News

Statele Unite amenință din nou Ucraina. Kievul ar putea rămâne fără accesul la rețeaua Starlink a lui Elon Musk

Negociatorii americani, care încearcă să obțină metalele rare ale Ucrainei, au amenințat Kievul cu posibilitatea opririi accesului la rețeaua Starlink
22.02.2025 | 10:10
Statele Unite ameninta din nou Ucraina Kievul ar putea ramane fara accesul la reteaua Starlink a lui Elon Musk
Analiștii spun că SUA vor pierde enorm prin această strategie de negociere. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit Reuters, care citează trei surse, negociatorii americani care fac presiuni asupra Kievului pentru accesul la mineralele esențiale ale Ucrainei au evocat posibilitatea de a reduce accesul țării la sistemul vital de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk.

Americanii amenință Kievul cu pierderea Starlink

Accesul continuu al Ucrainei la Starlink, deținut de SpaceX, a fost adus în discuție în cadrul discuțiilor dintre oficialii americani și ucraineni după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat o propunere inițială din partea secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, scrie Reuters, care subliniază că serviciul de internet este esențial pentru armata ucraineană.

ADVERTISEMENT

Problema a fost ridicată din nou joi în timpul întâlnirilor dintre Keith Kellogg, trimisul special al SUA pentru Ucraina, și Zelenski, a declarat una dintre surse, care a fost informată cu privire la discuții. În timpul întâlnirii, Ucrainei i s-a spus că se confruntă cu oprirea iminentă a serviciului dacă nu ajunge la un acord privind mineralele critice.

„Ucraina funcționează pe Starlink. Îl consideră steaua lor polară”, a declarat sursa. „Pierderea Starlink … ar fi o lovitură masivă”.

ADVERTISEMENT

Zelenski a respins cererile administrației președintelui Donald Trump de a obține 500 de miliarde de dolari din bogățiile minerale ale Ucrainei pentru a răsplăti Washingtonul pentru ajutorul din timpul războiului, afirmând că SUA nu a oferit garanții specifice de securitate. Vineri, președintele ucrainean a declarat că echipele americană și ucraineană lucrează la un acord, iar Trump a declarat că se așteaptă ca un acord să fie semnat în curând.

Unii comentatori au subliniat că această informație și modul în care Statele Unite negociază cu Ucraina vor avea efecte nefaste asupra industriei de apărare a SUA. „Fiecare țară, în special din Europa, care intenționează să cumpere arme și tehnologii americane își va aminti de acest moment”, a precizat Yaroslav Trofimov, corespondentul WSJ în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Fără Starlink, dronele ucrainene nu vor mai funcționa

Musk a trimis de urgență mii de terminale Starlink în Ucraina pentru a înlocui serviciile de comunicații distruse de Rusia după invazia sa din februarie 2022. Salutat ca un erou în Ucraina, Musk a restricționat ulterior accesul cel puțin o dată în toamna anului 2022, pe măsură ce a devenit mai critic față de gestionarea războiului de către Kiev.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii americani sunt divizați cu privire la eforturile lui Trump de a găsi un sfârșit rapid la războiul din Ucraina. Melinda Haring, membru senior al Atlantic Council, a declarat că Starlink a fost esențial pentru operarea dronelor de către Ucraina, un pilon cheie al strategiei sale militare.

„Pierderea Starlink ar schimba jocul”, a declarat Haring, menționând că Ucraina se află acum la paritate 1:1 cu Rusia în ceea ce privește utilizarea dronelor și a obuzelor de artilerie. Ucraina are o gamă largă de capacități diferite de drone, de la drone maritime și drone de supraveghere la vehicule aeriene fără pilot cu rază lungă de acțiune.

În toamna anului trecut, Ucraina a lansat ideea de a-și deschide mineralele critice pentru investițiile aliaților. Aceasta făcea parte dintr-un „plan de victorie” care urmărea să o pună în cea mai puternică poziție pentru discuții și să forțeze Moscova să se așeze la masă.

Trump a îmbrățișat ideea, afirmând că dorește ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite pământuri rare și alte minerale în schimbul susținerii financiare a efortului său de război.

Zelenski a respins săptămâna trecută o propunere detaliată a SUA, care ar fi permis Washingtonului și firmelor americane să primească 50% din mineralele critice ale Ucrainei, printre care se numără grafitul, uraniul, titanul și litiul, o componentă-cheie a bateriilor pentru mașini electrice.

De atunci a apărut o ruptură între lideri, Trump denunțându-l pe Zelenski drept „un dictator fără alegeri” miercuri, după ce Zelenski a spus că Trump a fost prins într-o bulă de dezinformare rusă, un răspuns la președintele american care a sugerat că Ucraina a început războiul.