Fotbal intern

Construcţia stadionului din Craiova, în grafic. Când va fi gata arena

UPDATE. După informaţiile legate de problemele legate de construcţia stadionului de la Craiova, Adrian Cefelan, Director de Investiţii la Compania Naţională de Investiţii, a oferit un fel de...
17.07.2017 | 16:47
Constructia stadionului din Craiova in grafic Cand va fi gata arena
ADVERTISEMENT

UPDATE. După informaţiile legate de problemele legate de construcţia stadionului de la Craiova, Adrian Cefelan, Director de Investiţii la Compania Naţională de Investiţii, a oferit un fel de drept la replică. Acesta a demontat zvonurile legate de problemele de la stadionul din Craiova şi a explicat care este stadiul proiectului.

“Nu ştiu de unde a apărut nebunia asta. De fapt, nu demontăm, nu construim şi nu o să refacem absolut nimic. Iniţial, în 2014, s-a făcut un studiu de fezabilitate, un concept, iar pe baza lui s-a dat o Hotărâre de Guvern (HG 900/2014) pentru demolarea vechii arene şi construirea celei noi. Conform legii, acesta nu trebuia să cuprindă toate stadiile ulterioare necesare construcţiei. De acest lucru s-au ocupat constructorii, CONA Sibiu şi ACI Cluj, când s-a făcut proiectul tehnic. Atunci au făcut studiile de însorire, de vânt, studiul geotehnic de detaliu, scenariul de foc, etc.

ADVERTISEMENT

Acest proiect tehnic a fost upgradat mereu şi în fucţie de cerinţele de omologare UEFA, dar şi de legislaţia românească. În studiu de fezabilitate iniţial erau alte date, iar acum stadionul are alte cote. De exemplu, suprafaţa totală era de 41.608 metri pătraţi, iar acum este 54.159 metri pătraţi. S-a făcut şi inelul care înconjoară stadionul, conform normelor ISU. În plus, numărul de locuri a crescut de la 30.800 la 30.950 pentru că UEFA a cerut să fie mai multe locuri pentru persoanele cu handicap.

Inelul de sus nu se va reconstrui. Acolo au fost amplasate deja 4 studiouri TV, nu două ca în studiul de fezabilitate, pentru că între timp, UEFA a cerut condiţii pentru dublă transmisie TV.

ADVERTISEMENT

Toate modificările s-au făcut conform proiectului tehnic, de către firmele care au construit arena, care au făcut mai multe studii. Practic, am făcut o casă mai mare, la standardele UEFA şi naţionale în vigoare, care s-au schimbat din 2014 până acum. Şi chiar am făcut-o cu bani mai puţini. Iniţial, proiectul costa 241.635.000 lei, dar noi am reuşit să-l scoatem cu 239. 970.000 lei. E o economie de aproximativ 400.000 de euro.

Acum nu facem decât să cerem o armonizare a legislaţiei, în sensul că toate aceste lucrări au fost efectuate, dar trebuie să obtinem o nouă Hotărîre de Guvern, pe baza situaţiei existente în teren. Constructorul va finaliza lucrările până în 25 august. După aceea se va constitui comisia de predare-primire către Primăria Craiova, iar eu sper ca acest proces să se încheie până în 15-20 septembrie. Nu îmi fac nicio problemă că ulterior Primăria Craiova va obţine toate avizele FRF şi ISU”, a spus Adrian Cefelan pentru GSP.RO.

ADVERTISEMENT

***************************************************************************************************

CS Universitatea Craiova aştepta cu nerăbdare să joace pe noul stadion “Ion Oblemenco”, însă lucrările de finalizare sunt departe de a fi realizate.

Stadionul a fost construit greşit, iar în urma studiilor care au avut loc, acesta a fost remodelat. Mezaninul a fost transformat în etajul 1, astfel că a mai trebuit construit încă un etaj, deşi acoperişul a fost deja instalat.

ADVERTISEMENT

Stadion Craiova. Când va fi gata

O altă schimbare care a fost făcută asupra noului “Ion Oblemenco” a avut loc la forma acestuia, fiind mai lat şi mai scund cu 10 metri pentru că în urma unui studiu de vânt în tunel aerodinamic s-a constatat că în planul făcut în 2014 stadionul din Craiova nu ar fi fost rezistent.

stadion Craiova. Noi probleme cu Ion Oblemenco (1)

Noul stadion “Ion Oblemenco” va fi gata cel mai devreme în noiembrie 2017, deşi se dorea să fie gata la doi ani de la începerea construcţiei, adică în luna iulie a acestui an.

52, 5 milioane euro a costat arena

ADVERTISEMENT
Tags: