Fotbal intern

Povestea stadionului Giulești. De la inaugurarea cu Regele Carol al II-lea, nocturna căzută cu PSG, golul lui Pleșan și retragerea lui Pancu

23.11.2018 | 22:24
Stadionul Giulești va fi demolat, după o istorie de 79 de ani

Stadionul Giulești va găzdui sâmbătă ultimul meci. Bătrâna arenă, inaugurată în 1939, va fi demolată după partida de Liga 3 dintre Rapid București și ACS Înainte Modelu. În locul stadionului care oficial poartă numele „Valentin Stănescu” va fi ridicată o nouă arenă, în vederea găzduirii Campionatului European din 2020. Construcția stadionului Rapid a început în 1936 și după aproape trei, stadionul avea să fie inaugurat pe 10 iunie 1939, la 70 de ani de la intrarea în folosință rutei feroviare dintre București și Giurgiu, prima cale ferată construită în România, în 1869.

La momentul când a fost deschis, stadionul Rapidului era cea mai modernă arenă din țară, o replică la scară mai mică a celebrului Highbury Stadium al lui Arsenal. Inițial, arena avea o capacitate totală de 12.160 de locuri. Cu toate acestea, aproape 20.000 de oameni s-au înghesuit să vadă evenimentul lansării stadionului, la care au participat și Regele Carol al II-lea și fiul său, cel care avea să devină Regele Mihai. De asemenea, aceștia au fost acompaniați de Prințul Paul al Greciei. Capetele încoronate au fost însoțite de premierul Armand Călinescu, membri ai guvernului, consilieri regali, înalţi demnitari, diplomații acreditați la București sau reprezentanții ai 12 administrații de căi ferate din Europa. La ceremonie au participat 3728 de angajați de la CFR, printre care și 729 de fotbaliști. Toți au defilat prin fața lui Carol al II-lea, în cadrul evenimentului denumit „Ceferiada”.

Regele Carol al II-lea și Regele Mihai, la inaugurarea stadionului Giulești
Regele Carol al II-lea și Regele Mihai, la inaugurarea stadionului Giulești

Ce transformări a suferit stadionul Giulești de-a lungul timpului

Arena avea la început 60 de loje oficiale, situate sub tribune. Fiindcă spectatorii de la peluză erau nevoiți să vadă meciurile din picioare, la mijlocul anilor ’80 a fost construită a doua peluză a arenei, care în prezent se numește „Peluza Nord”. Inițial a fost ridicată pe un cadru metalic iar lucrarea a fost definitivată 10 ani mai târziu, când arena a ajuns la o capacitate de 19.100 de locuri, toate pe scaune.

Din 2000 stadionul a fost dotat și cu o instalație de nocturnă, iar din 2001 s-a numit „Valentin Stănescu”, după cel care a fost antrenorul primei echipe de titlu a Rapidului în sezonul 1966-1967. În 2003 arena a fost modernizată iar echipa s-a mutat pe stadionul „Național”. Tribuna oficială a fost mărită și acoperită, a fost construit un drenaj la standard occidentale iar gazon a fost schimbat complet. În ultimul deceniu, degradarea stadionului a făcut ca numărul maxim al spectatorilor prezenți să fie limitat la puțin peste 11.000 de locuri.

Regele Carol al II-lea și Regele Mihai, la inaugurarea stadionului Giulești
Stadionul Giulești va fi demolat, după o istorie de 79 de ani

Stadionul Giulești, martor al celor mai importante meciuri europene din istoria Rapidului

Stadionul Giulești a găzduit echipe mari ale Europei, precum Juventus, Rapid Viena, Anderlecht, Napoli, Totenham sau Inter Milano. Arena le-a dat bătăi de cap rapidiștilor în dubla cu PSG, din turul 1 al Cupei UEFA în sezonul 2001/2002. După ce obținuseră un 0-0 neașteptat pe Parc des Princes, Rapidul a intrat în prelungiri cu formația care îi avea în componență pe Ronaldinho, Nicolas Anelka, Mauricio Pochettino sau Jay-Jay Okocha. În minutul 93, Jose Aloisio a schimbat tabela de scor primul, dar în minutul 113 nocturna a căzut, iar Rapidul a pierdut la masa verde, cu scorul de 0-3.

De Stadionul ”Valentin Stănescu” se leagă și cel mai important sezon european din istoria clubului Rapid. În sezonul 2005/2006, trupa antrenată de Răzvan Lucescu i-a găzduit în Giulești pe cei de la Feyenoord, Rennes, PAOK Salonic, Hertha Berlin sau Hamburg. Tot acolo s-a jucat și prima manșă a „sfertului UEFAntastic”, dintre Rapid și Steaua, încheiat cu scorul de 1-1, după golurile marcate de Viorel Moldovan și Bănel Nicoliță.

Golul lui Pleșan cu Germania a fost înscris tot pe stadionul Rapidului

Naționala României a jucat și ea patru meciuri pe stadionul lui Rapid. Prima partidă pe „Valentin Stănescu” a fost amicalul câștigat uluitor cu Germania, scor 5-1. Meciul a fost reținut de-a lungul timpului și datorită golului fabulos marcat de Mihăiță Pleșan lui Oliver Kahn, prin care s-a deschis scorul. Celelalte reușite au fost semnate de Raț, o dublă a lui Dănciulescu, Gabriel Caramarin, respectiv Philip Lahm.

De asemenea, stadionul Rapidului a mai găzduit două meciuri din preliminariile pentru Mondialul din 2006: o victorie cu Finlanda, scor 2-1, dar și o înfrângere împotriva, scor 0-2. Totodată, Răzvan Lucescu s-a aflat la ultimul său meci pentru naționala României în Giulești. Atunci, România câștiga cu 3-0 în fața Bosniei, după o dublă a lui Adi Mutu și un gol marcat de Ciprian Marica.

Noua arenă din Giuleşti va avea o capacitate de 14.000 de locuri, după ce va rămâne în picioare doar peluza sud, dinspre Sala Rapid. Arena va avea și o zonă pentru sărituri în lungime, dar și o pistă de alergare de 60 de metri. Pe lângă stadion va fi modernizat și complexul sportiv, care va fi prevăzut cu săli de sport pentru haltere, box, lupte, judo, karate, tenis, volei, baschet, atletism, dar și săli de forță sau recuperare și pistă de popice.

Regele Carol al II-lea și Regele Mihai, la inaugurarea stadionului Giulești
Stadionul Giulești va fi demolat, după o istorie de 79 de ani. Cum va arăta noua arenă
Tags: