News

Statele NATO din Europa cumpără la comun sisteme de apărare anti-aeriană. România, invitată în acest demers

Germania va uni 14 state membre NATO, printre care România, în cadrul inițiativei ”Scutul Cerului European”. Măsura va proteja cerul Europei de rachete.
13.10.2022 | 17:16
Statele NATO din Europa cumpara la comun sisteme de aparare antiaeriana Romania invitata in acest demers
Sistem Patriot, deținut de SUA. Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Este vizată achiziționarea la comun a unor sisteme de apărare antiaeriană performante precum sisteme IRIS-T și Patriot.

România alături de alte state NATO cumpără aparatură sol-aer

Cele 14 state membre NATO au decis să se asocieze joi cu Germania, potrivit ministrului german al apărării Christine Lambrecht.

ADVERTISEMENT

În această inițiativă, coordonată de Germania, au intrat deja Regatul Unit, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Olanda, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi România. Toate aceste țări au semnat o scrisoare de intenție pe care au trimis-o NATO în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul Alianței.

Inclusiv Finlanda, stat candidat la aderarea la NATO, a decis să se alăture acestui demers.

”Noile mijloace, complet interoperabile şi integrate în mod transparent în apărarea aeriană şi antirachetă a NATO, ne vor consolida în mod considerabil capacitatea de a apăra Alianţa împotriva oricăror ameninţări aeriene şi antirachetă”, a transmis Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO.

ADVERTISEMENT

”Acest angajament este şi mai crucial azi, când asistăm la atacuri cu rachete nemiloase şi orbeşti ale Rusiei în Ucraina, care omoară civili şi distrug infrastructuri esenţiale”, a subliniat oficialul NATO.

Autoritățile din Franța au salutat această inițiativă, cu toate că nu va participa. ”Aceasta este o iniţiativă foarte bună. NATO are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană, antirachetă şi antidronă”, au punctat surse din Franța pentru AFP.

ADVERTISEMENT

Franța nu va face parte din această inițiativă pentru că deține deja un sistem performant de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune, MAMBA. Acest sistem e deja pe deplin integrat în lanțul de control al Comandamentului Aerian al NATO.

Sistemul MAMBA a fost transportat inclusiv în România, unde asigură spațiul aerian și protecția unităților franceze staționate pe teritoriul țării noastre. Între timp, țările NATO vor încerca să livreze cât mai multe sisteme performante de apărare anti-aeriană în Ucraina, unde președintele Zelenski a anunțat că doar 10% din cerul țării sale e protejat de aviația sau rachetele rusești.

ADVERTISEMENT
Tags: