Fotbal intern

Stadionul “Dan Păltinişanu”, invadat de ambrozie! Timişorenii, disperaţi de această situaţie

24.08.2019 | 14:05
stadion Dan Păltinişanu. Arena de pe Bega a fost martora multor succese istorice ale fotbalului timișorean

Cititiorii publicație Opinia Timișoarei semnalează un lucru aproape de necrezut. Unul dintre simbolurile orașului de pe Bega, uriașul stadion Dan Păltinișanu, a devenit un iad pentru alergici, pentru că pe gazon și nu numai crește în neștire ambrozia, o plantă cu puternic efect alergen, care a făcut ca numărul celor care vizitează cabinetele medicale de specialitate să crească mult în ultima vreme.

Stadionul “Dan Păltinişanu”, invadat de ambrozie!

Când spui stadionul Dan Păltinişanu din Timişoara brusc îţi apare în faţa ochilor impozanta arenă de pe Bega, unde fanii alb-violeţilor au avut parte de multe meciuri memorabile ale Politehnicii, atât în campionat, cât și în cupele europene. Toate marile rezultate reușite de timișoreni, acele victorii de neuitat, cu Celtic Glasgow, cu Atletico Madrid sau cu West Ham United s-au scris pe arena emblemă a orașului.

Chiar și numele dat stadionului are o importanță și istorică și nostalgică. Pentru că dincolo de faptul că Dan Păltinișanu a fost un jucător foarte iubit al Timișoarei el este cel carea adus primul succes notabil al alb/violeților în Europa, 1-0 și calificare în fața lui Celtic Glasgow. Se întâmpla pe 1 octombrie 1980.

Azi mai este din vechea Poli doar clubul creat de suporteri

Din păcate, odată cu prăbușirea echipei de tradiție a urbei de pe Bega, ajutată în urmă cu ceva mai bine de zece ani și de conflictul dintre patronul clubului, Marian Iancu și șefii de atunci ai FRF, în frunte cu Mircea Sandu, și impozanta arenă din Timișoara, unul dintre cele mai mari stadioane din țară, a intrat în paragină și efectele se văd acum în mod dureros.

stadion Dan Păltinişanu invadat de ambrozie

Astăzi, fotbalul timișorean mai înseamnă clubul creat de suporteri și care a ajuns să joace la nivelul Ligii 2, ASU Poli Timișoara, dar șansele ca zilele de strălucire să revină sunt foarte mici, obiectivul acestei grupări modeste din punct de vedere financiar, fiind menținerea la acest nivel. Lângă urmașa lui Poli a apărut un alt nume încărcat de istorie și de glorie, Ripensia, care a înviat anii de frunte ai fotbalului de pe Bega, între cele două războaie mondiale.

Edilii orașului promit un nou stadion, stabilind ca în toamna acestui an să înceapă demolarea miticului stadion Dan Păltinișanu, însă lucrurile sunt pe departe de a fi clare, pentru că nu nu existp toate condițiile de garanție pentru trecerea la acțiune, cu efect concret ridicarea unei arene moderne, după standardele europene. Până atunci aici continuă să joace partide de campionat echipa de rugby Saracines Timișoara.