News

Stare de urgenţă energetică în Ungaria. Maghiarii cred că în Europa va fi o iarnă grea

Șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban a precizat recent că în Ungaria a fost declarată stare de urgenţă energetică. Guvernul Ungariei a aprobat un plan de măsuri care vor intra în vigoare de la 1 august.
14.07.2022 | 08:47
Stare de urgenta energetica in Ungaria Maghiarii cred ca in Europa va fi o iarna grea
Ungurii vor fi nevoiți să facă economie de energie. Foto: freeimageslive.co.uk
ADVERTISEMENT

Astfel, Gergely Gulyas a explicat că la această măsură s-a ajuns din cauza faptului că războiul din Ucraina se prelungește. Totodată, sancţiunile economice impuse Rusiei de Uniunea Europeană joacă un rol important în măsura anunțată de Ungaria.

Ungaria se pregătește pentru o iarnă grea

Guvernanții maghiari consideră că majorarea prețurilor la energie în Europa a generat o criză energetică de amploare pe continent. Pentru Gergely Gulyas, situația este clară.

ADVERTISEMENT

Șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban anticipează că sunt șanse mari ca la iarnă, Europa să nu aibă suficient gaz. Puși în fața acestei situații, guvernanții maghiari au transmis populației că declararea stării de urgenţă energetică este în interesul protejării familiilor ungare.

Totodată, vor fi protejate și resursele energetice ale ţării. Pentru a fi și mai convingător, Gergely a completat că Ungaria nu face altceva decât să copieze alte țări din Europa.

ADVERTISEMENT

În acest context, Guvernul Ungariei a pregătit un plan compus din șapte măsuri. Printre ele se află eliminarea plafonării preţurilor la utilităţi în cazul consumurilor peste medie.

Budapesta taie exportul combustibililor

Totodată, pe lista măsurilor se află și interzicerea exportului de combustibili, inclusiv a gazului. Mai mult, s-a decis că este nevoie de majorarea producţiei interne de gaz de la 1,5 la două miliarde de metri cubi.

ADVERTISEMENT

Altfel, ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a ordonat creşterea stării de pregătire a forţelor armate: “Ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, ca războiul din imediata vecinătate a Ungariei şi migranţi ilegali violenţi asediind frontiera.”

În postarea publicată pe Facebook, acesta a indicat că și alte țări din Europa au procedat la fel. Au fost menționate Regatul Unit, Slovacia şi Polonia.

ADVERTISEMENT

Şi noi trebuie să fim înarmaţi şi pregătiţi”, a subliniat Kristof Szalay-Bobrovniczky, explicând că în următoarele săptămâni şi luni militarii ungari vor fi implicaţi într-un număr sporit de exerciţii pe teritoriul ţării, procesul de instruire va fi accelerat şi vor fi mobilizaţi mai mulţi rezervişti”, a spus ministrul ungar al apărării.

ADVERTISEMENT