News

Statele Unite ale Americii ar putea mări numărul de soldați din România. Anunțul lui Mircea Geoană

22.06.2020 | 23:52
Statele Unite ale Americii ar putea mări numărul de soldați din România. Anunțul lui Mircea Geoană
Amenințarea Rusiei poate fi combătută doar cu armata SUA, crede Mircea Geoană. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii și-ar putea mări efectivele din țara noastră, conform unor precizări făcute de Mircea Geoana.

Secretarul Adjunct al NATO a anunat că România ar putea crește prezența militară americană de pe teritoriul său, baza Mihail Kogălniceanu fiind ideală pentru un element „militar expediționar”.

ADVERTISEMENT

Geoană crede că acest lucru ar fi benefic în contextul în care Rusia continuă să-și întărească substanțial capacitățile militare în zona Mării Negre.

SUA și-ar putea crește semnificativ numărul de soldați din România

Cred că este nevoie de a veni cu un set de argumente care sunt foarte evidente; pe de o parte este legat de prezența agresivă și prezența unei consolidări militare ofensive pe care Federația Rusă o are în Marea Neagră și dinspre Marea Neagră și doi – și aici baza de la Kogălniceanu este ideal plasată geografic și strategic – pentru aceste element expediționar.

ADVERTISEMENT

Sunt convins că liderii noștri, militarii noștri, diplomații noștri știu foarte bine aceste argumente şi sunt convins că își vor folosi influența și sofisticarea pentru a putea să ne avansăm interesele ca țară”, a declarat Mircea Geoană, conform stiripesurse.ro.

Autoritățile din România pregătesc o investiție în baza militară Mihail Kogălniceanu, care ar urma să permită staționarea pe teritoriu românesc a 10.000 de soldați americani, alături de familiile lor.

Va fi un mic orășel efectiv. Vor veni aproximativ 10.000, deci ne vom dubla populația cu încă 10.000. Va fi un cartier, se vor construi case cu toate utilitățile, cu spații locative comerciale, medicale, o suprafață destul de mare, care se va lua din extravilan o parte și din intravilan”, declara Anca Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, în urmă cu un an.

ADVERTISEMENT

Investițiile în infrastructură ar urma să coste aproximativ 13 miliarde de lei, în următorii 20 de ani. Aceasta ar cuprinde spații de cazare, unități militare și de învățământ. Proiectul a fost aprobat de Guvernul Dăncilă în 2019 și va fi realizat cu bani de la bugetul statului român.

Potrivit datelor oficiale, momentan în România sunt staționați aproximativ 600 de soldați americani, însă numărul acestora poate să crească sau să scadă în funcție de contextul geopolitic.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri