Sport

Start la Campionatul Mondial de handbal masculin 2021. Două naţionale s-au retras din cauza COVID-19. Care sunt favoritele

13.01.2021 | 08:30
Start la Campionatul Mondial de handbal masculin 2021 Doua nationale sau retras din cauza COVID19 Care sunt favoritele
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial de handbal masculin din 2021 începe miercuri, 13 ianuarie, în Egipt. Este o ediţie care se dispută în condiţii dificile din cauza pandemiei de coronavirus. Au fost şi controverse privind accesul fanilor în tribune, însă în cele din urmă IHF a cedat şi a anunţat că turneul se dispută fără fani. 

Între 13 şi 31 ianuarie, Egipt va fi gazda turneului final mondial, unde pleacă favorite naţionalele Danemarcei şi Norvegiei, finalistele ultimei ediţii. Este prima ediţie a Mondialelor care se dispută cu 32 de echipe la start.

ADVERTISEMENT

România nu a reuşit calificarea la acest turneu final care va avea loc pentru a treia oară în istorie în Africa şi pentru a doua oară în Egipt. În pandemia de COVID-19, organizarea competiţiei nu a fost una fără peripeţii.

Start la Campionatul Mondial de handbal masculin 2021! Se joacă fără fani

Gazdele voiau să permită accesul fanilor în limita a 20% din capacitatea sălilor, însă cu câteva zile înainte de începutul turneului final, IHF a cedat la presiunea jucătorilor care considerau că riscul de infecţie este prea mare.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a Jucătorilor de Handbal a trimis o scrisoare preşedintelui IHF, Hassan Moustafa, prin care a solicitat forului mondial să renunţe la ideea de a avea spectatori în tribune, scrisoarea fiind semnată de căpitanii echipelor europene.

Cehia și SUA s-au retras cu o zi înainte de start din cauza COVID-19

Mai mult, unele vedete au ameninţat că vor boicota competiţia dacă se va permite accesul fanilor în tribune, în condiţiile în care riscul de infecţie ar fi mult mai sporit, atât pentru jucători, cât şi pentru spectatori.

ADVERTISEMENT

Însă, din păcate, problemele COVID-19 au început să afecteze echipele încă dinainte de startul competiţiei. Naţionalele Cehiei și Statelor Unite au fost nevoite să se retragă de la turneul final din cauza cazurilor de infectare cu noul coronavirus. În locul lor vor evolua Macedonia de Nord și Elveția, acestea fiind primele variante de înlocuire.

32 de echipe pentru prima dată în istoria competiţiei! Cum arată grupele

Vor fi 8 grupe a câte patru echipe. Se califică în cele patru grupe principale primele trei clasate din fiecare grupă, iar punctele obţinute cu ultima clasată se vor şterge în faza următoare. Echipa care va încheia ultima în grupă va participa în Cupa Preşedintelui pentru locurile 25-32.

ADVERTISEMENT

Fiecare grupă principală va avea câte şase echipe. Primele două clasate din fiecare grupă se califică în sferturile de finală, unde se vor face împerecherile în funcţie de locul ocupat. Finala va avea loc pe data de 31 ianuarie la Cairo.

Cum arată grupele: 

  • Grupa A: Germania, Ungaria, Uruguay, Capul Verde
  • Grupa B: Spania, Tunisia, Brazilia, Polonia
  • Grupa C: Croația, Qatar, Japonia, Angola
  • Grupa D: Danemarca, Argentina, Bahrain, DR Congo
  • Grupa E: Norvegia, Austria, Franța, SUA (înlocuită cu Elveția)
  • Grupa F: Portugalia, Algeria, Islanda, Maroc
  • Grupa G: Suedia, Egipt, Cehia (înlocuită de Macedonia de Nord), Chile
  • Grupa H: Slovenia, Belarus, Coreea de Sud, Rusia (sub egida Federaţiei Naţionale de Handbal)

Nordicele, favorite la pariuri

Danemarca şi Norvegia sunt principalele favorite ale turneului. Danezii s-au impus în 2019 după o finală dominată clar împotriva rivalilor din Norvegia, 31-22. În lupta pentru medalii sunt bine cotate Spania, Franţa, Germania, Croaţia, dar şi Slovenia.

Cote la pariuri pentru câştigarea competiţiei:

  1. Danemarca – 4,00
  2. Norvegia – 4,25
  3. Spania – 5,00
  4. Franţa – 7,00
  5. Croația – 9,00
  6. Germania – 15,00
  7. Slovenia – 21,00
  8. Egipt – 26,00
  9. Suedia – 31,00
  10. Portugalia – 41,00

Este a 27-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Handbal masculin. Ultima dată când România a fost la startul competiţiei a fost în Suedia, în 2011 când “tricolorii” au încheiat pe locul 19. România are patru titluri mondiale obţinute în 1961, 1964, 1970 şi 1974.

  • 32 de echipe vor participa în premieră la Campionatul Mondial
  • 1,20 e cota ca Danemarca să încheie în top 3

Meciurile de la această ediție a Campionatului Mondial de handbal masculin vor putea fi urmărite la televizor și în România pe posturile Digi Sport, Telekom Sport și Look Sport.

ADVERTISEMENT