News

Statele UE, acord privind eliminarea restricțiilor suplimentare pentru persoanele cu certificat digital Covid-19

Statele UE au ajuns la un acord privind eliminarea restricțiilor suplimentare pentru persoanele care circulă în spațiul comunitar cu certificat digital Covid-19.
26.01.2022 | 08:08
Statele UE acord privind eliminarea restrictiilor suplimentare pentru persoanele cu certificat digital Covid19
ADVERTISEMENT

Statele membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord în ceea ce privește certificatul verde pentru călătoriile în interiorul spațiului comunitar.

Noi reguli privind certifiatul digital Covid-19 al Uniunii Europene

Astfel, miniștrii UE au decis noi reguli pentru libera circulație din interiorul statelor membre, măsura principală fiind aceea de eliminare a tuturor restricțiilor suplimentare pentru cei care au un certificat digital Covid-19.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cadrul acestei întâlniri s-a mai decis si ca perioada de valablitate a certificatului digital al UE să fie aliniată pentru toate statele membre, iar aceasta să fie de nouă luni de la ciclul primar de vaccinare.

„Astăzi, 25 ianuarie, miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără:

eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID;

alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, și anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare”, arată documentul adoptat.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a mai transmis că restricționarea circulației nu trebuie să fie discriminatorie în vreun fel, iar statele UE nu ar trebui să refuze ca persoanele din alte țări aparținând Blocului Comunitar să le treacă granițele.

„Orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost salutată de comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, și comisarul pentru justiție, Didier Reynders, care au precizat că odată cu acest acord, certificatul digital al UE privind COVID se află de acum în centrul abordării tuturor statelor membre.

De asemenea, ei au mai precis că toate țările membre ale UE trebuie să dea curs acestui acord și să aplice măsurile stabilite de miniștrii.

„Acordul la care s-a ajuns plasează, așadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate.

Este important ca statele membre să dea curs acestui acord și să pună în aplicare fără întârziere normele convenite.”, au precizat ei.

ADVERTISEMENT