Fotbal international

Stanciu vs. Hagi, înfruntarea sezonului în Europa League. Cifrele duelului dintre cei mai în vogă „tricolori”

11.03.2021 | 09:16
Stanciu vs Hagi infruntarea sezonului in Europa League Cifrele duelului dintre cei mai in voga tricolori
ADVERTISEMENT

Slavia Praga și Rangers se înfruntă în optimile Ligii Campionilor, iar confruntarea dintre Nicolae Stanciu și Ianis Hagi este una care va atrage toate privirile românilor.

FANATIK îți prezintă statisticile din acest sezon ale celor doi „magicieni”, dar și ce au reușit la echipa națională doi dintre cei mai talentați fotbaliști pe care i-a dat România în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Cei doi „tricolori” fac parte din planurile lui Mirel Rădoi pentru calificările la Campionatul Mondial din 2022, iar înfruntarea din Europa League ar putea să decidă cine este favoritul la titularizare în rolul de mijlocaș de creație.

Stanciu vs. Hagi, înfruntarea sezonului în Europa League. Sezon excelent pentru amândoi

Ianis Hagi tocmai a devenit campion al Scoției cu Rangers. Succesul istoric pentru echipa din Glasgow este primul după o pauză de zece ani. Titlul cucerit de oamenii lui Steven Gerrard i-au scos pe fani în stradă, spre stupefacția opiniei publice din Scoția. Însă reușita a fost una la care Ianis a contribuit semnificativ, iar primul titlu de campion pe care și-l trece în palmares pare să îi deschidă, în sfârșit, drumul către statutul de fotbalist consacrat la nivel european.

ADVERTISEMENT

26 de apariții în prima ligă a Scoției a adunat Ianis, iar în Europa League a acumulat opt partide, incluzând aici și tururile de calificare. Dacă adăugăm și cele două meciuri jucate în Cupa Ligii, se ajunge la un total de 36 de partide pe care Hagi le-a jucat în tricoul lui Rangers în actuala stagiune. Din punct de vedere al minutelor, mijlocașul are o medie consistentă de 64 de minute jucate pe meci. Nici reușitele sale nu sunt de neglijat. Fiul „Regelui” a marcat de șapte ori și a pasat decisive la alte 11 reușite.

De partea cealaltă, Stanciu nu are cifrele lui Ianis, dar mijlocașul a vorbit recent despre forma slabă de la începutul sezonului. El a explicat că problemele cauzate de pandemie, izolarea îndelungată în hoteluri și lipsa interacțiunilor cu familia l-au oprit din a oferi tot ceea ce avea mai bun pentru echipa sa de club. Cu toate acestea, forma lui Stanciu este extraordinară în ultima vreme, românul devenind un marcator constant pentru Slavia. Unele dintre golurile sale au fost de-a dreptul fantastice.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cifrele lui Stanciu, el a strâns 29 de apariții pentru Slavia, dintre care șase în Europa League și 21 în campionat, celelalte două fiind bifate în calificările din UEFA Champions League. Cu opt goluri și șase pase decisive, în total, românul a fost printre oamenii determinanți în parcursul bun al Slaviei, care a ajuns în optimile celei de-a doua competiții europene și conduce în mod destul de clar campionatul Cehiei.

  • 1 gol și 2 assist-uri a oferit Ianis Hagi în Europa League;
  • 1 gol și 2 assist-uri a reușit și Nicolae Stanciu în Europa League.
ADVERTISEMENT

Cine este adevăratul „decar” al naționalei? Momentul îi aparține lui Ianis!

Din punct de vedere al adaptabilității la nivel tactic, există unele diferențe între cei doi. În același timp, însă, similitudinile sunt și ele evidente. Cu certitudine, fanii României așteaptă atât de la Iais Hagi, cât și de la Nicolae Stanciu, faze creative, goluri și pase decisive. Statistic, însă, aceste așteptări au găsit satisfacție mai mare în realizările lui Stanciu decât în reușitele lui Ianis Hagi. Cu toate acestea, fotbalistul lui Rangers are avantajul momentului mai bun și al vârstei.

