News

Start joc pentru dosarul lui Gabriel Oprea! Fostul ministru trebuie să răspundă pentru moartea polițistului Gigină

15.11.2019 | 16:44
Start joc pentru dosarul lui Gabriel Oprea Fostul ministru trebuie sa raspunda pentru moartea politistului Gigina
ADVERTISEMENT

Start joc pentru dosarul lui Gabriel Oprea!  Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti la care a ajuns dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, în care inculpat este fostul ministru de Interne, a stabilit, nedefinitiv, că judecata efectivă a speţei poate începe. Acesta a respins toate excepţiile legate de proceduri invocate de apărarea fostului demnitar. Concet, în acest moment, probele colectate de procurorii DNA sunt considerate valide, legal administrate iar ele pot fi administrate în şedinţă publică de judecătorul de caz.

Start joc pentru dosarul lui Gabriel Oprea!

Acum, instanța trebuie să stabilească un prim termen de judecată. Atunci se va citi rechizitoriul transmis instanţei de judecată iar Oprea va fi întrebat dacă doreşte judecata completă sau admite acuzaţiile procurorilor şi recurge la judecată simplificată. Trebuie să știți că fostul demnitar poate contesta decizia judecătorului de Cameră Preliminară iar cazul va ajunge la Curtea de Apel Bucureşti care va stabilit definitiv dacă acest dosar poate fi judecat.

ADVERTISEMENT

Deşi legislaţia actuală prevede un termen de 30 de zile pentru procedurile de cameră preliminară dosarul a stat aproape un an jumătate fiind plimbat printre instanţe. Acest fapt se datorează perindării dosarului de la DNA la instanţa supremă, apoi la Judecătoria Sectorului 1 şi apoi la Tribunalul Bucureşti. Iniţial speţa a fost trimisă în judecată la instanţa supremă dar judecătorii ICCJ au considerat că nu sunt competenţi pentru că Oprea nu mai avea calitatea de demnitar ca la momentul producerii tragediei.

Fostul ministru trebuie să răspundă pentru moartea polițistului Gigină

“În dosarul având ca obiect împrejurările în care a avut loc accidentul rutier ce a determinat decesul polițistului Gigină Bogdan-Cosmin, cauză mediatizată prin comunicatele nr. 54 din 25 ianuarie 2016, 100 din 05 februarie 2016, 108 din 9 februarie 2016, 1150 din 01 septembrie 2016, 1206 din 20 septembrie 2016, 1268 din 12 octombrie 2016, 1472 din 07 decembrie 2016 și 80 din 19 ianuarie 2018, procurorii din cadrul Secției pentru combaterea corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați

ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă; General MPM Impex SRL, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă și Petre Mazilu, administrator al firmei menționate, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă”, a notat DNA într-un comunicat