News

Starea de alertă va fi instituită mai repede decât prevede legea, prin Ordonanță de Urgență. Document oficial

14.05.2020 | 20:40
ADVERTISEMENT

Guvernul a reglementat astăzi, prin Ordonanță de Urgență, instituirea stării de alertă. Starea de alertă va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Ordonanța de Urgență contravine Constituției, însă Guvernul Orban a adoptat-o

Conform Legii 24/2000, Ordonanțele adoptate de Guvern pot intra în vigoare doar după trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Așadar, vor exista trei zile de vid legislativ, în perioada 15-18 mai, în care oamenii vor putea face ce vor, fără a fi trași la răspundere, cu toate că președintele Klaus Iohannis sau anumiți guvernanți susțin contrariul.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, conducătorii țării se bazează pe faptul că nimeni nu va contesta legea la CCR, astfel că cele trei zile vor trece fără incidente. Mai mult, toată lumea se așteaptă ca cetățenii României să fie responsabili și să respecte cele 3 zile ca și cum ar exista reguli.

Practic, prin Ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Orban, Guvernul nu mai ține cont de lege. Politicienii au hotărât ca toate legile prin care se declară, prelungește sau încetează starea de alertă vor intra în vigoare în momentul în care e publicată în Monitorul Oficial, cu toate că acest lucru e neconstituțional.

ADVERTISEMENT

Neconstituțional pentru că e în contradicție cu Legea 24 din 2000 care explică în mod cert că ordonanțele emise de Guvern în baza unei legi speciale intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.

PNL a încercat să își impună acest „artitificiu tehnic” și în Parlament, însă majoritatea aleșilor au respins ideea. În Ordonanța de urgență adoptată de Guvern este definită starea de alertă, în timp ce Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, primește atribuții sporite.

ADVERTISEMENT

VEZI DOCUMENTUL OFICIAL AICI

Departamentul pentru Situații de Urgență are puteri sporite

Ministrul de Interne Marcel Vela va rămâne vicepreședinte alături de ministrul Lucrărilor Publice, în timp ce acest comitet nou înființat va fi condus de Ludovic Orban:

În cadrul Ministerului Afacerilor Interne, se înființează Departamentul pentruSituații de Urgență, denumit în continuare Departamentul, structură operațională, fără personalitate juridică, cu atribuții de:

ADVERTISEMENT

a) coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel național, a activitățilorde protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență,în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum și în cadrul structurilor SMURD și serviciilor publice de ambulanță, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU.

b) elaborare, coordonare și evaluare metodologică a activității de formare profesională și de educație continuă în domeniul asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, în colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sănătățiiși ale celorlalte instituții sau structuri cu atribuții în domeniu.

c) coordonare și evaluare metodologică a activității de formare profesională șide educație continuă în domeniul intervențiilor de salvare montană și în mediul subteran speologic, precum și a activităților de căutare – salvare canină în domeniul situațiilor deurgență, în colaborare cu structurile specializate cu atribuții în domeniu”.

ADVERTISEMENT
Tags: