News

Stare de urgență în sectorul energetic din Republica Moldova. Vecinii României rămân fără gaz

Guvernul din Republica Moldova a solicitat stare de urgență în sectorul energetic din țara vecină. Vecinii României se tem că vor rămâne fără gaz.
11.12.2024 | 16:49
Stare de urgenta in sectorul energetic din Republica Moldova Vecinii Romaniei raman fara gaz
ADVERTISEMENT

Așadar, ar urma să fie instituită stare de urgență pentru 60 de zile începând cu 16 decembrie, iar decizia a fost aprobată miercuri, 11 decembrie, în cadrul unei ședințe de Guvern. Totul, la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Stare de urgență în sectorul energetic din Republica Moldova

Un raport oficial va fi transmis Parlamentului pentru examinare și adoptare. Guvernul din țara vecină a anunțat că măsura este necesară în contextul în care există riscuri majore la adresa securității energetice a Republicii Moldova și a eventualelor efecte ”umanitare” care pot avea loc în această țară, potrivit presei de la Chișinău.

ADVERTISEMENT

Totul, legal de incertitudinea care plutește din cauza livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea Transnistria. Mai exact, rușii ar urma să oprească tranzitul de gaze spre Transnistria și 300.000 de oameni ar avea de suferit.

Cu toate acestea, analiștii politici sunt sceptici că Moscova va face așa ceva în condițiile în care acolo trăiește o populație care se identifică cu Rusia. Cel mai probabil, cred analiștii, Moscova doar vrea să pună presiune pe Chișinău pentru a le sugera locuitorilor din Transnistria că ruperea relațiilor cu Rusia e de nedorit.

ADVERTISEMENT

O altă problemă e reprezentată de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care pot pune Republica Moldova într-o situație foarte complicată, astfel că întreaga țară sau mare parte din ea poate să rămână și fără curent electric.

Transnistria riscă să rămână fără gaz rusesc

”Nu există nicio problemă de tranzit – sunt căi de livrare a gazului natural către Republica Moldova și către stânga Nistrului. Dacă intenția Gazpromului se va materializa, ea se va solda cu o criză umanitară care vine din două surse. Prima este lipsa de resurse energetice pentru necesitățile de bază, în mijloc de iarnă.

ADVERTISEMENT

Al doilea lucru este lipsa de venituri pentru acești oameni ca să-și cumpere bunurile de bază. Acesta este contextul și problemele care trebuie să le rezolve Guvernul Republicii Moldova”, a explicat premierul Dorin Recean.

Momentan, Republica Moldova importă energie electrică la un plafon de 315 MW prin România, însă e insuficient pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Astfel, în condițiile în care linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei, aceasta e vulnerabilă la întreruperi în cazul unor atacuri asupra infrastructurii energetice din această țară.

ADVERTISEMENT

O altă problemă e că centrala termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de autoritățile separatiste din Transnistria, nu poate să asigure energie electrică necesară întregii țări. Așadar, riscul pentru populație nu e doar să rămână fără energie electrică sau gaz, dar și să plătească sume astronomice pentru facturi.

ADVERTISEMENT