News

Starea de alertă din Sectorul 1, adoptată de Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Când intră în vigoare și ce măsuri presupune. Update

Prefectul Capitalei a declarat, vineri dimineaţa, stare de alertă în Sectorul 1, în scandalul gunoaielor. Alin Stoica a explicat măsură luată.
23.07.2021 | 15:40
Starea de alerta din Sectorul 1 adoptata de Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Cand intra in vigoare si ce masuri presupune Update
ADVERTISEMENT
23-07-2021
12:46

Starea de alertă din Sectorul 1, adoptată de Comitetul Local pentru Situații de Urgență

Vineri după amiaza, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Sector 1 a adoptat hotărârea privind declararea stării de alertă în privinţa situaţiei deşeurilor. Aceasta va intra în vigoare începând de sâmbătă, fiind valabilă pentru o perioadă de maxim 30 de zile.

Iată ce măsuri presupune această stare de alertă din Sectorul 1: 

  • contractarea, prin intermediul aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1, de servicii de colectare, transport şi sortare a gunoiului menajer şi stradal în regim de maximă urgenţă de la operatori autorizaţi numai pentru perioada stării de alertă
  • întocmirea unei strategii pe termen mediu de către autorităţile publice locale ale Sectorului 1 privind prevenirea apariţiei tipului de risc generat de eşecul serviciului public de salubrizare
  • intensificarea controalelor privind depozitarea ilegală de deşeuri de către Poliţia Locală Sector 1, cu sprijinul Poliţiei Române
  • autorităţile publice locale ale Sectorului 1 vor asigura posibilitatea continuării contractului de salubrizare de către Romprest, conform Agerpres.
23-07-2021
10:25

Clotilde Armand vrea rezilierea cu Romprest, dar nu are sprijin. Atac la PNL: ”Partenerii de coaliție au un singur nume: USL”

În ziua în care Sectorul 1 a intrat în stare de alertă din cauza crizei gunoaielor, primarul Clotilde Armand a criticat dur consilierii PNL după ce aceștia au refuzat să participe la ședința convocată de urgență pentru rezilierea contractului cu Romprest.

”Presupușii mei parteneri de coaliție din primărie au un singur nume – USL PNL și PSD nu s-au prezentat astăzi la ședința de îndată a Consiliului Local.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare se află un singur proiect de hotărâre de consiliu local: mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în vederea promovării unei acțiuni având ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativ – teritorială a Sectorului 1”, a edilul pe Facebook.

Clotilde Armand a mai spus ulterior, la o apariție în fața presei, că ridicarea gunoiul va începe în următoarele zile. ”În 2-3 zile vom putea avea un alt salubrist. O să avem nevoie de acest timp pentru a avea un alt operator care va continua serviciul public”.

23-07-2021
08:28

Prefectul Alin Stoica, după ce a fost declarată stare de alertă în Sectorul 1: ”Vom monitoriza zilnic strângerea gunoaielor”

Într-o conferință de presă susținută vineri, prefectul Capitalei, Alin Sotica, a declarat că a fost de acord cu starea de alertă în Sectorul 1 în baza analizei pe care Comitetul Situațiilor de Urgență din Sectorul 1 a făcut-o și având răspunsuri de la autorități care confirmă că există o situație ce trebuie monitorizată.

Oficialul Capitalei spune că starea de alertă se va institui timp de 30 de zile începând cu miezul nopții.

În perioada următoare vor fi avute în vedere trei măsuri: creșterea capacității de răspuns la acumularea de deșeuri necontrolate, crearea unei strategii pe termen scurt, rezilienței, pentru a preveni reapariția gunoiului și schimbarea mentalității oamenilor și a agenților economici în privința abandonării gunoiul pe stradă.

Vom monitoriza zilnic care este cantitatea de gunoi care se ridică de pe raza sectorului.

În 7 iunie a fost o solicitare de stare de alertă pentru că nu se ridicau deșeurile produse în gospodării. Atunci existau probleme la sortator.

Am găsit la acea dată o soluție: relație directă Sectorul 1 – sortatori.  Blocajul acum este cauzat de faptul că există multe deșeuri pe străzi. Există probleme și cu prestatorii, dar și la o parte mică a populației”, a spus Stoica.

În ceea ce privește situația companiei Romprest, prefectul spune că nu se pune problema rezilierii contractului cu primăria, ba dimpotrivă, acest sortator ”face parte din soluție”. 

”În niciun caz nu va fi reziliat contractul cu Romprest. Din contră, cred că această companie este parte din soluție. Trebuie aduse capacități suplimentare. Am cerut monitorizare zilnică. 

Trebuie să existe capacități suplimentare, fie o altă firmă, alături de Romprest, să rezolve situația”, a adăugat prefectul.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că a trimis hotărârea pentru declararea stării de alertă către Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Cererea vine din cauza tonelor de gunoaie neridicate de pe străzile din Sectorul 1.

În urmă cu două zile, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut din nou Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă în sector pentru 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzate de necolectarea gunoiului de către compania Romprest.

ADVERTISEMENT

Stare de alertă Sectorul 1. Decizia, luată de prefectul Capitalei la cererea lui Clotilde Armand

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, și-a dat acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1, potrivit unui anunț al prefecturii. Cererea fusese înaintată de primarul Clotilde Armand, pentru a pune capăt crizei gunoiului din Sectorul 1.

”Am transmis către Comitetul Local pentru Situații de Urgență acordul pentru declararea stării de alertă”, a anunțat vineri dimineața prefectul Capitalei, conform Hotnews.

ADVERTISEMENT

Joi după amiaza, prefectul Bucureștiului a cerut lămuriri suplimentare de la Primăria Sectorului 1 pentru o decizie finală privind cererea primarului Clotilde Armand.

În urma acestei decizii, starea de alertă se va institui timp de 30 de zile începând cu miezul nopții.

ADVERTISEMENT

Cum a motivat Clotilde Armand cererea declarării stării de alertă în Sectorul 1

Miercuri, Primăria Sectorului 1 cerea Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pentru 30 de zile, din cauza gunoiului neridicat de compania Romprest.

Administrația condusă de Clotilde Armand aduce ca argument faptul că în Sectorul 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri de la populație, instituții publice și agenți economici, iar depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple.

ADVERTISEMENT

”Deşeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală şi din zonele cu tranzit intens”, a transmis, miercuri, Primăria Sector 1.

Primăria condusă de Clotilde Armand spune că, începând cu 27 iunie, s-a constatat, în urma acțiunilor desfășurate de Poliția Locală Sector 1 și a numeroaselor sesizări primite de la cetățeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcționează în Sectorul 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public:

  • protecția sănătății populației;
  • responsabilitatea față de cetățeni;
  • conservarea și protecția mediului înconjurător;
  • asigurarea calității și continuității serviciului.

În iunie, prefectul Capitalei a refuzat să declare starea de alertă, pe baza raportului Gărzii de Mediu care a stabilit că nu există un pericol iminent în sectorul 1.

ADVERTISEMENT