News

Stare de alertă la bazele militare americane din România și alte state europene. Risc ridicat de atac terorist

A fost stare de alertă la bazele militare americane din România și din alte state europene. Motivul: risc ridicat de atac terorist.
01.07.2024 | 12:13
Stare de alerta la bazele militare americane din Romania si alte state europene Risc ridicat de atac terorist
Bazele militare americane din Europa, inclusiv România, au ridicat nivelul de alertă. Amenințare de atac terorist. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Duminică seara, bazele militare americane din România și din alte state europene au fost în alertă. Totul a venit pe fondul unei posibile amenințări teroriste, relatează presa de peste ocean.

Bazele militare americane din Europa, inclusiv România, au ridicat nivelul de alertă. Amenințare de atac terorist

Potrivit CNN, în urmă cu mai puțin de 24 de ore, mai multe baze militare americane din Europa au fost puse în stare de alertă sporită. Motivul este reprezentat de o serie de îngrijorări conform cărora un atac terorist ar putea viza personalul sau instalațiile militare, au declarat doi oficiali americani.

ADVERTISEMENT

A fost un nivel de alertă “Charlie”. Acesta înseamnă o amenințare teroristă iminentă. Procedurile Armatei SUA spun că această măsură “se aplică atunci când are loc un incident sau sunt primite informații care indică o anumită formă de acțiune teroristă, fiind probabilă vizarea personalului sau a instalațiilor“.

Într-o primă fază, alerta a fost emisă la garnizoana armatei americane din Stuttgart, Germania. Aici se află sediul Comandamentului European al americanilor.

ADVERTISEMENT

Imediat, alertele au curs în cascadă. Astfel, directive similare au fost trimise și altor baze din Germania, inclusiv bazei Rheinland-Pfalz și bazei aeriene de la Ramstein, care împreună formează cea mai mare comunitate militară americană din afara țării.

Alerta garnizoanei Rheinland-Pfalz include baza Baumholder și instalațiile militare periferice din România și Bulgaria, potrivit jurnaliștilor americani de la CNN.

ADVERTISEMENT

Cea mai gravă amenințare din ultimul deceniu

Până în acest moment nu este clar ce informații au declanșat alerta de securitate sporită. Reamintim că autoritățile din Europa au avertizat în legătură cu o potențială amenințare teroristă. Aceasta a venit în contextul Jocurilor Olimpice de la Paris din iulie și în timpul actualului Campionat European de fotbal din Germania.

Vorbind despre această situație, un oficial americani, aflat la o bază din Europa, a declarat pentru CNN că nu a văzut acest nivel de amenințare “de cel puțin 10 ani”. Acesta este convins că armata a primit o “amenințare activă și credibilă”.

ADVERTISEMENT

Dan Day, purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA, a spus pentru presa americană că USEUCOM “evaluează în mod constant o varietate de factori care joacă un rol în siguranța comunității militare americane din străinătate. Ca parte a acestui efort, de multe ori luăm măsuri suplimentare pentru siguranța personalului. Din motive de securitate operațională nu vom intra în detalii specifice, dar rămânem vigilenți”.

ADVERTISEMENT