Autoritățile din Rusia au declarat joi stare de urgență la nivel federal ca răspuns la deversarea de petrol de-a lungul coastei Mării Negre, pe care serviciile de urgență locale și regionale, ajutate de mii de voluntari, s-au străduit să o curețe în ultima săptămână.
Decizia vine la o zi după ce regiunea sudică Krasnodar a declarat stare de urgență regională pe fondul eforturilor confuze de curățare ale autorităților locale. Rezidenții au criticat operațiunea, invocând personalul și echipamentele insuficiente pentru dezastrul ecologic în curs de desfășurare.
„Ieri, împreună cu toți colegii mei, am discutat situația și, prin decizia liderului (președintele Vladimir Putin), i se va atribui statutul de urgență federală”, a declarat Serghei Aksionov, șeful Crimeei anexate, susținut de Moscova, citat de Interfax.
Tot joi, ministrul rus pentru Situații de Urgență, Alexander Kurenkov, a convocat o comisie de urgență pentru a formaliza decizia, permițând alocarea de fonduri federale pentru a face față consecințelor deversării de petrol.
Deversarea, care a avut loc la 15 decembrie, a fost cauzată de avarierea a două petroliere sub pavilion rusesc în timpul unei furtuni, care au eliberat mii de tone de păcură grea, cunoscută sub numele de mazut, în Marea Neagră. Luni, oficialii de urgență au raportat că aproximativ 55 de kilometri de coastă au fost poluate.
Viktor Danilov-Danilian, un om de știință care conduce Institutul pentru Problemele Apei al Academiei Ruse de Științe și a fost ministrul rus al Mediului din 1991 până în 1996, a declarat miercuri că cel puțin 200.000 de tone de sol au fost contaminate cu păcură de-a lungul coastei Mării Negre în urma accidentului petrolier din apropierea strâmtorii Kerch.
„Va crește. Nu există nicio îndoială cu privire la acest lucru, deoarece păcura rămâne în mare și în cantități destul de mari”, a declarat Danilov-Danilian în timpul unei conferințe de presă. „Acesta va continua să ajungă pe țărmul curățat. Va trebui să fie curățat a doua, sau a treia oară. Trebuie să ne pregătim pentru acest lucru.”
El a criticat, de asemenea, lipsa de echipamente și dependența de voluntari neinstruiți și neechipați.
„Nu există buldozere, nu există camioane. Practic nu există utilaje grele”, a spus el. „Voluntarii au doar lopeți și saci de plastic inutili care se rup în bucăți. În timp ce sacii așteaptă să fie în sfârșit colectați, vin furtunile și ajung înapoi în mare. Este de neconceput!”
Danilov-Danilian a avertizat că este posibil ca comunitățile afectate de pe coasta Mării Negre să nu poată primi turiști primăvara și vara din cauza nivelului ridicat de poluare din apă și de pe plaje.
La conferința sa de presă anuală de săptămâna trecută, Putin a dat vina pe căpitanii petrolierelor pentru dezastru, susținând că aceștia s-au aventurat pe mare fără autorizație.