ADVERTISEMENT
News

Start joc în „Noua Casă”! Guvernul a aprobat programul

Autor: Alexandru Năstase | 23.07.2020 | 16:58
Start joc în „Noua Casă”! Guvernul a aprobat programul
Noua Casă a venit cu o serie de modificări față de Prima Casă. Sursa foto - facebook

Start joc în „Noua Casă” după ce Guvernul condus de Ludovic Orban a aprobat programul. Vorbim despre un proiect menit să stimuleze achizițiile imobiliare de către familiile tinere.

ADVERTISEMENT

“Un proiect de act normativ, atât pentru dezvoltarea sectorului construcţiilor, dar şi pentru modificarea modului de aplicare a programului de stimulare a achiziţiilor imobiliare.

‘Prima casă’, a fost adoptat în şedinţa de Guvern de ieri. Programul se va denumi ‘Noua casă’ şi se modifică.

ADVERTISEMENT

Programul „Noua Casă” a fost adoptat de Guvern

În sensul în care se creează posibilitatea pentru familiile tinere care-şi doresc să achiziţioneze o locuinţă cu un spaţiu mai mare decât puteau achiziţiona prin programul ‘Prima casă'(…)

(…) în limita plafonului de 70.000 de euro, respectiv locuinţe de până la 120 de metri pătraţi, în funcţie de oferta imobiliară, prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă se creează posibilitatea ca aceştia să beneficieze de garanţii de stat pentru achiziţia unei locuinţe de până la 140.000 de euro, (…)

ADVERTISEMENT

(…)garanţii de stat în proporţie de 60% din valoarea finanţării garantate şi cu un avans de 15% din valoarea achiziţiei”, a precizat Ionel Dancă la Palatul Victoria.

Concret, șeful Cancelariei premierului  a explicat că programul “Noua casă” extinde aria beneficiarilor. “Avem, pe de-o parte, plafonul de 70.000 de euro cu garanţii de stat de 50% şi avans de 5% din valoarea achiziţiei, ceea ce a funcţionat şi în cadrul programului ‘Prima casă’ şi va funcţiona în continuare.

ADVERTISEMENT

Și se adaugă o nouă categorie de beneficiari, cei care doresc să achiziţioneze locuinţe cu valoare până la 140.000 de euro, cu garanţii de stat în proporţie de 60% din valoarea finanţării garantate şi cu un avans de 15% din valoarea achiziţiei”, a spus Dancă

Ordonanța de urgență privind ”Noua Casă” prevede că avansul pentru locuințe va trebui achitat de către beneficiar, în cuantum de 5% – 15% din prețul de achiziție, în funcție de categoriile de locuințe. Avansul este diferența dintre promisiunea bilaterală de vânzare și finanțarea garantată de stat.

ADVERTISEMENT

Ce locuințe pot fi cumpărate prin Noua Casă

Totodată, actul normativ stabilește și categoriile de locuințe care sunt  eligibile pentru achiziția prin  programul ”Noua Casă”.

”Prin locuinţă în sensul programului ‘Noua Casă’ se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

ADVERTISEMENT

Prin locuinţă nouă în sensul programului ‘Noua Casă’ se înţelege orice locuinţă (…) recepţionată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanţării garantate.

În sensul programului ‘Noua Casă’, locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanţării garantate în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt asimilate locuinţelor noi”, este stipulat în program.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!