Fotbal intern

Stadionul din Târgu Jiu nu a fost inaugurat încă, deşi e gata de doi ani! Povestea războiului dintre Primărie şi Pandurii care a făcut ca niciun meci să nu se joace acolo!

24.09.2019 | 18:00
Stadionul din Targu Jiu nu a fost inaugurat inca desi e gata de doi ani Povestea razboiului dintre Primarie si Pandurii care a facut ca niciun meci sa nu se joace acolo

Stadionul din Târgu Jiu va fi, într-un final, inaugurat. După patru ani de zile de “lucrări”, care de fapt au ţinut doar doi ani, arena e acum gata să primească primii spectatori şi primul meci de fotbal. Asta deşi sunt deja doi ani de când aceasta e gata, iar în spatele nedării lui în folosinţă stau nu diverse “probleme de recepţie” sau “nefinalizarea unor lucrări auxiliare”, aşa cum au fost invocate de-a lungul timpului de primarul oraşului lui Brâncuşi, Mircea Romanescu, ci un război de orgolii între acesta şi Marin Condescu, preşedintele CA de la Pandurii, care a avut şi o tentă politică. Totul culminând cu promisiunea făcută de Romanescu lui Condescu, aceea că echipa condusă de ultimul nu va intra vreodată să joace pe noua arenă! FANATIK vă prezintă în exclusivitate lupta care a făcut ca fotbalul nostru să fie privat până acum de o investiţie de aproape 30 de milioane de euro. 

Stadionul din Târgu Jiu se pregăteşte de inaugurare la doi ani de la finalizarea construcţiei. Lupta dintre Condescu şi Romanescu

Noiembrie 2015- primarul PSD al oraşului Tg. Jiu, Florin Cârciumaru, anunţă cu emfază începerea construcţiilor la noul stadion al oraşului. La acea dată, urma să fie primul proiect al unui astfel de stadion în ţară, după cel de la Ploieşti. Arena din Craiova încă nu se “născuse”, iar despre cea din Arad încă nici nu se vorbea. Costul lucrărilor era stabilit, constructorului îi fusese dată în folosinţă baza de lângă parcul unde se afla vechea arenă, care a fost dărâmată în timp destul de scurt, iar oamenii se lăudau că doar un an va dura construcţia noii arene. Se semnează şi un contract de comodat cu clubul Pandurii pentru folosirea arenei de către formaţia oraşului până în 2020. Primăria Tg Jiu făcea parte din acţionarii echipei conduse de Marin Condescu. În treacăt fie spus, Condescu şi primarul Cârciumaru erau nu doar buni prieteni, ci şi consăteni (au copilărit împreună în comuna Negomir, judeţul Gorj).

noiembrie 2016- Pandurii intră în insolvenţă. Încep discuţii peste discuţii referitor la banii care au intrat şi au ieşit din club.

iunie 2017- Stadionul e gata, iar Marcel Romanescu devine primar al oraşului Tg. Jiu din partea PNL. Clubul Pandurii începe procedura de recuperare a banilor de la foştii acţionari. Printre ei, primăria Tg Jiu, condusă acum de altcineva decât prietenul şi consăteanul lui Condescu.

august 2017-  Într-o mutare surpriză, numele “Pandurii”, conturat din scaune albe în tribuna I, e şters de pe stadion! Sunt puse alte scaune, albastre la fel ca şi celelalte din arenă, astfel că numele nu se mai vede. “Nu ştiu de ce s-a întâmplat asta, întrebaţi-mă altceva”, e replica primarului Romanescu.

noiembrie 2017– Se joacă primul meci pe noul “Ion Oblemenco” din Craiova, stadion care trebuia să fie inaugurat cel puţin la câteva luni după noul “Municipal” din Tg. Jiu!

Pandurii câştigă procesul, primarul spune că e gata să îi primească

iunie  2018– Presa gorjeană scrie pe larg pe seama războiului dintre cei doi.  Se speculează şi faptul că Marin Condescu şi-ar dori să devină administratorul arenei, dar şi o discuţie dintre el şi Romanescu, în care actualul primar al Tg. Jiu-ului i-ar fi spus lui Condescu intenţia acestuia de a prelungi lucrările până în 2020, când se termină şi contractul încheiat între club şi Primărie pentru folosirea arenei.  În tot acest timp, formaţia Pandurii îşi dispută meciurile de acasă pe un teren sintetic, chiar lângă arena de 30 de milioane de euro pe care nu îi este permis accesul!

noiembrie 2018. Într-un final, apare varianta că sunt necesare anumite construcţii la amenajările exterioare ale stadionului. Se vehiculează o sumă undeva spre două milioane de euro care ar mai fi necesară pentru îmbunătăţirile făcute la arenă. Nu există însă o sumă oficială, doar variante aruncate de diverşi responsabili ai Primăriei.

august 2019 – Se soluţionează procesul dintre Pandurii şi foştii acţionari, prin care aceştia (inclusiv Primăria Tg Jiu) erau obligaţi să plătească fiecare câte 3,3 milioane de euro pentru obligaţiile financiare neachitate în perioada 2014-2016!

septembrie 2019. După un an în care nu se mai auzise absolut nimic despre soarta stadionului finalizat de doi ani la Târgu Jiu, primarul Romanescu spune că acesta e gata de inaugurare şi că aceasta s-ar putea face chiar în luna octombrie! ”E normal să facem şi inaugurarea, am şi prevăzut o sumă de bani pentru acest eveniment. Ştiu că este şi un meci de fotbal pe data de 5 octombrie, când Pandurii va juca cu Petrolul Ploieşti, un joc de tradiţie pentru fotbalul românesc. Am în vedere acest joc pentru inaugurare. Zilele acestea voi purta o discuţie cu CNI, dar voi contacta şi Federaţia Română de Fotbal, pentru a vedea dacă ne poate oferi, în perioada octombrie – noiembrie, un meci al echipelor naţionale, Under 21 sau mai mici, care să inaugurareze stadionului. Încercăm mai multe variante. Nu putem însă face inaugurarea fără să fie omologat stadionul”, e declaraţia lui Romanescu, care însă susţine în continuare că nu Primăria trebuie să dea banii pentru Pandurii (cei 3,3 milioane de euro de mai sus), ci Consiliul Local! 

12.386 de locuri are stadionul din Tg Jiu

2 echipe şi-au manifestat dorinţa de a disputa anumite meciuri de pe teren propriu la Tg Jiu în trecut: în 2017 a fost “Craiova lui Mititelu”, iar în 2019, FCSB.