News

Starea de alertă a fost prelungită. Ce restricții rămân în vigoare. Document

Starea de alertă a fost prelungită de autoritățile din țara noastră.
09.09.2021 | 15:24
Starea de alerta a fost prelungita Ce restrictii raman in vigoare Document
ADVERTISEMENT

Starea de alertă va fi prelungită de mâine, 10 septembrie 2021, pentru încă 30 de zile. Autoritățile au transmis ce măsuri vor fi menținute, dar și unele proiecte noi referitoare la limitarea răspândirii coronavirusului.

Starea de alertă, prelungită pentru încă 30 de zile

Masca de protecție va fi în continuare obligatorie în toate spațiile publice, pentru toate persoanele care au mai mult de cinci ani.

ADVERTISEMENT

„Se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, sau în alte zone cu potențial de aglomerare stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”, se arată în documentul oficial.

De asemenea, hotărârea luată în cursul zilei de joi arată că se va continua proiectul desfășurat pe Aeroportul Internațional Sibiu pentru detectarea persoanelor infectate cu coronavirus, cu ajutorul echipelor canine.

ADVERTISEMENT

Totodată, a fost aprobat un alt proiect similar, dar care se va desfășura în Cluj, pe aeroportul de aici. Acesta va începe de săptămâna viitoare, de luni, 13 septembrie 2021. Proiectul pilot are o durată de 60 de zile, iar el este desfășurat tot cu ajutorul câinilor special antrenați în acest sens.

Ce restricții rămân în vigoare după ce starea de alertă a fost prelungită

Starea de alertă a fost prelungită de autorități, care au transmis și ce restricții rămân în vigoare începând de vineri. Având în vedere și faptul că numărul de cazuri de îmbolnăviri crește zilnic, autoritățile nu au renunțat la nicio măsură restrictivă.

ADVERTISEMENT

Așadar, se aplică în continuare aceleași măsuri deja cunoscute. Nunțile, botezurile și alte evenimente private pot avea loc cu un număr de maximum 200 de persoane în exterior sau de maximum 150 de persoane în interior.

Va fi menționată izolarea și carantinarea, dar și testarea săptămânală a persoanelor care își desfășoară activitatea în centrele pentru bătrâni sau pentru copii.

ADVERTISEMENT

Și în ceea ce privește desfășurarea mitingurilor, demonstrațiilor, concertelor sau altor tipuri de întruniri de acest fel indiferent de natura lor sunt menținute regulile.

De asemenea, autoritățile au informat că în cazul competițiilor sportive, ele trebuie să aibă loc în spații închise sau deschise, iar la ele să participe persoane care să ocupe 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Între persoane trebuie să fie menținută o distanță de 1 metru. Pentru ca acestea să aibă loc, incidența la 14 zile nu trebuie să fie mai mare de doi la mia de locuitori și mai mică sau egală cu trei la mia de locuitori.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate de cel puțin 10 zile cu schemă completă, dar și pentru cei care au un test cu rezultat negativ nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul unui test antigen.

Capacitate maximă a spațiului pentru persoanele vaccinate, în localuri și la competiții

De asemenea, pot participa și cei care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și la 180-a zi după infectare.

Pot participa spectatori la capacitate maximă a spațiului numai la competițiile sportive la care toate persoanele sunt vaccinate.

Desfășurarea activităților din cinematografe, săli de concerte sau spectacole se va desfășura la 70 % din capacitatea maximă și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența este egală sau mai mică cu trei la mia de locuitori.

„Se propune ca desfășurarea activității în baruri, cluburi și discoteci să fie permisă până la capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 05:00-02:00 în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, au mai transmis autoritățile.

Hotărârea privind starea de alertă poate fi consulaltă aici.

Anexa cu măsurile în vigoare pe durata stării de alertă poate fi consultată aici.

ADVERTISEMENT