În vârstă de 22 de ani, Ianis Hagi a reușit să strângă 14 apariții în tricoul echipei naționale, de la debutul din 2018, oferind doar o pasă decisivă. Însă numărul aparițiilor bifate nu spune toată povestea, pentru că media minutelor jucate pe meci este una foarte mică. Aceasta are o valoare de doar 50 de minute, semn că Ianis a fost deseori schimbat devreme sau introdus târziu pe parcursul meciurilor. Realizările sale de la echipa de seniori sunt incomparabile cu cele de la tineret, acolo unde a fost printre cei mai importanți jucători ai generației sale. Trebuie remarcat, însă, că toate meciurile jucate de Hagi au fost în competiții oficiale, precum UEFA Nations League sau calificările pentru Euro 2020.

De cealaltă parte, Nicolae Stanciu a debutat pentru selecționata de seniori a României în primăvara lui 2016 și a strâns 43 de apariții. Dintre acestea, 12 au fost în amicale. Tot în amicale a reușit Stanciu și șapte din totalul de 10 goluri înscrise pentru „tricolori”. Așadar, luând în calcul doar meciurile oficiale, fostul mijlocaș al celor de la FCSB a strâns 31 de apariții pentru România, oferind trei goluri și șapte pase decisive. Media minutelor jucate de Stanciu per partidă, la naționala României, este de 73. Net superioară celei reușite de Ianis Hagi.

Însă statistica este contrazisă de forma celor doi, iar fanii sunt de părere că alegerea lui Mirel Rădoi  pentru primele meciuri din calificările la CM 2022 este una simplă. Ianis Hagi a fost cel mai bun „tricolor” al lunii februarie, astfel că este greu de crezut că proaspătul campion al Scoției va avea cum să lipsească din planurile selecționerului. Într-un sondaj efectuat de FRF, Ianis Hagi a fost ales de 30,3% dintre fanii care au votat drept cel mai bun român al lunii februarie. Nicolae Stanciu s-a clasat pe locul secund, cu 24,24% din voturi. Duelul din Europa League are, totuși, potențialul de a schimba aceste calcule.

  • 10 goluri și 7 assist-uri a reușit Nicolae Stanciu pentru România, în total;
  • 1 assist a oferit Ianis Hagi în cele 14 meciuri disputate pentru „tricolori”.

Duelul românilor, arbitrat tot de un român. Ovidiu Hațegan va fi la centru

Pe lângă atenția generată de performanța lui Ianis Hagi din Scoția, dar și de viitoarele meciuri ale echipei naționale, un alt element domină discuțiile din fotbalul românesc în acest start de an: arbitrajul. Atât problemele interne, cât și evenimentele internaționale i-au adus pe arbitrii români în centrul atenției. Ovidiu Hațegan, cel mai bine cotat „fluieraș” al țării a fost în pericol să fie exclus din calculele UEFA, după scandalul izbucnit la Paris. Atunci, doi dintre membri brigăzii sale, Sebastian Colțescu și Octavian Șovre, au fost acuzați de rasism la adresa lui Pierre Webo, secundul lui Istanbul Bașakșehir.

Cei doi au fost, în cele din urmă, achitați de aceste acuze, dar au primit pedepse pentru un așa-zis „comportament nepotrivit”. Din fericire pentru Hațegan, el nu a fost considerat de UEFA vinovat sau implicat în vreun fel în acest caz, iar acum va avea posibilitatea de a împărți dreptatea într-unul dintre cele mai tari dueluri ale optimilor Europa League. Hațegan va fi arbitrul central pentru partida dintre Slavia Praga și Rangers. Va fi interesat de observat modul în care Hațegan li se va adresa lui Ianis Hagi și Nicolae Stanciu, mai ales că unul dintre reproșurile aduse lui Colțescu și Șovre după incidentele de la Paris a fost folosirea limbii române.

Fie că va folosi româna sau engleza, Hațegan sigur nu va putea beneficia de ajutorul lui Sebastian Colțescu și Octavian Șovre. Cei doi nu vor mai face parte din brigada sa, fiind înlocuiți cu asistentul Vasile Marinescu și arbitrul de rezervă Istvan Kovacs. Sebastian Gheorghe rămâne singura constantă din lotul celor patru români care au oficiat fatidicul meci dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, de la începutul lui decembrie 2020. Arbitri VAR for fi Paolo Valeri și Marco Di Bello, din Italia.

  • Sebastian Gheorghe este singurul arbitru rămas neschimbat din brigada lui Ovidiu Hațegan, după incidentele de la Paris;
  • Vasile Marinescu și Istvan Kovacs le-au luat locul lui Octavian Șovre și Sebastian Colțescu.

 

ADVERTISEMENT