Fotbal intern

Stadioanele Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf vor avea gazon hibrid! Va fi montat de aceeași firmă contractată de olteni pentru “Ion Oblemenco”. Costurile sunt uriașe. Exclusiv

26.06.2020 | 17:59
Stadioanele Ghencea Giulesti si Arcul de Triumf vor avea gazon hibrid Va fi montat de aceeasi firma contractata de olteni pentru Ion Oblemenco Costurile sunt uriase Exclusiv
Stadioanele Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf vor avea gazon hibrid! Va fi montat de aceeași firmă contractată de olteni pentru "Ion Oblemenco". Costurile sunt uriașe. Sursa: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Lucrările la stadionele reconstruite din temelii în Capitală avansează foarte rapid. Municipalitatea și Ministerul Tineretului și Sportului promit că toate cele trei arene din București: Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf vor fi gata până la finalul anului. 

Cel mai avansat din punctul de vedere al execuției este stadionul Ghencea, acolo unde s-au montat deja scaunele și tabela. În scurt timp urmează să se monteze și suprafața de joc, care nu va fi deloc una ieftină.

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat că pe toate cele trei stadioane din Capitală: Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf, va fi montat un gazon hibrid, similar ca și cel montat la finalul anului trecut pe stadionul “Ion Oblemenco” din Craiova.

Stadioanele Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf vor avea gazon hibrid! 1,8 milioane de euro pe trei suprafețe de joc

Din informațiile noastre, aceeași firmă din Grecia care a montat noua suprafață de joc la Craiova a fost contractată și se va ocupa de gazonul de pe noile stadioane ale Bucureștiului. Efortul financiar va fi unul pe măsură.

ADVERTISEMENT

Oltenii au plătit aproximativ 600.000 de euro pentru noul gazon, jumătate de bani fiind plătiți de municipalitate și cealaltă jumătate de constructorul stadionului, pentru că suprafața de joc era în garanție.

Cel mai probabil, costurile vor fi similare și pentru gazoanele montate pe stadioanele Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf, ce ar duce la o sumă piperată de 1,8 milioane de euro, plătită doar pentru cele trei suprafețe de joc.

ADVERTISEMENT

Gazonul de pe Arena Națională, schimbat de 10 ori în nouă ani

O suprafață de joc normală costă aproximativ 100.000 de euro. Însă, în cazul gazonului hibrid există garanțiile că rezistă mult mai bine decât un “covor” de iarbă, mai ales că Arena Națională din București s-a confruntat foarte des cu probleme din acest punct de vedere.

Suprafața de joc de pe cea mai mare arenă a țării a fost schimbătă de nenumărate ori. Doar în perioada 2011 – 2018, gazonul de pe Arenă a fost schimbat de nouă ori, iar din 2018 a mai fost schimbat o dată, înaintea meciului România – Spania 1-2, din preliminariile Euro 2020. Astfel, numărul gazoanelor înlocuite pe Arena Națională a ajuns la zece în nouă ani. Ultimul gazon a costat 240.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, Arena Națională va avea suprafață de joc hibridă pentru Euro 2021

Însă, chiar și așa, gazonul de pe Arena Națională ar putea fi schimbat înainte de Euro 2021. Ministrul Tineretului și Sportului a anunțat că și cel mai mare stadion al țării va avea gazon hibrid, însă planurile au fost date peste cap de pandemie, însă gazonul ar putea fi montat înainte de turneul final de la anul:

“Vom avea gazon de cea mai bună calitate, gazon hibrid. Se schimbă gazonul și ne trebuie o perioadă de acomodare. La finalul lui martie vom întrerupe competițiile pentru a avea un gazon de cea mai bună calitate”, a spus Ionuț Stroe în luna februarie, înainte ca pandemia să dea peste cap toate planurile.

Nu doar la noi se poartă “moda” gazonului hibrid. Oficialii lui Bayern Munchen a schimbat de mai multe ori gazonul natural de pe Allianz Arena înainte de a opta pentru o suprafață de joc hibridă, alcătuită dintr-un covor natural, dar cu fire artificiale inserate.

  • 600.000 de euro este costul unui gazon hibrid
  • 250.000 de euro a costat ultimul gazon natural montat pe Arena Națională, în 2019

 

 

ADVERTISEMENT