde există o legătură cu Mondialul de Fotbal.

Timpii de aşteptare sunt mai mari la ieşirea din stadion, dar cumva acest lucru este inerent, în condiţiile în care ies 40.000 de oameni, sau 80.000 dacă meciul se joacă pe Lusail, şi majoritatea merg la mijloacele de transport în comun.

VEZI VIDEO: 

  • 1.500.000 de turişti sunt aşteptaţi în Doha la acest turneu final
  • 8 stadioane au fost construite pentru Cupa Mondială din 2022

  • 2,00 este cota NetBet pentru pronosticul „ambele marchează” la meciul Argentina – Mexic. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT