Sport

Stadionul Arcul de Triumf abia mai are bani pentru gaz! Facturile imense topesc tot bugetul

Arena Arcul de Triumf consumă bani mulţi şi încasează puţini. Administratorii se chinuie să suporte facturile pentru utilităţi.
22.02.2024 | 14:25
Stadionul Arcul de Triumf abia mai are bani pentru gaz Facturile imense topesc tot bugetul
Stadionul Arcul de Triumf abia îşi permite să achite facturile pentru gaz
ADVERTISEMENT

Stadionul pe care îşi dispută Dinamo meciurile de acasă rămâne în pericol să fie închis din cauza bugetului insuficient pe care i l-a alocat Agenţia Naţională pentru Sport. FANATIK a scris recent despre problemele foarte serioase care există la Arcul de Triumf şi despre riscul ca arena să nu mai poată fi folosită. ANS a alocat pentru stadion un buget de un milion de lei pentru anul acesta, de cinci ori mai puţini bani decât primiseră administratorii în 2023.

Factura de gaz topeşte bugetul de la Arcul de Triumf

„Ne vom strădui să facem venituri proprii. Noi am făcut un milion de euro venituri proprii, cele mai mari, datorită managementului. Sunt venituri mai mari decât la Arena Națională”, declara Radu Popa, directorul Complexului Arcul de Triumf. Dar veniturile proprii ar trebui să fie imense pentru ca ele să acopere costurile pe care le implică folosirea acestei arene. FANATIK a aflat că numai factura de gaz pentru o lună consumă aproape o treime din bugetul anual!

ADVERTISEMENT

Pe 15 februarie, Complexul a primit factura de la OMV Petrom. Suma de achitat: 293.528 de lei! Tariful a rezultat ca urmare a consumului înregistrat pe parcursul lunii decembrie, dar consumul din ianuarie şi din februarie s-a păstrat aproape de aceeaşi cotă. Calculul e simplu: cu achitarea a trei facturi pentru gaz, Arcul de Triumf îşi termină aproape toţi banii cu care ar trebui să se descurce de-a lungul întregului an.

OMV Petrom-factura
Pe 15 februarie, Complexul Arcul de Triumf a primit factura de la OMV Petrom în valoare de 293.528 de lei: Foto: Fanatik

Iar cheltuielile obişnuite nu înseamnă doar plătirea gazului, stadionul consumă şi energie electrică multă, necesită şi alte costuri pentru întreţinere, pentru curăţenie. Veniturile pe care le generează evenimentele organizate la Arc nu pot să acopere toate aceste cheltuieli. Echipa naţională de rugby, chiriaşul tradiţional al stadionului, a jucat de curând două partide, cu Belgia şi cu Portugalia.

ADVERTISEMENT

Stadionul Arcul de Triumf este esenţial pentru Dinamo

Înaintea acestor meciuri, preşedintele Alin Petrache a transmis o scrisoare din partea Federaţiei Române de Rugby şi a anunţat că instituţia nu are deocamdată bani pentru a plăti chiria, „dar vom achita atunci când o să facem rost de fonduri”. Petrache explica şi el sărăcia tot pomenind despre bugetul insuficient pe care i l-a alocat Agenţia Naţională pentru Sport. FR Rugby ar fi avut de dat câte 2.500 de euro pentru fiecare meci, deci 5.000 de euro pentru jocurile cu Belgia şi cu Portugalia.

Federaţia de Rugby are în continuare parte de un tarif preferenţial pe Arcul de Triumf. Pentru fotbal, costurile sunt cu mult mai mari. Când a închiriat stadionul ca să joace echipe naţionale de tineret ori de fotbal feminin, Federaţia Română de Fotbal a plătit 22.000 de euro pentru fiecare partidă. O sumă apropiată de aceasta o achită şi Dinamo la fiecare meci pe care îl dispută pe Arc. Pentru „câini” este esenţial stadionul acesta.

ADVERTISEMENT

Până când va fi construită o nouă arenă în Ştefan cel Mare, Dinamo are nevoie de Arcul de Triumf. „Câinii” nu îşi permit să închirieze Arena Naţională pentru fiecare partidă de acasă, aşa cum procedează FCSB. Un meci pe Arena Naţională costă 45.000 de euro, cu toate cheltuielile incluse, dublu decât costă Arcul de Triumf. Dacă e vorba despre vreo partidă importantă pentru care clubul închiriază tot stadionul, costurile sunt cu mult mai mari.

ADVERTISEMENT

Factura pentru gaz pune în pericol un stadion de 34 de milioane de euro!

Pentru a mai obţine nişte bani cu care să acopere găurile din buget, directorul Radu Popa a insistat ca şi Federaţia de Rugby să fie taxată la fel ca echipele de fotbal care evoluează la Arcul de Triumf. Diferenţa e de aproape zece ori, între 2.500 de euro pe meci, cât plăteşte rugby-ul, şi 22.000 de euro, tariful la care ajung FRF şi Dinamo, chiriaşii din fotbal ai stadionului. Alin Petrache a argumentat că scumpirea i-ar bloca lui bugetul.

”Am vorbit ieri cu doamna Lipă şi mi-a spus că rămânem pe aceiaşi parametri, să ne vedem de treabă, de Campionatul European. Eu am spus că nu îmi permit să dau 25.000 de euro undeva unde nu e normal să plătim o asemenea sumă. Păi suma asta costă un stagiu de pregătire!” a fost declaraţia preşedintelui FR Rugby. Noul stadion Arcul de Triumf a fost inaugurat în iulie 2021. Construcţia a fost realizată din bani publici pentru Campionatul European de Fotbal şi a costat 34 de milioane de euro.

  • 8.207 locuri are stadionul Arcul de Triumf. Arena Naţională are 55.000 de locuri, motiv pentru care şi costurile pentru folosirea Arenei sunt cu mult mai mari
  • 5 milioane de lei a primit administraţia de la Arcul de Triumf pentru anul 2023. Agenţia Naţională pentru Sport i-a mai alocat pentru anul acesta numai un milion de lei
Tags: