News

Starea de alertă, prelungită. Nelu Tătaru: ”Să nu ne gândim la relaxări”. Ce se întâmplă cu asimptomaticii şi cu minorii care au părinţi infectaţi cu COVID / UPDATE

14.07.2020 | 21:27
Starea de alerta prelungita Nelu Tataru Sa nu ne gandim la relaxari Ce se intampla cu asimptomaticii si cu minorii care au parinti infectati cu COVID  UPDATE
Câte paturi are România la terapie intensivă şi câte sunt în spitalele destinate bolnavilor de COVID. Anunțul lui Nelu Tătaru. Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că va propune premierului și președintelui prelungirea stării de alertă și după 15 iulie. Tătaru  a spus  că nu se vor adopta noi măsuri de relaxare odată cu 15 iulie, informează Agerpres. După ședința Comisiei juridice a Senatului, ministrul a mai anunțat că asimptomaticii vor fi internați 48 de ore de la testare.

UPDATE 21.30: Senatorii juriști și ministrul Sănătății au convenit ca forma finală a Legii privind carantina și izolarea să prevadă internarea obligatorie a persoanelor asimptomatice pentru o perioadă de 48 de ore, în care să fie evaluată starea lor de sănătate.

ADVERTISEMENT

Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a precizat Nelu Tătaru, marți seară.

După încheierea celor 48 de ore, dacă pacientul infectat cu coronavirus nu prezintă niciun simptom de COVID-19, va putea merge în autoizolare pentru 14 zile.

ADVERTISEMENT

Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la internare sau până devine asimptomatic”, a mai spus ministrul, citat de Digi24.

Totodată, ministrul a spus că minorii ai căror părinți sunt internați din cauza infectării cu coronavirus vor rămâne în grija rudelor de până la gradul patru.

ADVERTISEMENT

Legea va intra miercuri în dezbaterea plenului  Senatului.


Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem şi o evaluare făcută cu care vom merge ca şi propunere în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, la premierul Ludovic Orban şi la preşedinte”, a afirmat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă Guvernul va introduce noi restricții odată cu prelungirea stării de alertă, ministrul a răspuns: ”Să nu vorbim de restricţii, dar să nu se gândim nici la relaxări”.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru vrea ca asimptomaticii să fie internați cel puțin 3 zile

Ministrul Sănătății a făcut acest anunț cu ocazia particiării sale la Comisia juridică a Senatului legate de proiectul de lege privind carantinarea și izolarea.

Este prima oară când sunt invitat, vin de câte ori este nevoie, am răspuns prompt. Sănătatea publică e mai importantă dincolo de orgolii politice. Vin să lămurim nişte aspecte şi eu sper ca la sfârşitul acestor discuţii să avem o lege”, a afirmat Nelu Tătaru.

Acesta a invocat faptul că autoritățile sunt lipsite, în momentul de față, de pârghii necesare în combaterea epidemiei precum internarea, izolarea şi detaşarea personalului medical.

Nu este un moment politic, este un moment medical. Este un moment în care trebuie să gestionăm viaţa românilor, sănătatea românilor, viaţa pacienţilor şi a personalului medical. În ultima perioadă sunt focare multiple în spitale tocmai pe o relaxare în tot ceea ce înseamnă populaţie, prezenţa unor pacienţi care nu au fost evaluaţi anterior”, a spus ministrul Sănătății.

El susține că este necesar ca legea să prevadă o internare de minim 3 zile a persoanelor asimptomatice, interval în care să se facă investigații amănunțite, iar pacientul să fie supravegheat îndeaproape pentru depistarea apariției unor simptome.

Trei zile de asimptomatic este o recomandare ca să poată să fie externat, cu asumarea pacientului că respectă acea izolare la domiciliu, precum şi supravegherea prin DSP şi medicul de familie”, a precizat Tătaru.

Comisia juridică a Senatului a reluat dezbaterile pe tema proiectului de lege privind carantinarea și izolarea, însă la ora transmiterii acestei știri lucrările se desfășoară cu ușile închise.

ADVERTISEMENT