Casa de Pensii dă startul unei noi etape de recalculare a pensiilor românilor. La finalul ei, peste un milion de oameni vor afla dacă vor primi sau nu bani în plus la pensie.
Este vorba despre românii care au beneficiat de cel de al 13-lea salariu, dar și de prime și sporuri pentru care s-au plătit taxe înainte de anul 2021.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat asigurări că pensionarii care au obținut astfel de venituri suplimentare, după anul 2021, nu vor fi nevoiți să facă drumuri la casele de pensii.
Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Pensii, cei care au plătit contibuții sociale pe veniturile suplimentare, după 2001, datele care atestă acest lucru ar trebui să existe deja în declarația fiscală 112.
Pentru cei care au beneficiat de astfel de venituri înainte de 2001 situația este puțin mai complicată și asta pentru că trebuie să prezinte adeverințe din care să reiasă că au fost plătite taxele la stat pentru ele.
Aceștia trebuie să se adreseze fostului angajator, care este obligat prin lege să le ofere acea adeverință ce atestă că veniturile suplimentare au fost taxate.
Și mai complicată este situația pensionarilor care nu mai pot lua legătura directă cu angajatorul din diverse motive. Ei sunt nevoiți să apeleze la firmele de arhivare care au tarife foarte mari.
De exemplu, pentru o simplă cerere un pensionar trebuie să scoată din buzunar suma 101 lei, iar pentru cercetare 81 lei pentru fiecare an, transmite BNS.
Astfel, dacă un pensionar a beneficiat de al 13-lea salariu, de prime sau sporuri pe o perioadă de 25 de ani, ca să ateste că acestea au fost taxate trebuie să plătească unei firme de arhivare peste 2.800 de lei fără TVA.
Suma este una enormă pentru majoritatea pensionarilor de la noi. În luna iunie, foarte mulți dintre ei au făcut reclamații peste reclamații la Consiliul Concurenței care a deschis o anchetă privind tarifele firmelor de arhivare.