Sport

Stadionul Ghencea, la un pas de inaugurare. Cele mai importante zece partide disputate de Steaua București în „Templu”. Video

Noul stadion Ghencea va fi inaugurat miercuri cu OFK Belgrad, echipă care a jucat la inaugurarea vechii arene și în 1974. FANATIK vă propune o retrospectivă a unora dintre cele mai importante meciuri disputate în „Templul” fotbalui românesc.
07.07.2021 | 11:21
Stadionul Ghencea la un pas de inaugurare Cele mai importante zece partide disputate de Steaua Bucuresti in Templu Video
Stadionul Ghencea, la un pas de inaugurare. Cele mai importante zece partide disputate de Steaua București în „Templu”. Video
ADVERTISEMENT

CSA Steaua București va juca miercuri, de la ora 19:00, în compania celor de la OFK Belgrad primul meci pe noul stadion Ghencea, reconstruit cu ocazia turneului final al Euro 2020.

Partida va avea loc la 47 de ani distanță de la darea în folosință a vechiului stadion și la 35 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeani. Sărbătoarea grandioasă anunțată în exclusivitate de FANATIK și pregătită de Clubul Sportiv al Armatei pentru datat de 7 mai a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Stadionul Ghencea va fi inaugurat cu un meci istoric. Cele mai importante zece partide jucate în „Templul fotbalului românesc”

FANATIK vă prezintă cele mai importante meciuri disputate de Steaua București în „Templul fotbalului românesc”, așa cum a fost numit de către microbiști și unde naționala României a obținut cele mai mari performanțe. Stadionul Ghencea a fost inaugurat în 1974, iar Cristi Otopeanu a publicat niște imagini de excepție și foarte rare, cu construcția stadionului și alte evenimente petrecute pe acest stadion.

1o. Steaua București – OFK Belgrad 2 – 2 (7 aprilie 1974)

Este meciul care  a inaugurat „Stadionul Ghencea” în fața unor tribune arhipline. La acel moment, stadionul era o bijuterie arhitectonică, o arenă de fotbal pe modelul celor englezești, cu tribunele foarte apropiate de gazon.

ADVERTISEMENT

Cum a arătat echipa Stelei la primul meci pe Ghencea: Coman – Sătmăreanu, Sameş, Smărăndache, Cristache – I. Dumitru, Iovănescu – Pantea, Iordănescu, Năstase, Ion Ion.

9. Steaua București – FC Brașov 2 – 0 (28 aprilie 1974)

Primul meci oficial pe „Stadionul Ghencea”. Din păcate, de la acest meci nu s-au păstrat imagini, însă este extrem de important pentru istoria stadionului, fiind prima partidă oficială disputată pe Ghencea.

ADVERTISEMENT
Imagine de la primul meci oficial disputat pe „Stadionul Ghencea”, între Steaua București și Steagul Roșu Brașov, pe 28 aprilie 1974
Imagine de la primul meci oficial disputat pe „Stadionul Ghencea”, între Steaua București și Steagul Roșu Brașov, pe 28 aprilie 1974.

Steaua – Young Boys 6 – 0! Cea mai categorică victorie în cupele europene din istorie

8. Steaua București – Young Boys Berna 6 – 0 (23 martie 1979)

E cea mai categorică victorie din istorie a „militarilor” în cupele europene. Golul marcat atunci de Marcel Răducanu în Cupa Cupelor a intrat în legendă: „Mi-a placut driblingul. Uneori driblam atât de mult încât se întâmpla să mai și ratez din cauză că doream să fentez și portarul. Probabil că va rămâne în memoria celor ce au văzut acel meci golul marcat împotriva formației Young Boys Berna, când am driblat tot, inclusiv portarul, și am râs înainte să marchez în poarta goală”, a povestit fostul mare jucător al Stelei pentru steliști.ro.

Steaua Bucureşti: Vasile Iordache (70’ Rică Răducanu) – Ștefan Sameș, Ion Niţu, Teodor Anghelini, Mario Agiu, Vasile Aelenei, Constantin Zamfir (63’ Gabriel Zahiu), Tudorel Stoica, Marcel Răducanu, Ion Dumitru, Adrian Ionescu. Antrenor: Gheorghe Constantin.

ADVERTISEMENT

7. Steaua București – Anderlech 3 – 0 (16 aprilie 1986)

Este unul dintre cele mai bune meciuri din istoria Stelei și care i-a dus pe „militari” în finala de la Sevilla. Majoritatea suporterilor și jucătorilor Stelei consideră că aceasta a fost cea mai bună partidă din istoria clubului roș-albastru. De altfel, Helmuth Duckadam a declarat în exclusivitate pentru FANATIK „nicio echipă nu ar fi putut să ne învingă în acea zi. Nu puteam fi opriți. Au recunoscut-o și belgienii, care aveau în echipă 14 internaționali”, a spus extrem de convins eroul de la Sevilla.

Steaua București: Duckadam – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu (89 Weissenbacher) – Bălan, Stoica, Boloni, Balint (Radu II) – Lăcătuș, Pițurcă. Antrenor: Emeric Ienei.

6. Steaua București – Benfica Lisabona 0 – 0 (6 aprilie 1988)

Pe 6 aprilie 1988, câștigătoarea Cupei Campionilor juca o nouă semifinală de cupă europeană. A fost meciul care a arătat că finala de la Sevilla nu a fost deloc o întâmplare. iar în doar doi ani „militarii” disputau din nou o finală de Cupa Campionilor Europeni. Steaua pierdea însă returul din Portugalia cu 2-0 și rata finala, pe care lusitanii o vor juca împotriva celor de la PSV Eindhoven. Olandezii s-au impus atunci cu 6-5 la penalty-uri.

Echipa Stelei cu Benfica: Gheorghe Liliac – Dan Petrescu, Miodrag Belodedici, Adrian Bumbescu, Ștefan Iovan, Tudorel Stoica, Marius Lăcătuș, Gabi Balint, Victor Pițurcă, Gică Hagi, Gică Popescu. Antrenor: Anghel Iordănescu

Cea mai zdrobitoare victorie a Stelei din istorie și marele meci cu Goteborg

5. Steaua București – Corvinul Hunedoara 11 – 0 (7 decembrie 1988)

Pentru Steaua, aceasta este cea mai categorică victorie din istorie în campionat, în fața hunedorenilor care erau într-o perioadă de decădere , începuăt odată cu plecarea lui Mircea Lucescu la Dinamo. De altfel, Corvinul avea să retrogradeze în Divizia B în anul 1992. Nu s-au păstrat imagini de la acest meci.

4. Steaua București – IFK Goteberg 5 – 1 (15 martie 1989)

Meciul de pe Ghencea cu IFK Goteborg e cu siguranță în topul oricărui microbist care a prins acele vremuri și nu numai. Indiferent dacă e stelist, dinamovist sau rapidist. Steaua i-a zdrobit pe suedezi și la pauză conduceau cu 3-0, după dubla lui Marius Lăcătuș. „Fiara” avea să mai scrie o dată și în repriza a doua.

Cum a arătat echipa Stelei cu Goteborg: Silviu Lung – Dan Petrescu, Adrian Bumbescu, Ștefan Iovan, Nicolae Ungureanu – Tudorel Stoica, Iosif Rotariu, Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu – Victor Pițurcă, Marius Lăcătuș. Antrenor: Anghel Iordănescu

3. Steaua București – Galatasaray 4 – 0 (5 aprilie 1989)

Un alt meci memorabil de suflet pentru jucătorii Stelei, dar și pentru suporteri și una dintre marile victorii din istoria clubului. A treia semifinală de Cupa Campionilor jucată de Steaua în doar trei ani. „Militarii” au avut atunci un parcurs incredibil și au spulberat toți adversarii: Sparta Praga – Steaua 1-5, Steaua – Spartak Moscova 3-0, Steaua – IFK Goteborg 5-1 și Steaua – Galatasaray 4-0 au fost victoriile incredibile obținute de „roș-albaștri” în acea campanie europeană, cu un golaveraj de 22-7.

Steaua: Lung – Dan Petrescu, Adrian Bumbescu, Fane Iovan, Nicolae Ungureanu (’64 Gabi Balint) – Tudorel Stoica, Iosif Rotariu, Hagi, Ilie Dumitrescu – Marius Lăcătuș (’86 Lucian Bălan), Victor Pițurcă.

Primul meci în nocturnă al Stelei pe stadionul Ghencea

2. Steaua – FCM Bacău  4 – 1 (4 august 1991)

Steaua București avea să joace primul meci pe Ghencea abia în 1991, când roș-albaștrii aveau să întâlnească FCM Bacău în fața unui stadion arhiplin. Nici de aici nu s-au păstrat imagini video, însă e un eveniment foarte important în istoria stadionului. Tot în acel an s-au montat și scaune de plastic pe stadion, iar gradenele au fost lăsate uitării. Totodată, capacitatea stadionului s-a micșorat de la 32.000 de locuri, la 28.365.

1. Steaua – Dinamo 5-0 (4 aprilie 1998)

Pe 4 aprilie 1998, Steaua reuşea cea mai mare diferenţă de scor împotriva lui Dinamo într-un meci de campionat, 5-0. Era confruntarea 100 între cele două echipe. Steaua mai câştigase o dată cu 5-0, pe 12 iunie 1985, în semifinalele Cupei României. Meciul se juca pe stadionul din Ghencea, în faţa a 15.000 de suporteri.

Pentru Steaua jucau: Ritli – Ad. Matei, Răchită, Lincar – Reghecampf, D. Şerban (Coporan 65′), Rotariu, C. Munteanu, Militaru – Lăcătuş (Ciocoiu 65′), Dănciulescu (Hrib 70′). Antrenor: Mihai Stoichiţă.

Dinamo: Preda – C. Dobre, Ciobotariu, Fl. Batrânu, D. Florea – Contra, M. Nicolae (R. Voinea 40′), Hîldan, Tâlvan – E. Neagoe (D. Rednic 52′), Mihalcea jucau pentru Dinamo. Antrenor: Viorel Hizo. Au marcat: Dănciulescu (19’, 65’), Rotariu (35’), D. Şerban (57’), Ciocoiu (87’).

  • 47 de ani au trecut de la inaugurarea stadionului Ghencea în fața celor de la OFK Belgrad
  • 35 de ani au trecut de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni
  • 15.000 de spectatori vor fi prezenți pe stadion la meciul dintre CSA Steaua București și OFK Belgrad, care va avea loc pe 7 iulie de la ora 19:00
ADVERTISEMENT