News

“Cazul Electroargeș”. Cum îngroapă Guvernul României companiile românești de tradiție, ajutând cu milioane de euro concurenții străini!

Electroargeș, unul dintre cele mai respectate branduri autohtone, acuză Karcher că ar fi eliminat-o de pe piață prin practici neloiale. Nemții au beneficiat de ajutoare de 15 milioane de euro de la statul român!
13.12.2021 | 11:48
Cazul Electroarges Cum ingroapa Guvernul Romaniei companiile romanesti de traditie ajutand cu milioane de euro concurentii straini
Cum a contribuit statul la prăbușirea unei firme românești cu vechime de 50 ani în favoarea unui grup din Germania. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România economică are practici tot mai surprinzătoare, unii le-ar numi chiar revoltătoare, ce produc nedumerire și indignare în ultimii ani. De curând, a ieșit la iveală o politică de stat menită mai degrabă să îngroape companiile românești, decât să le salveze! Este vorba despre o hotărâre guvernamentală adoptată încă din anul 2014 și pe care Executivul condus de fostul premier Ludovic Orban a readus-o în actualitate, cu consecințe toxice. Termenii în care a fost gândit întregul demers de către Guvernul român nu par favorabili firmelor autohtone mici și mijlocii.

Concret, statul este acuzat de prăbușirea companiilor românești, prin politici aplicate defectuos, chiar neloial! Astfel, Executivul a decis să ofere un ajutor de stat prin care urmărea creșterea investițiilor străine directe. Doar că, vorbă înțeleaptă, unde dai și unde crapă: totul s-a transformat într-o acțiune cu efecte grave, în defavoarea societăților autohtone.

ADVERTISEMENT

Revoltător! Se întâmplă în România: marii rechini își mănâncă partenerii loiali de 18 ani

Dacă OUG și-a atins scopul inițial, acest aspect este greu de cuantificat, în condițiile în care nu puțini sunt jucătorii de pe piață care acuză în termeni duri strategia guvernamentală. Mai exact, HG 807/2014 cu update-urile “făcute din mers și pe repede-înainte” trebuia să însemne o schemă de ajutor de stat cu obiectivul declarat de a stimula investițiile străine cu impact major în economie. S-a căutat în acest fel o dezvoltare regională prin realizarea de investiții în mai toate sectoarele…

Și vorbim despre bani serioși, proiectele finanțate ajungând și la zeci de milioane de euro, sub patronajul Ministerului Finanțelor Publice. Guvernanții au sperat că, prin aceste ajutoare, fabricile cu probleme nu se vor mai închide și chiar, la un moment dat, investiția va genera un profit.

ADVERTISEMENT

Doar că nimeni nu a luat în calcul (sau a luat?) un aspect cât se poate de practic. Mai toate proiectele care au ajuns la punctul final și s-au bucurat masiv de banii statului român aparțin companiilor mari, cu acționariat preponderent străin. “Rechinii” s-au înfruptat din ajutoarele guvernamentale dar, concomitent, au beneficiat și de un avantaj uriaș de dezvoltare, permițându-și astfel să se dispenseze de companiile românești ce le susțineau producția locală. Practic, sub pretextul că subvenționează performanța și că le ajută, Guvernul a scos din joc o mulțime de societăți cu capital românesc!

Proprietarii de afaceri mici și mijlocii se plâng că OUG nu prea i-a ajutat cu nimic și arată cu degetul către adevărații beneficiari. Printre companiile care au primit ajutor masiv se află jucători “amărâți”, precum Bosch, Arctic, Pirelli, Leoni, Dacia sau Airbus, ce ar fi putut să își dezvolte business-ul prin forțe proprii, fără injecția financiară din partea statului român.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, țările puternic dezvoltate propun strategii coerente de dezvoltare și sprijinire ale propriilor companii, mai ales ale micilor afaceri. Nu și România, care pare că adoptă un stil neloial, de încurajare a investițiilor străine, tocmai în defavoarea companiilor autohtone.

Electroargeș, scandal uriaș cu nemții de la Karcher!

De curând, site-ul Capital.ro a investigat și a dezvăluit practici incorecte împotriva unei companii românești prezente pe piață de jumătate de secol, firmă cu mare tradiție, care riscă să devină istorie! Electroargeș este la un pas să ajungă o primă victimă importantă a OUG-ului, care i-a favorizat principalul client… să renunțe la contract! Este vorba despre compania germană de aspiratoare Karcher.

ADVERTISEMENT

După 18 ani de colaborare, nemții își vor continua independent producția în România, prin dezvoltarea a două unități proprii (prin intermediul subsidiarei CER Cleaning Equipment SRL), expansiune pe banii și ajutorul Guvernului României.

Karcher ar fi accesat în anul 2016, prin intermediul subsidiarei locale CER Cleaning Equipment S.R.L., un ajutor de stat, în temeiul H.G. nr. 807/2014. Nemții au luat la vremea respectivă o sumă-record: ajutor în valoare de 7.650.000 euro! Karcher a motivat că are nevoie de acești bani pentru dezvoltarea de tip greenfield a primei fabrici de producție în localitatea Curtea de Argeș.

De remarcat că, până la acel moment, Karcher obținea întreaga producție de aspiratoare profesionale și de casă & grădină, prin intermediul Electroargeș. Mai mult decât atât, când au accesat piața din România, Karcher a făcut-o exclusiv cu ajutorul celor de la Electroargeș, singura companie românească în măsură să-i ofere experiența și resursele necesare la momentul respectiv.

Partea română acuză astăzi că nemții au profitat din plin de know how-ul, specialiștii și resursele obținute de-a lungul celor două decenii de colaborare, scopul final fiind de a elimina Electroargeș de pe piață!

Schema prin care a fost scoasă din joc compania de tradiție Electroargeș

Având expertiza și cunoașterea mediului de lucru de la Electroargeș – liderul în domeniu, fostul partener Karcher a decis să transfere în propria-i grădină toată producția de aspiratoare profesionale și de casă & grădină, care până atunci erau produse exclusiv de către compania românească. Consorțiul german Karcher a și notificat Electroargeș în acest sens, fapt care a produs efecte grave în prețul acțiunilor de la Bursa de Valori București. Vezi AICI scrisoarea trimisă către BVB.

Practic, deși legea H.G. nr. 807/2014 condiționa acordarea finanțării de eliminarea avantajelor concurențiale, Karcher a fentat-o prin transferul activităților similare către un subsidiar! Conform textului din Ghidul Solicitantului, condițiile de primire a ajutorului de stat sunt reglementate clar, conform “Impactului acordării ajutorului de stat asupra mediului concurențial”.

Partea română acuză vehement că nemții de la Karcher au beneficiat astfel de ajutor de stat, deși exista o evidentă concurență directă între subsidiara CER Cleaning Equipment SRL și Electroargeș, privind fabricarea aceluiași tip de produse. Acest conflict de interese ar fi trebuit să afecteze posibilitatea subsidiarei de a beneficia, chiar și indirect, de sprijin financiar din partea Guvernul României, întrucât H.G. nr. 807/2014 impunea condiția obligatorie ca prin ajutorul de stat să nu se ajungă să fie afectată, sub nicio formă, concurența în domeniu.

Totodată, lovitura finală!, pentru cea de-a doua fabrică din localitatea Curtea de Argeș, pe care a deschis-o în octombrie 2021, Karcher a accesat în anul 2019 încă un ajutor de stat în baza H.G. nr. 807/2014, în valoare de… 7.180.000 Euro! Deci, în total, Karcher a fost sprijinită să se dezvolte de către Guvernul României cu uriașa sumă de 15 milioane de euro!

Pe banii statului român, Karcher ar fi angajat muncitori și personal de conducere de la Electroargeș! Clauza-capcană de exclusivitate

Ca să-și justifice practicile neloiale, susține investigația Capital, nemții de la Karcher au motivat că transferul producției către subsidiara CER Cleaning Equipment SRL s-a făcut fiindcă aceasta din urmă ar avea o ofertă mult mai competitivă. Doar că una obținută, în primul rând, ca urmare a ajutorului masiv primit de către “tăticul” Karcher din partea statului român!

Pragmatic, prin milioanele de euro oferite cu larghețe companiei Karcher s-a creat cadrul propice pentru eliminarea concurenței de pe piață. Cu atât mai mult cu cât Electroargeș avea și o clauză de exclusivitate cu nemții, clauză care a împiedicat-o în timp să-și mai construiască și alte parteneriate strategice.

Așadar, Karcher și-a dezvoltat două noi unități cu sprijinul financiar masiv al statului român, prin care a ajuns la o cifră de afaceri de 110 milioane de euro în 2021 și estimează că va bifa chiar 170 de milioane de euro în anul 2022! Românii acuză, însă, că totul s-a realizat cu o strategie înșelătoare de utilizare a know how-ului, a specialiștilor, a resurselor. Revoltător, nemții n-au mai ținut cont de niciun mediu corect concurențial și au ajuns să angajeze, practic pe banii statului român, muncitori și personal de conducere chiar de la Electroargeș. În acest moment, Karcher aproape și-a eliminat din joc fostul partener din România!

Electroargeș, obligată să renunțe la 500 de angajați! “Vom avea o poziție publică puternică pe această temă”

În schimb, Electroargeș, care din cauza clauzei de restricție concurențială s-a bazat pe producătorul german ca principal motor al producției, și-a pierdut unicul client, care a ales să-l “trădeze” cu ajutorul nemijlocit al Guvernului României.

De asemenea, Electroargeș a fost nevoită să renunțe la 500 de angajați, a scăzut dramatic la Bursa de Valori București (simbol bursier ELGS) și a încheiat anul trecut cu rezultate mult sub așteptări.

FANATIK a luat legătura cu partea română și a încercat să afle mai multe detalii despre întreaga situație. “Referitor la investigaţia Capital, pot să vă spun că n-am identificat nimic incorect sau neadevărat în cele relatate. În perioada imediat următoare, vom avea o poziţie publică pe această temă. Este tot ce pot să vă declar momentan. Mi-aş fi dorit să putem vorbi despre proiectele ambiţioase ale Electroargeş, nu despre astfel de dezvăluiri jurnalistice”, a transmis Ştefan Constantin, acţionar majoritar Electroargeş.

FANATIK a încercat să ia legătura și cu partea germană atât telefonic, cât și pe online, dar până la această oră nimeni din partea firmei Karcher sau subsidiarei CER Cleaning Equipment SRL nu a transmis, pe adresa redacției, vreun punct de vedere oficial.

ADVERTISEMENT
Tags: