News

Starea premierului slovac Robert Fico, după tentativa de asasinat. Informaţii de ultimă oră de la Bratislava

Sănătatea premierului slovac Robert Fico este în curs de îmbunătățire după tentativa de asasinat, anunță autoritățile din Slovacia
27.05.2024 | 18:07
Starea premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat Informatii de ultima ora de la Bratislava
Premierul slovac, Robert Fico, pe calea recuperării după tentativa de asasinat din Handlova. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Guvernul slovac și spitalul din Banska Bystrica au anunțat luni că starea de sănătate a premierului Robert Fico se ameliorează, după tentativa de asasinat din 15 mai, relatează Reuters.

Starea de sănătate a premierului Fico se îmbunătățește

În vârstă de 59 de ani, Fico a fost împușcat de patru ori de la mică distanță în timpul unui salut către susținători, după o reuniune guvernamentală desfășurată la Handlova.

ADVERTISEMENT

Premierul a fost transportat de urgență la spitalul din Banska Bystrica, unde a fost operat timp de peste cinci ore. Două zile mai târziu, a fost supus unei noi intervenții chirurgicale.

De atunci, starea sa a început să se îmbunătățească treptat, conform anunțului făcut de Spitalul Universitar F.D. Roosevelt din Banska Bystrica.

ADVERTISEMENT

„Pe baza rezultatelor examinării, întâlnirea echipei medicale a confirmat ameliorarea graduală a stării sănătăţii prim-ministrului”,  a precizat guvernul slovac, fără a oferi detalii suplimentare, potrivit Digi24.ro.

Cum a fost împușcat Fico

Atacul, considerat prima tentativă de asasinat majoră împotriva unui lider politic european în ultimele două decenii, a subliniat diviziunile politice profunde din Slovacia.

ADVERTISEMENT

Autorul atacului a fost arestat la fața locului de către poliție. Procurorii l-au acuzat ulterior pe agresor, identificat ca fiind Juraj C., în vârstă de 71 de ani, de crimă premeditată, iar tribunalul a dispus arestarea acestuia. Juraj C. a declarat în fața instanței că intenția sa era doar să-l rănească pe Fico, nu să-l omoare, fiind nemulțumit de politicile guvernamentale ale acestuia. El a utilizat o armă pe care o deținea de peste trei decenii.

Ar fi fost luată în calcul și implicarea mai  multor persoane

Autorul atacului armat asupra premierului slovac Robert Fico ar putea să nu fi acționat singur, a declarat duminică ministrul de interne slovac, Sutaj Estok, pe fondul investigațiilor în curs privind tentativa de asasinat, informează Reuters.

ADVERTISEMENT

Ministrul a menționat că echipa de anchetă explorează și ipoteza conform căreia suspectul ar fi putut colabora cu alte persoane, acestea influențându-se reciproc în planificarea atacului, relatează Digi24.ro.

Un aspect suspect care sugerează implicarea altor indivizi este faptul că comunicațiile online ale suspectului au fost șterse la două ore după atac. Aceasta ridică semne de întrebare deoarece suspectul era deja în custodia autorităților și este puțin probabil ca soția sa să fi fost responsabilă pentru această acțiune, a explicat ministrul.

Ministrul de interne a confirmat că suspectul nutrea o aversiune profundă față de politicile lui Fico. Deși Fico este un premier social-democrat, el este aliat cu premierul conservator ungar Viktor Orban. După preluarea mandatului în octombrie 2023, Fico a suspendat ajutorul militar pentru Ucraina și a cerut negocieri de pace între Ucraina și Rusia.

ADVERTISEMENT