News

Statele europene care au pierdut prefinanțarea pentru PNRR. De ce au rămas fără bani cele cinci țări

Polonia, Ungaria, Bulgaria, Suedia și Olanda nu vor beneficia de prefinanțarea pentru PNRR din cauză că, din diferite motive, nu au avut PNRR-urile aprobate până la 31 decembrie.
04.01.2022 | 15:05
Statele europene care au pierdut prefinantarea pentru PNRR De ce au ramas fara bani cele cinci tari
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat pe pagina sa de Facebook motivele pentru care fiecare dintre cele cinci state memebre UE au ratat termenul care le-ar fi permis să primească prefinanțarea.

Statele europene care au pierdut prefinanțarea pentru PNRR. De ce au rămas fără bani cele cinci țări

“Conform regulamentului european privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, fiecare stat membru al Uniunii Europene poate primi 13% prefinanțare din alocarea de care beneficiază prin acest mecanism pentru implementarea planului național de redresare și reziliență (PNRR).

ADVERTISEMENT

Această prefinanțare putea fi virată statului respectiv după aprobarea PNRR-ul de Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene, însă numai până la 31 decembrie 2021.

Statele Uniunii Europene care nu au avut PNRR-urile aprobate până la 31 decembrie nu au primit prefinanțarea și nici nu o vor primi în viitor.

ADVERTISEMENT

Vor beneficia, desigur, de toată suma ce li se cuvine, în tranșe din 6 în 6 luni, dacă îndeplinesc obiectivele de investiții și reforme”, scrie europarlamentarul.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, cele cinci state au pierdut prefinanțarea conform prevederilor regulamentului european.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul atrage atenția și asupra faptului că CE nu va putea ignora legislația nici în viitor, atunci când va evalua reformele și investițiile pe care statele membre trebuie să le implementeze pentru a primi tranșele de bani.

Mureșan a explicat în continuare că PNRR-urile Ungariei și Poloniei nu au fost aprobate până la 31 decembrie 2021 pentru că a fost necesară o amânare până la clarificarea problemelor privind statul de drept și independența justiției.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, în cazul Bulgariei, Olandei și Suediei, planurile nu au fost depuse la timp pentru a fi aprobate în 2021. Motivele diferă: de la instabilitatea politică din Bungaria, la schimbarea guvernului suedez, în vreme ce Olanda nu a depus încă planul la Comisia Europeană.

România a primit la începutul lunii decembrie 1,8 miliarde de euro drept prefinanțare, echivalentul a 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Facilității pentru recuperare și reziliență (FRR), arată un comunicat al instituției europene.

Prefinanțarea va contribui la demararea implementării măsurilor de investiții și reforme prezentate în planul de redresare și reziliență al României, afirmă CE.

România urmează să primească 29,2 miliarde de euro în total, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv 14,2 miliarde de euro în granturi și 14,9 miliarde de euro în împrumuturi.

ADVERTISEMENT
Tags: