Campionatul European de handbal feminin 2024 se desfășoară în trei țări: Ungaria, Austria și Elveția. Competiția începe joi, 28 noiembrie și se va încheia duminică, pe 15 decembrie, când e programată marea finală.
Naționala României este la primul turneu final după retragerea din echipa națională a Cristinei Neagu. De altfel, a fost un val de retrageri din echipa națională după Campionatul Mondial din 2023.
Mai mult, în ultimele luni au fost mai multe controverse în prima reprezentativă după retragerea Elizei Buceschi şi, mai ales, conflictul dintre selecţionerul Florentin Pera şi Cristina Laslo, cea care a preluat banderola de căpitan al echipei naţionale.
România merge la turneul final cu o echipă tânără, în plină reconstrucţie la început de ciclu olimpic. Chiar dacă aşteptările nu sunt mari, atât selecţionerul, cât şi federalii speră să fie formată o nouă echipă care să poată să se lupte peste câţiva ani pentru calificarea la Jocurile Olimpice.
Naţionala României face parte din grupa B a competiţiei alături de Muntenegru, Cehia şi Serbia. Mai departe se califică primele trei clasate, în grupele principale. Acesta este şi obiectivul naţionalei “tricolore”.
Dacă va ajunge acolo, România va da peste adversari de un alt calibru, grupa A fiind formată din Suedia, Ungaria, Macedonia de Nord şi Turcia. Atât în grupa preliminară, cât şi în cea principală (dacă se califică), România va evolua la Debrecen, în Fonix Arena.
Aşa cum era de aşteptat, România nu este printre favoritele de la Campionatul European de handbal feminin. Conform caselor de pariuri, “tricolorele” au a 10-a şansă, cu o cotă de 50,00 la câştigarea titlului.
Marile favorite sunt Franţa şi Norvegia, finalistele de la Jocurile Olimpice. Apoi urmează Danemarca, în aşteptarea primului titlu după 22 de ani şi Ţările de Jos, echipă care speră să reuşească surpriza.
În schimb, România stă mai bine în ceea ce priveşte calificarea din grupă. Se anunţă meciuri echilibrate chiar dacă, la prima vedere, Muntenegru este favorita grupei. La casele de pariuri, Serbia este cel mai slab cotată.
Cristina Neagu a evoluat între 2008 şi 2022 la Campionatele Europene de handbal feminin. Interul stânga a devenit golghetera all-time a Campionatelor Europene la precedenta ediţie, în Macedonia de Nord, Slovenia şi Muntenegru, cu 303 goluri.
Podiumul este completat de Nora Mork, care participă şi la această ediţie a Campionatului European şi de Jovanka Radicevic, recent retrasă din naţionala statului Muntenegru, care au marcat 219, respectiv 214 goluri.
Peste doi ani, România va fi una dintre gazdele Campionatului European, alături de Cehia, Polonia, Slovacia şi Turcia. Ţara noastră va organiza meciuri de la turneul final după o pauză de 26 de ani, de la Euro 2000.
România va organiza meciuri în Oradea, grupe preliminare, respectiv Cluj-Napoca. În BT Arena se vor organiza grupe preliminare şi grupe principale. Faza eliminatorie se va desfăşura în Polonia, la Katowice.