Mai multe regiuni din Europa Occidentală sunt afectate de un val de aer fierbinte venit din Africa. În Spania, Franța și Italia mercurul din termometre a trecut frecvent de 35 – 40 de grade Celsius.
Cea mai gravă situație este în Italia. Aici, canicula este însoțită și de o secetă intensă.
Lipsa ploilor din ultimele săptămâni, la care s-a adăugat un val de căldură, a dus la scăderi ale debitului râurilor şi la o criză de apă, punând în pericol recoltele.
Mai multe regiuni regiuni italiene cer stare de urgenţă. În paralel, asociaţiile agricole spun că producţia va scădea în acest an în zone agricole cheie din ”cizmă”.
Din păcate, nici prognozele meteorologilor nu sunt prea optimiste. Hărțile indică un nou val de căldură care va persista în mare parte din Italia în următoarele trei zile.
Temperaturile vor oscila între 28 și 36 de grade Celsius în mare parte a țării, cu 38 – 40 de grade Celsius în centrul și sudul țării.
Guvernul de la Roma a primit solicitări din partea regiunilor nordice Lombardia, Piemont, Veneto și Emilia-Romagna, pentru declararea stării de urgență, a declarat ministrul Sănătății, Andrea Costa.
”Condițiile necesare pentru declararea stării de urgență au fost îndeplinite”, a declarat Costa pentru SkyTG24, scrie site-ul The LocalIt.
Po, cel mai lung râu din Italia, care traversează marile regiuni nordice şi care asigură aproximativ o treime din producția agricolă a ţării, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.
Portions of Italy’s 405-mile-long Po River have dried up entirely, revealing vast swathes of sand that water once covered. This is reportedly the worst drought the Po has experienced in 70 years. pic.twitter.com/olsSNHIvLM
— NowThis (@nowthisnews) June 24, 2022
”Po continuă să înregistreze un nivel scăzut de-a lungul întregului său curs. Debitul s-a înjumătăţit în două săptămâni, scăzând la puţin peste 170 de metri cubi pe secundă”, au anunțat autoritățile locale.
Probleme sunt și pe alte cursuri importante de apă. Arno, care curge prin Florența și furnizează apă potabilă, și Tibru, care trece prin Roma, au debite la jumătate din nivelurile normale pentru iunie.
Peste 100 de orașe din Valea râului Po au fost deja înștiințate să raționeze apa peste noapte, pe fondul secetei. O stare de urgență va da undă verde introducerii raționalizării apei în regiunile afectate.
Există preocupări tot mai mari pentru funcționarea centralelor hidroelectrice, care au generat cu aproximativ 40-50% mai puțină energie în ultimele luni. O fabrică din Piacenza, în regiunea Emilia Romagna, a fost deja forțată să-și închidă temporar turbinele din cauza nivelului scăzut al apei râului.
În Lazio, regiunea din jurul Romei, guvernul regional a declarat deja în mod independent o ”stare de calamitate”.